NEW YORK - Amatorii de arta moderna si-au regasit "templul"
A fost nevoie de trei ani si aproape jumatate de miliard de dolari pentru ca New York-ul sa se poata mandri din nou cu o impresionanta colectie de arta.
RADU CROITORU
|
GREUTATE. "Nuferii"
lui Claude Monet, una dintre piesele de rezistenta ale muzeului din New York |
Una dintre cele mai importante colectii de arta moderna din lume se afla, din 1939, in mijlocul gigantilor din Manhattan. Timp de trei ani, iubitorii artei au fost privati de posibilitatea de a vedea colectiile impresionante ale Muzeului de Arta Moderna din New York. Cu pasiune, rabdare, pricepere si 425 de milioane de dolari, America se mandreste acum cu o constructie nou-nouta, care a avut parte de o inaugurare la care lumea s-a calcat in picioare. Singurul motiv de nemultumire este costul de 20 de dolari la care a ajuns biletul de intrare. Pret de Manhattan!
GRANIT SI ALUMINIU. Cladirea nu este una impresionanta prin inaltime ori arhitectura, ci mai degraba printr-o anume simplitate a modernitatii. De afara, muzeul poate fi caracterizat ca un complex de forme moderne simplificate, care inconjoara cu granit negru, aluminiu si sticla imobilul initial, inaugurat in 1939.
Nu neaparat gratuitatea intrarii in prima zi de deschidere i-a asezat la rand pe cei aproximativ 5.000 de oameni inarmati cu aparate de fotografiat si camere de luat vederi. Blitzurile se grabeau spre atrium-ul central, o piesa rara, inalta de 34 de metri, si dominata de o sculptura gigant - "Obeliscul spart" al lui Barnett Newmann - si de unul dintre "Nuferii" impresionistului Monet.
Primele sali ale parterului, cele mai impresionante ca arhitectura, sunt rezervate artei contemporane, iar urcand fiecare etaj, te intorci in timp, ca intr-o carte vie de istorie a artei. Expresionismul, cubismul, futurismul italian, constructivismul rus, suprarealismul, fotografii, obiecte, sculpturi, picturi, toate sunt asezate cu grija si atent supravegheate de angajatii muzeului, dar mai ales de cele mai sofisticate sisteme de securitate.
ARHITECTUL. Noua versiune a Muzeului de Arta Moderna din New York este creatia arhitectului Yoshio Taniguchi. Echipei sale nu i-a fost usor sa lucreze aici, deoarece au fost luate in calcul toate detaliile, de la unghiuri pana la suprafetele ferestrelor sau locuri speciale prin care sa patrunda lumina naturala. Arhitectul a tinut cont si de rugamintea conducerii muzeului de a pastra liniile principale ale imobilului.
ISTORIC. Muzeul de Arta Moderna din New York exista datorita unor femei din inalta societate, care, in februarie 1913, au decis sa munceasca pentru punerea in practica a acestei idei. Explozia artei moderne a fost suficienta pentru ca acestea sa faca un apel la generozitatea americanilor, invitati sa doneze bani in vederea deschiderii unui muzeu reprezentativ pentru tara lor. Greu a fost pana s-au strans primii 100.000 de dolari, fiind acceptate sume impresionante, de pana la cateva sute de dolari. Astazi, muzeul are 600 de angajati si un buget anual de 85 de milioane de dolari.