x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Mare bulgareasca, astept romani"

"Mare bulgareasca, astept romani"

01 Iun 2004   •   00:00
"Mare bulgareasca, astept romani"

Romania ultimilor ani este obsedata de litoralul bulgar. "Ar trebui sa ne inspiram de la vecinii nostri", a devenit o melodie cunoscuta. Chiar asa? Ar trebui sa ne inspire marea lor? Probabil, deoarece ei intentioneaza sa faca din turistii romani clientii numarul unu.

ROXANA ROSETI

Scurta calatorie in statiunea bulgara Albena, de la Marea Neagra. Incerc sa vorbesc cu marea, dimineata, de la fereastra unui hotel situat la cativa metri de plaja. Marea nu imi raspunde. Lucioasa si linistita, ma trateaza cu o aroganta. "Nu-i nimic", ii spun. "Te transformi si tu pe taram strain, ca unii dintre romanii ce pleaca peste hotare". Intrezaresc un tremur usor. "Ce ai, mare bulgareasca?", ma rastesc. "Ti-am stricat siesta asta de doi lei pe care o afisezi cu nonsalanta?". Ii aud, brusc, soapta albastrie: "Iubitii mei sunt nemti, belgieni sau francezi. Ma adora. Imi admira soldurile matasoase in fiecare zi si in fiecare noapte, cand doar stelele ma acopera. Se spune ca noii mei iubiti vor fi romanii". Arunc din varful buzelor "cata lauda pe tine...", si capitulez la vederea unor valuri lenese: "Mai tarziu, vin sa-ti ating mana umeda. Poate ne imprietenim...".

O amintire

Respir adanc aerul marin de sfarsit de aprilie si plec aiurea prin statiunea, ce imi pare, la prima vedere, o Mamaie bulgareasca. De pe o bancuta, un bulgar in varsta imi cere o tigara si ma intreaba cu curiozitatea specifica varstei: "Momice (fetito, in traducere), ce cauti singura pe aici?". "Ma inspira briza marii", ii raspund, fara sa realizez, pe moment, ca raspunsul e ciudat. Ciudat pentru el. Observa aparatul de fotografiat si intra brusc in panica: "Sa nu ma fotografiezi!". Nu il fotografiez. In schimb, trebuie sa imi spuna o "poveste". Frumos targ. Ma intreaba de unde sunt - accentul meu bulgaresc il pune pe ganduri. Cand aude de Romania, moara putin stirba se porneste: "Aveati servicii foarte bune prin anii ’70. Romanii organizau excursii ieftine la Nisipurile de Aur din Bulgaria. Astazi, totul e amintire". Despre trecutul litoralului romanesc, mai stiu si eu cate ceva de la batranii mei de-acasa: se mergea, prin sindicat, la Eforie sau Mangalia, iar serviciile tineau cat de cat pasul cu exigentele occidentale.

Nemti multi

Stie el ca anul trecut, la Nisipurile de Aur, in apropiere de Varna, a fost deschis cel mai mare parc acvatic din zona Marii Negre? "Nu, n-am mai fost demult pe acolo. Nu ma lasa batranetea". Il lamuresc ca acolo, contra unei taxe de aproximativ 10 euro pe zi, vizitatorii pot zbura de cate ori doresc, cu 70 de kilometri pe ora, pe toboganul acvatic "Kamikaze"! "Asa o fi, dar statiunea poarta nume strain (n.r. - "The Golden Sands") si nici bulgarii, nici romanii, nu mai calca pe acolo". Asta zice el.

"Aici in Albena, acum sunt multi turisti nemti", continua bulgarul tragand cu sete din tigara. Nu-mi spune cum il cheama, doar ca este localnic. L-as fotografia repede, dar ar insemna sa nu respect pactul. "Nemtii vin la tratament balnear si de infrumusetare", continua el. Da, i-am vazut la hotel. Batrani, multi si veseli. Conversatia cu localnicul este des intrerupta de iuresul muncitorilor ce repara, asambleaza, schimba becuri, planteaza, tund. Ce mai, Albena se pregateste pentru noul sezon.

Dor de marea mea

Ajung pe malul marii bulgaresti si nu vorbesc cu ea. Imi pun o scoica la ureche si nu aud nimic. Ce paradox! Aceeasi mare isi imparte farmecele. Romanul si-ar plimba mainile pe coapsa marii bulgaresti, dar tot pe soldurile marii noastre si-ar odihni tamplele. Privind valurile, la Albena, am constatat ca imi lipsesc tatarul siret ce vinde pepeni in piata de la Eforie Nord, Vaya con Dios ascultata intr-o bodega la Costinesti, cafeaua stahanovista de la Saturn, rasaritul de soare oglindit pe ciocul unui pescarus din Venus, elefantul roz de la benzinaria din Constanta, drumul cu un tren ticait pana la Mangalia...

Clienti

"Iubitii" marii bulgaresti? Am aflat cate ceva despre ei. Turistii germani apreciaza cel mai mult statiunea bulgara Albena de la Marea Neagra, in proportie de 55 la suta, fiind urmati de scandinavi - 20 la suta, englezi - 10 la suta, rusi, belgieni, olandezi si francezi. Anul trecut au venit la Albena aproximativ 1.500 de turisti romani. Directorul executiv al Albena SA, Krasimir Stanev spune ca: "Oaspetii din Romania sunt, din punct de vedere comercial, mai importanti decat oaspetii bulgari. Intentionam sa facem din turistii romani, mai ales din cei din Bucuresti, clientii numarul unu ai statiunii, mai ales ca distanta intre cele doua locatii este de circa 300 de kilometri. Asa ca, sloganul nostru pentru romani este: "Petreceti la prieteni un sejur la preturi rezonabile". Pentru 2005 estimam ca vor veni la noi 5.000 de turisti romani. Desi conditiile de cazare din Romania, la unele hoteluri sunt inferioare celor din Bulgaria, preturile sunt peste nivelul oferit de bulgari. Turistii straini prefera litoralul bulgaresc in defavoarea celui romanesc deoarece avem o infrastructura mai bine pusa la punct". Mai mult, dnul Stanev este convins ca "Dumnezeu a hotarat sa fim vecini. Nu avem nici un fel de divergente cu romanii. Eu consider ca tratamentul balnear romanesc este mai dezvoltat decat la noi".

Atentie, se filmeaza!

Statiunea Albena este situata pe litoralul de nord al Marii Negre, pe o suprafata de 130 de hectare, fiind inconjurata de dealuri si de o rezervatie naturala - "Baltata", de care bulgarii sunt tare mandri. Cazarea este asigurata de 43 de hoteluri - categoria 2 si 3 stele, cu peste 14.900 de locuri. La hotelurile de 3 stele, o persoana plateste 18 euro pe noapte in afara sezonului si de la 35 pana la 45 euro pe noapte in sezon. Vilele si casutele din Albena, cu doua sau trei camere, pot fi inchiriate la preturi cuprinse intre 35 si 65 euro casuta pentru o noapte, in functie de dotari. In extrasezon, tariful pentru o persoana la un hotel de 2 stele este de 10 euro pe noapte cu mic dejun inclus si de 22 de euro, in aceleasi conditii, in sezon (1 mai-31 octombrie). "Anual investim intre 10-20 milioane euro pentru reconstructia hotelurilor. Pana in 2007 intentionam sa finalizam intreg lantul hotelier din statiune", precizeaza oficiali ai Albena SA. Multi bulgari, mai ales cei tineri, prefera "Coasta Soarelui" (statiune situata mai la sud de Varna) in locul Albenei. Motivul? 200 de camere de filmat monitorizeaza activitatea statiunii Albena, iar unora nu le convine sa fie filmati la "plimbare" cu iubita, iubitul, amanta, amantul...
×
Subiecte în articol: reportaj mării albena