x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Moti la Garda - Cai, vite, blugi, casetofoane, mici

Moti la Garda - Cai, vite, blugi, casetofoane, mici

de Dan Marinescu    |    21 Mai 2006   •   00:00
Moti la Garda - Cai, vite, blugi, casetofoane, mici

Tara Motilor. Garda de Sus. Duminica dimineata. Targ de "de toate". De la nemuritorul mic la cai, vite, casetofoane si blugi. (fotoreportaj)

Tara Motilor. Garda de Sus. Duminica dimineata. Targ de "de toate". De la nemuritorul mic la cai, vite, casetofoane si blugi.

"Cat dai, bre, ciubarul asta?", intreaba o tanara ferchezuita, ajunsa la targ dupa ce probabil a stat fro doua ore in fata oglinzii sa se dichiseasca. Doar e duminica si se aduna toti feciorii din satele vecine. Asa ca si-a tras un "dopies" roz, si-a luat prietena din dotare si... la targ. Batranul, sprijinit intr-o rana cu cotu’ pe genunchi, se uita de jos in sus la ea, o masoara bine, zambeste smechereste, isi ridica palaria scarpinandu-si scafarlia si ii raspunde: "Apai, fro 15 lei". Tanara, mirata pe moment, il sageteaza cu privirea si ii intoarce spatele dupa ce-si trage de mana prietena, convinsa ca mosu’ se tine de sotii. "Da lei noi.", striga batranul razandu-si in barba, dar tanara nu-l mai auzea de mult. Isi face cu greu loc printre potcoavele insirate pe jos pe o panza si, printre paturile si tarabele cu casetofoane, inghite o portie zdravana de fum de la micii lu’ nea Grigore si se pierde in el.

NEA GICU SI TELEFONU’. O caruta trasa de doi boi isi face loc cu greu printre zecile de oameni care casca ochii pe la te miri ce. Dai sa eviti caruta, dai cu nasu’n niste kitschuri chinezesti ordonate in siruri indiene pe o masuta. Eviti masuta si dai cu nasu’n carpeta cu rapirea din serai. P’asta nici n-ai cum s-o eviti. E intinsa pe un gard, s-o vada toti cata-i de mare si de frumoasa. "Nea Gigule, vrei, bre, sa-ti cumperi un telefon?", se aude undeva in spatele meu. Nu disting persoana prin fum de mici si praf de ulita. Doar silueta puhava a unui barbat, cu burta iesita din pantaloni, cu celularu’ la urechea aferenta, sub indicatorul care arata inca 32 de kilometri pana la Campeni. "Sunt la targ, bre Gicule, si voiam sa-ti iau un telefon... Da, mobil, pai ce dreacu’... Ia zii... Is noi da, bre... Pai, e unu’ la 1 milion juma’... Da... bine, il iau."

Ciubere, potcoave, casetofoane, cai, porci, vaci, donite, telefoane, afinata, stergare, blugi, bere, mici. Toate noi, proaspete. Mai multe turcisme si chinezarii, decat specifice Tarii Motilor. Acesta este targul bilunar de la Garda de Sus din Alba.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii