Din livada plina cu pruni, asezata pe varf de colina, nea Romica priveste in zare. Nu departe de proprietatea sa, Ilie Leotescu si-a pierdut viata, sfartecat de un urs prins intr-un lat. Barbatul inca se mai gandeste daca vorbele reporterilor de televiziune cum ca vecinul lui, omul pe care il stie de cand lumea, ar fi braconier, sunt sau nu adevarate. 'Era un barbat tare de treaba, gospodar nevoie mare. Altul ca el in comuna cred ca nu se mai intalneste, bun meserias, avea peste 100 de stupi, vaci, cai', spune omul, care, pe vremea lui Ceausescu a administrat zona, o mosie de peste 600 de hectare. Ridica din umeri neputincios cand se gandeste la tot ce trebuie sa indure an de an din pricina animalelor salbatice. I s-a intamplat ca pasarile din curte sa-i fie mancate de vulpe, ursii si porcii mistreti sa-i goleasca prunii si sa-i omoare porcii si vacile din batatura. "Dintotdeauna a fost asa. Nu este prima data cand ne intalnim cu un urs. Diferenta este ca in trecut ursii erau salbatici, le era frica de om, nu se apropiau atat de mult, acum parca nu mai este nici o limita. Vorba aceea: "Cin’ te creste ursule? Matale, prostule!' Noi crestem ursii si bogatasii profita. Braconajul serios se face la caprioare, sa stiti. Ursii nu mai au ce vana si atunci normal ca se indreapta catre alte surse de hrana. Habitatele s-au distrus, iar tot ce putem sa facem noi, oamenii simpli, este sa ne aparam avutia. Daca vine si imi omoara vaca din grajd, eu ce sa fac? Sa stau cu mainile in san? Poate ca si Ilie si-o fi pus vreun lat in livada lui, ca sa isi apere ce are. E de condamnat?', se intreaba barbatul si-si sufleca manecile de la camasa.
De pe o zi pe alta
In satul Muscel din comuna Moroeni, Dambovita, oamenii traiesc printre branduse violete, miros de prune si pere si de fan proaspat cosit. Printre animale si carute pregatite sa coboare la sfarsit de saptamana 6 kilometri grei, bolovanosi, pana in centrul comunei, pentru a-si face proviziile pe toata saptamana. "Nici unul dintre cei 80 de locuitori ai satului nu are de lucru. Tot ce agonisesc este din munca pamantului. De cand cu uciderea barbatului de 64 de ani, oamenii au inceput sa fie mai speriati. Le-am trimis instiintari ca nu cumva sa se mai duca in padure, la cules de fructe, pana nu gasim ursul ranit. Am primit instructiuni clare si acordul celor de la Mediu ca ursul in cauza sa fie omorat', spune primarul comunei, Laurentiu Moraru.
In cautarea ursului
Inca de dimineata, a urcat cu jandarmii, cu cei patru politisti din Sibiu insotiti de cainii lor, cu 30 de vanatori experimentati, pentru a da de urma ursului. De cativa ani, de cand s-a infiintat fondul de vanatoare, ursii parca s-au mai inmultit. Asa ii pare lui nea Romica si da vina pe cei care ar fi trebuit sa se preocupe de administararea fondului. "Nu am auzit sa se fi facut vreun recensamant al ursilor. Am vazut ursoaica cu doi pui, credeti ca ii numara cineva, stie cineva cati pui sunt?', se intreaba sateanul. Conform spuselor primarului, fondul de vanatoare ar fi trebuit sa aiba doar 14 ursi. In realitate, prin padurile Moroeniului sunt mai bine de 56 de ursi. "Am vorbit in urma cu doua zile cu Paul Niculescu, presedintele Asociatiei de vanatoare si pescuit 'Dunarea 2007', cea care se ocupa de administarea fondului de vanatoare, si mi-a spus ca au cerut sa li se aprobe uciderea a sapte ursi, iar ei au primit acordul pentru doar un singur urs. Mi-a mai spus ca in doua zile o sa isi dea demisia', povesteste edilul, dupa care cu privirea pierduta inca se mai intreaba: "Oare ce o fi cautat nea Ilie printre lastarisul ala, unde a fost gasit sfartecat, la ceva distanta de gradina sa?'
Curiozitate
La poalele colinei impadurite, in comuna Moroeni, oamenii privesc povestea omului ucis de urs fara incrancenare. Ca pe un eveniment ce parca s-ar fi petrecut undeva departe si nu la cativa kilometri, strabatand un drum greu pana pe culmea inalta a Fetei Muscelului. Gheorghe Tudorache ne povesteste cuvant cu cuvant ce a auzit la televizor. Are 68 de ani si spune cu convingere ca "ursul nu ataca, daca nu este provocat de om. Si adevarul este ca mai sunt si braconieri. Poate la inceput pun lanturi de curiozitate, sa vada daca prind ceva. Apoi vad ca treaba merge, cat este de scumpa si de profitabila carnea de urs si uite asa se joaca cu viata lor'. Nicoleta se plimba pe ulita prafuita, doar – doar o mai afla ceva de la strainii din masini cu numere de Capitala, care au inceput sa se perinde prin colbul ridicat deunazi doar de copitele vitelor si de scartaitul rotilor de la caruta. Femeia a vazut pentru prima data mascatii odata cu aparitia ursului criminal: "Am auzit ca au arestat doi oameni, cum ca ar fi complici, nu stiu mai multe, doar ce am aflat de la televizor. Mascatii aia nu stiu ce cautau acolo'.
Pe marginea drumului, Marian Barbandiu se plimba de colo-colo. Tot de la televizor a auzit ca fiul sau este in arest preventiv si ca ar urma sa il duca la Targoviste pentru 30 de zile. "Baiatul meu era impreuna cu un alt baiat, cu caruta, ca sa care fanul omului care a fost omorat. Si nu stiu cum si de ce, dar il considera complice. Pai cum sa fie complice? Complice la ce? Noi nu stim nimic, nimeni nu ne zice nimic. Tot ce aflam este de la televizor', spune barbatul, iar tristetea din priviri i se amesteca cu revolta din voce.
Unul la groapa, altul haituit
Nea Ilie este asteptat acasa pentru a fi inmormantat. De departe i se vad stupii colorati. In timpul asta, ursul ranit este cautat de zor in padure. Ministrul Rovana Plumb a promis sanctiuni pentru cei care administreaza fondul de vanatoare, daca se va dovedi ca e responsabil pentru incidentele din Dambovita, si a cerut sa se faca un recensamant al ursilor. Ramane de vazut daca, dupa ce ursul va fi ucis, nu va trece mult si tot ce s-a intalmplat la Moroeni va fi dat uitarii.
Blejnar si Marta vanau in zona ursilor ucigasi
Ursul nu are discernamant. Are ADN (se pare ca Institutul de Criminalistica al IGPR risipeste reactivii pe astfel de analize), are amprenta plantara si caini politisti pe urmele lui. Insa nu are ratiune si, prin urmare, nu poate fi tras la raspundere pentru nenorocirile intamplate. Vinovati sunt tot oamenii. Multi dintre cei care arata cu degetul inspre urs.
Fondul de vanatoare din acea zona e administrat de Asociatia de Vanatoare si pescuit Dunarea 2007 din Bucuresti. Presedintele asociatiei este Marius Bucur, iar director Paul Niculescu. Conform declaratiilor lor de interese, Sorin Blejnar, Codrut Marta si Sorin Florea, ex-comisar adjunct al Garzii Financiare, sunt membri in asociatie.
"Vom verifica derogarile si realizarile, modul in care a fost asigurata hrana, daca s-au facut controale pentru impiedicarea braconajului, daca s-a facut evaluarea efectivelor de ursi in anul 2012, despre existenta sau inexistenta controalelor Inspectoratelor Teritoriale Silvice si de Vanatoare, pentru ca este inadmisibil ca intr-o perioada de sambata si pana acum, deci de doar trei zile, fondul de vanatoare, care trebuia sa aiba tot efectivul mobilizat pe acesta zona, sa nu fi observat ca in garduri exista aceste lanturi'', declara ministrul Rovana Plumb in urma cu doua zile. Ea a mai spus ca exista informatii ca pe acest fond de vanatoare ar fi 80 de ursi, fata de 23, cat ar trebui sa fie, conform normelor. "Verificam si vom stabili exact cati ursi sunt pe acest fond de vanatoare si daca aceasta asociatie care il administreaza este capabila sa il gestioneze. In caz contrar, va fi ridicat avizul asociatiei", a adaugat ministrul, precizand ca verificarile la asociatia care administreaza fondul sunt facute de Corpul de control al ministerului. (Adriana Oprea-Popescu)