Simon-Petru, Andrei, Iacob, Ioan, Filip, Bartolomeu,Toma, Matei, Iacob-fiul lui Zevedeu, Iuda, Simon-zelotul, Iuda Iscarioteanul (inlocuit de Matia). Acestia sunt cei 12 apostoli care, potrivit Noului Testament, l-au insotit pe Isus Hristos in ultimii trei ani si jumatate de viata pamanteana si au marturisit, primii, invierea sa. Trimisi in lume ca sa anunte Evanghelia ei sunt considerati intemeietorii Bisericii crestine (numita, de aceea, “apostolica”). Inainte de a-i alege pe acestia ca apostoli, Biblia spune ca Isus s-a rugat o noapte intreaga. Ei au fost aceia care si-au abandonat viata anterioara pentru a-l urma pe Invatator cel care le-a spus: ”Veniti si urmati-ma!” Oameni din toate categoriile (saraci, bogati, curajosi, fricosi, zeloti, timizi, tineri si batrani), apostolii au primit exemplul lui Isus, l-au insusit si l-au transmis celor pe care i-au convertit, ulterior, la crestinism. Unul singur l-a tradat, Iuda, cel pe care remuscarile l-au facut, in final, sa se sinucida.
Simon-Petru este primul dintre cei 12 care a marturisit credinta crestina: ”Tu esti Hristos, fiul lui Dumnezeu pe pamant!” ii spune el celui care ii va raspunde :”Tu esti Petru (piatra) si pe aceasta piatra voi ridica Biserica mea!”...Petru era un simplu pescar transformat, la indemnul lui Isus, in “pescar de oameni”. Spontan si entuziast, el si-a renegat de trei ori stapanul, regretand, mai apoi, faptele sale si incercand sa se mantuiasca. Dupa Rusalii, a organizat Biserica din Palestina si a evanghelizat Samara, Antiohia si Siria. In anul 41 d.H. A ajuns la Roma care va fi incendiata 23 de ani mai tarziu, de imparatul Nero cel care il si crucifica, cu capul in jos, pe apostol. Pe mormantul sau, este construita (dupa 324, cand crestinismul devine religie oficiala) catedrala Sf Petru.
Andrei, fratele lui Petru era si el pescar. Discipol al lui Ioan Botezatorul, el a fost unul dintre primii apostoli care l-au intalnit pe Isus pe malul Iordanului, cand Ioan a exclamat: ”Iata mielul lui Dumnezeu!”. Dupa Rusalii, a predicat Evanghelia pe coastele Marii Negre, in Bitinia, la Efes, in Mesopotamia, in Tracia - la Dunare, in Bizant si in Peloponez unde, in final, a fost crucificat in forma de X , in anul 60.
Iacob, zis “cel batran” era fratele apostolului Ioan si partener, pe lacul Tiberiada, cu Petru si Ion. Si-a dat viata, primul, pentru credinta, fiind decapitat, in 41, la Iersalim.
Ioan, fratele lui Iacob, este autorul celei de-a patra Evanghelii si al Apocalipsei. Si el era pescar, iar Isus il considera cel mai aproapiat de sine. In iconografie, il vedem, la Cina cea de taina, stand cu capul plecat pe pieptul Mantuitorului. Dupa inaltarea lui Isus, Ioan predica in Samara, cu Petru. S-a refugiat, apoi, apoi la Efes, unde a savarsit o serie de minuni. A ajuns la Roma si in insula Patmos, unde a scris Evanghelia, in urma unei epifanii. S-a stins din viata, la 98 de ani, in cetatea Efes.
Filip este originar din Galilea si a devenit discipol al lui Ioan Botezatorul, ca Andrei, inainte de a-l urma pe Isus. Dupa Rusalii, a pleacat sa evenghelizeze regiuni din Asia Minora si Scitia. A fost lapidat si crucificat in Frigia, sub domnia lui Domitian.
Bartolomeu i-a fost adus lui Isus de catre Filip. Este cel care dupa Rusalii, a evanghelizat Arabia si Persia.
Matei a fost primul care a scris Evanghelia. Sarcina lui ingrata fusese de a strange impozitele de la evrei. Cand l-a chemat Isus, a lasat totul si l-a urmat.
Toma are un nume care inseamna in aramaica “geaman”. Apostolul n-a crezut, de la inceput, in invierea lui Hristos, cum n-a crezut nici in urcarea la cer a Mariei. El simbolizeaza indoiala. Credinta lui se bazaeaza pe cunoastere si nu pe puterea dogmei. In misiunea sa, apostolul a plecat sa evanghelizeze India unde a fondat sapte biserici. In anul 72, a fost omorit, in timp ce se ruga.
Iacob, “cel tanar” este frate cu Iuda si conducatorul comunitatii din Ierusalim. In anul 62, a fost martirizat.
Iuda, fiul lui Alfeu, a scris, ca si fratele sau, Iacob, epistole. Dupa Rusalii, a predicat Evanghelia in Siria si Mesopotamia. Martirizat, a murit in Paersia sau in Armenia, pe la anul 80.
Simon, era supranumit “zelotul, “deoarece facea parte dintr-o grupare extremista care preconiza rezistenta activa fata de dominatia romana si desfasura, din timp in timp, acte revolutionare. A predicat, cu Iuda, evanghelia in Persia si a fost martirizat prin sabie.
Iuda Iscariotul este cel care l-a vandut pe Isus. Avea rolul de trezorier si nu era, de felul sau, cinstit. El l-a vandut pe Isus pentru 30 de arginti primiti de la preotii evrei. Greseala cea mai mare a lui Iuda a fost, insa, ca nu s-a cait pentru fapta sa, dupa exemplul lui Petru. Sinucigandu-se, ulterior, n-a mai avut sansa de a mai intra in comuniune cu Dumnezeu si n-a mai primit promisiunea vietii eterne. A fost inlocuit de Matias care a predicat in Iudeea apoi in Etiopia si a fost ca toti ceilalti, martir.
Trebuie sa observam ca, pe langa acesti 12 apostoli care dupa Rusalii “au primit harul vorbirii in limbi”, biserica ia in considerare alti 70 de apostoli precum Luca, Marcu sau Pavel. Toti cei 70 au devenit episcopi si au fost trimisi si ei, sa vesteasca Evanghelia mantuirii. Acest fapt arata ca ierarhia Bisericii incepe din cei 12 si se continua cu cei 70 de Apostoli. Sfantul Vasile chiar spune: "Preotii tin locul celor saptezeci de Apostoli, iar episcopii tin locul celor doisprezece Apostoli, pana la sfarsitul lumii, asa cum Hristos a pus ierarhia, de la inceput".