x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Memoria - Secera rosie, luata peste picior

Memoria - Secera rosie, luata peste picior

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    07 Mai 2006   •   00:00
Memoria - Secera rosie, luata peste picior

Se implinesc zilele acestea 85 de ani de cand Partidul Socialist Roman a devenit Partidul Comunist Roman. Congresele extraordinare ale PCR erau prilejuri de inaltare in slavi a doctrinei rosii, dar si de maxim amuzament. Glume, bancuri si caricaturi... numai bunatati!

Intre 8 si 12 mai 1921 a avut loc, la Bucuresti, Congresul Partidului Socialist din Romania, la care s-a hotarat transformarea partidului in Partidul Comunist din Romania (P.C.R.) si afilierea (votata la 11 mai), pe baza celor 21 de conditii (438 de mandate pentru afilierea neconditionata, iar 111, cu rezerve), la Internationala a III-a, Comunista (Comintern). Prin acceptarea conditiilor de afiliere, P.C.R. a devenit nu numai un subordonat ideologic al Cominternului, dar si un instrument docil al guvernului sovietic, in vederea subminarii ordinii constitutionale si a unitatii teritoriale a statului roman. Partidul cuprindea in perioada interbelica in randurile sale un numar redus de membri (sub o mie, multi dintre ei aflandu-se in inchisori, cu precadere evrei, maghiari, bulgari, rusi, ucraineni si putini romani). Activand ca sectie a Cominternului (1921-1943) congresele partidului au avut loc in acest rastimp in afara tarii, iar liderii si organele de conducere erau desemnate de Comintern, adesea din randul comunistilor de prin tarile vecine.

CU MATUROIUL. Cel de-al V-lea congres al PCR-ului a avut loc intre 3 si 24 decembrie 1931, la Gorcova, langa Moscova, Congresul al V-lea al Partidului Comunist din Romania, care la acea data numara 1.500 de membri, iar ulterior, in timpul razboiului, sub o mie de membri. In timpul congresului, participantii au gasit de cuviinta sa ajute la inaltarea CIUMEI Rosii prin compunerea de poezii, anecdote si desenarea de caricaturi.

"Cu maturoiul". "T-am dat in gongres maturoiul in mana/ Si t-am dat in mana mandat imperativ/ Sa maturi, ca stupul de albina/ Sa maturi foarte bine, nu relativ.

Al VI-lea congres va cere socoteala/ Ce ati facut cu maturoiul si gunoiul?/ Bagati de seama nu se mai admite gresala."

Ion Vasilescu are chiar si o explicatie pentru maturoi. "Dupa mine, maturoiul si cuvantul de curatire a partidului - de gunoiul oportunist, sectarist, fractionist - este luarea de masuri urgente asupra fractionistilor si pomparea ideologiei, senatoase in membrii partidului, ca la al VI-lea congres sa nu se mai gaseasca decat unitate, prosperitate si progres."

Dusmanii proletariatului comunist nu au fost nici ei iertati de rima acida a poetilor cominternisti. "Unul si altul lovesc/ Cu putere si vor sal sparga/ Ei lucreze si nu lenevesc/ Ucigasi dar nu o sa le mearga" (Vasilescu)

Calea spre cucerirea lumii era descrisa, cum altfel, decat printr-o poezie! "Cu steagul ros in frunte, in semn de desrobire,/ In cete mari va strangeti, de lupta va gatiti,/ Aprinsi de-aceias tinta, a lumei mantuire,/ Cu gandul fiti alaturi si’n inima uniti!" Desi nu figureaza in panteonul ilustilor epigramisti ai lumii, una din marcantele figuri comuniste a tinut sa se prezinte in cateva versuri... "Eu sunt Aurel Parlamentaru/ Ce tin discutii cu toptanu/ Dau directive de organizare/ Si nu ma duc la plimbare/ Ignat/Este adevarat ca ma’m plimbat/ La Politie, Jilava/ Dar, ani si ani/ Unde ai fost tu Ignat?"(Aurel)

Numele conspirative erau la mare cautare

Documentele prezentate se regasesc sub forma de microfilm la sediul central al Arhivelor Nationale. Semnate sub numele de Aurel, Vasilescu, cu intrebari pentru Ignat, documentele poarta semnatura sub forma conspirativa a unora din membrii PCR. Aurel este Aladar Imre, iar Ignat este Alexandru Iliescu. Semnarea cu pseudonime era una normala daca ne gandim ca al V-lea Congres s-a desfasurat in ilegalitate.

Proiect sprijinit de DANIC, prin amabilitatea inspectorului superior Alina Pavelescu

×
Subiecte în articol: martorii