Cel putin jumatate
din zona afectata de
inundatii a iesit de sub ape. Mii de oameni asteapta sa se intoarca in satele de unde au fost evacuati, ca sa inceapa
sa-si reconstruiasca locuintele.
de CARMEN PLESA, KARINA KNAPEK - fotoreporter
|
|
|
Va prezentam in premiera fotografii realizate din elicopter de fotoreporterul nostru, imagini care arata urmarile catastrofale ale inundatiilor din Banat.
|
Satenii din Foeni, Cruceni, Otelec, Ionel au vazut cum tot ce-au strans o viata dispare sub Timisul care n-a mai avut loc de satele lor.
DIGUL. Intr-o dimineata de la mijlocul lunii aprilie, Timisul spargea digul de aparare la Crai Nou si Graniceri. In satele Cruceni si Foeni au inceput sa bata clopotele. Femeile si copiii s-au rugat. Barbatii au carat cu spatele saci ca sa acopere locul in care Timisul manca din dig. Si rugaciunile, si chinul au fost in zadar. Apele s-au strecurat o data cu noaptea. Au inconjurat Crucenii. Satul a ramas ca o insula, scaldat din toate partile de apele Timisului. Clopotele au batut mai tare la Foeni. Apa intrase in gradini. In cateva ore, in sat a ramas un singur petic de uscat, pe soseaua principala. Si Timisul nu se mai oprea. A ajuns la Ionel, unde s-a ferit doar de cimitir, si a trecut mai departe, peste calea ferata si gara, de unde oamenii erau evacuati cu elicopterele. S-au oprit apele Timisului taman in digul de aparare de pe Bega, dupa ce au prapadit si Otelecul. De unde sa stie bietii oameni din satul de langa Bega ca nenorocirea le va veni de la Timisul aflat la zeci de kilometri de ei.
"DELTA". Intre cele doua diguri a ramas o mare pe care saptamani intregi s-a circulat doar cu barcile.
Singurul noroc al banatenilor a fost ca apele n-au luat cu ele suflet de om. Dar au dus
case, mii de animale si, mai ales, linistea gospodarilor.
Si in acesta dimineata, ei s-au trezit departe de locul in care odata le-a fost
casa. Au privit spre peretii caminului cultural, ai salii de sport, ai hotelului si caminului de batrani in care au fost adapostiti.
La sase saptamani de cand Timisul a spart digul de aparare, apele mai stapanesc inca 15.000 de hectare de pamant, adica jumatate din suprafata inundata initial. Cu pompele venite din toata lumea, cu ajutorul zilelor calduroase, in care apa se evapora, "marea" Banatului se va retrage incet, incet. Vor ramane doar lacrimile oamenilor care-si vor cauta prin mal tigla cu tigla, casele si amintirile.
RAPORT. Reporterii Jurnalului National au lucrat impreuna cu ofiterii de legatura ai Comisiei Europene la realizarea unui raport asupra zonei inundate din Banat. Datele si fotografiile sunt analizate in acest moment la Bruxelles, dupa care oficialii europeni vor stabili cum sa poata ajuta in continuare zona inundata: pompe pentru evacuarea apei, reconstructie, sprijin pentru agricultura si zootehnie.
Inundatiile din perioada 14.04.2005-20.05.2005 au afectat in total 116 localitati din Banat. Apele au acoperit o suprafata de peste 30.000 de hectare. Au fost inundate 3.876 de case, din care 739 sunt distruse si aproape 2.000 avariate. Nu exista deocamdata un raport privind animalele moarte, dar numarul acestora se ridica la cateva mii, incluzand si animelele salbatice. Au fost evacuate 2.707 persoane (162 din orasul Gataia, 19 din comuna Denta, 2 din satul Chizatau, 3 din Gruni, 26 din Crai Nou, 8 din Rudna, 110 din Ivanda, 564 din Foeni, 158 din Cruceni, 770 din Ionel - din totalul de 800 de sateni, 705 din Otelec - din totalul de 800 de locuitori, 172 din Sanmartinul Maghiar). Sinistratii sunt adapostiti in urmatoarele locatii: spitalul din Gataia, caminul cultural din Crai Nou, doua hoteluri din Buzias, o ferma din Pustinis, caminul de batrani din Jimbolia, centrul de zi pentru persoanele cu handicap din Timisoara. O parte din ei a fost repatizata in locuinte parasite din satele de langa Timisoara. Multi stau la rude sau la prieteni.
AJUTOR. La operatiunea de evacuare a persoanelor din zonele inundate au participat forte ale Inspectoratului pentru situatii de urgenta Banat, sprijinite de echipaje din Cluj, Alba, Bihor, de Politia de frontiera, de jandarmerie si de voluntari.
Pompe de evacuare a apei si echipamente de interventie pentru zona sinistrata au venit din partea societatii Aversa si a autoritatilor din urmatoarele tari: Germania (THW), Franta, Austria, Luxemburg, Finlanda, Ungaria. THW a adus la Foeni, unde apa de la canal nu e buna nici de baut, nici de spalat, o instalatie de potabilizare. Echipa maghiara de la Fovarosi Vizmuvek a asigurat potabilizarea apei pentru zona Pustinis-Otelec-Ionel. Cu un camion adus de la Budapesta, ei au fost singurii care au intrat zilnic in Ionel, cu pungi de apa potabila pentru satenii care au refuzat sa paraseasca localitatea.
O echipa a securitatii civile franceze, cu un laborator pentru potabilizarea apei, se afla in acest moment pe digul de la Graniceri. Francezii asigura zilnic apa potabila pentru satenii din Cruceni.