x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Nunta princiara la Iasi

Nunta princiara la Iasi

15 Sep 2004   •   00:00

REPORTAJ

Zarva mare la Palatul Culturii din Iasi. Se fac ultimele retusuri pentru ca, la 10 octombrie, aici se va celebra cu mare fast nunta fiului printului Dimitrie Sturdza. Jurnalul National a fost la Zurich pentru a afla detaliile nuntii princiare. De joi este oficial. Sunt casatoriti cu acte-n regula. Cel putin in fata ofiterului Starii Civile. Principele Stefan Dimitrie Sturdza, fiul printului Dimitrie Sturdza, descendent al familiei domnitoare din Moldova, s-a casatorit cu o romanca stabilita in Elvetia: Nina Irina Tandarica.
MARINA CONSTANTINOIU - ZÜRICH

I-am intalnit la Zürich, cel mai cosmopolit oras european, acolo unde locuiesc si muncesc. Sunt draguti si volubili, modesti si deloc ostentativi in tot ceea ce fac si spun. Stefan este fiul printului Dimitrie Sturdza, unul dintre cei mai bogati romani, dar si reprezentantul unei nobile familii domnitoare din Moldova, care isi are radacinile adanc infipte in Iasi. Mi-au vorbit despre casatoria lor, pe care Stefan nu o vede completa decat in momentul in care se va oficia si partea religioasa. Nu sunt dornici de publicitate, sunt doi oameni obisnuiti, carora nu le place sa apara in presa, care se entuziasmeaza abia atunci cand incep sa-ti vorbeasca despre Romania. Stefan a cunoscut Romania abia dupa Revolutie si marturiseste, desi considera declaratiile de genul asta un kitsch, ca atunci cand a pus pentru prima data piciorul pe pamant romanesc s-a simtit "acasa". Acum deja la cateva luni i se face dor de tara si se simte obligat s-o porneasca spre Romania.

DESTINE. S-au intalnit prima data acum 12 ani, dar destinul a vrut ca, pret de cativa ani, sa isi vada fiecare de viata lui. Cand soarta a decis ca ei sa se reintalneasca, tot pe pamant elvetian, unde familiile lor sunt stabilite, au stiut ca vor ramane impreuna. Joi s-au casatorit in tara "de adoptie", iar pe 10 octombrie, la Iasi, Mitropolitul Daniel le va uni destinele in fata lui Dumnezeu. Va fi evenimentul monden al anului pentru Iasi si, poate, si pentru Romania. Pentru ca nunta lor va fi una aparte, intr-un loc cu o puternica incarcatura istorica si emotionala pentru familia Sturdza: Palatul Domnesc din Iasi, devenit peste ani Palatul Culturii.

Desi de vita nobila si cu o titulatura mai putin obisnuita pentru secolul XXI, Stefan (care are 35 de ani) este un principe in blugi si camasa, care a pornit-o de jos, in compania creata, acum mai bine de 30 de ani, de tatal sau. Acum este responsabil cu vanzarile externe si se ocupa de o gramada de alte activitati in cadrul companiei Deesse, a printului Sturdza, iar aleasa inimii sale, Nina, lucreaza - unde altundeva? - intr-o renumita banca elvetiana. Amandoi au responsabilitati si programe infernale, care le lasa putin timp pentru a-l petrece impreuna, ceea ce se va rasfrange negativ asupra evenimentului din octombrie. Nici vorba de "luna de miere", vor fi "zile de miere"...

CA-N BASME. Zarva mare la Palatul Culturii din Iasi, de ceva timp incoace. Se lucreaza intens la renovarea unor portiuni ale palatului, se cosmetizeaza sali, totul pentru a fi gata de primirea oaspetilor de seama la evenimentul monden din 10 octombrie. Cheltuieli suportate, desigur, de familia Sturdza si nu de buzunarele contribuabililor.

Principele Stefan Dimitrie Ferdinand Sturdza, pentru ca acesta este numele sau complet, conform traditiei familiei, a tinut cu tot dinadinsul sa se casatoreasca religios la Iasi, acolo unde familia sa isi are radacinile, orasul despre care a ascultat zeci de povesti in copilarie, cand bunica sa din Franta ii vorbea despre tara. "Am inteles si cunoscut Romania si fara sa fi fost vreodata acolo. Pentru mine, intotdeauna "acasa" a fost la Iasi si la Popesti, unde m-as putea oricand muta definitiv, fara nici un regret", mi-a marturisit Stefan Sturdza, Dimi, pentru cei apropiati.

Casatoria religioasa ar fi putut fi oficiata in Germania, la Baden-Baden, unde familia Sturdza are o frumoasa capela ortodoxa, subordonata Mitropoliei Moldovei, si care a fost locul in care s-a oficiat si casatoria religioasa a printului Dimitrie Sturdza. Pentru Stefan insa, marea dorinta a fost ca nunta sa sa aiba loc in tara. De altfel, bunicul lui i-a lasat, cu limba de moarte, doua rugaminti devenite sfinte: sa pastreze familia unita si sa o readuca in tara.

La Iasi exista o singura varianta, ca locatie pentru celebrarea casatoriei: Mitropolia. Dar acolo nu se mai oficiaza nunti, conform unei decizii a mitropolitului, si oricum numarul mare de invitati la nunta - peste 200 - nu se potrivea cu locatia respectiva. Stefan a tinut neaparat ca nunta sa aiba loc la Palatul Domnesc (Palatul Culturii) si a depus o cerere in acest sens la Ministerul Culturii. Ministrul Razvan Theodorescu a dat aprobarea, iar familia Sturdza a inceput imediat pregatirile, supervizate indeaproape de secretarul personal al printului, Neculai Bujor. De altfel, unul dintre cei doi nasi ai cuplului princiar.

SECRETE. Va fi o nunta ca la carte, cu invitati de vita nobila, din marile familii princiare si boieresti ale Romaniei, dar si cu oaspeti de seama din strainatate, care vor veni cu avioane particulare si curse charter, pentru a fi alaturi de familia Sturdza la acest eveniment.

Invitatii vor avea parte de doua zile de "infuzie" moldoveneasca in toata regula, cu muzica si mancare traditionala si plimbari prin zona. Oaspetii vor fi cazati la cele mai elegante hoteluri din oras. Nunta propriu-zisa va fi precedata de o seara moldoveneasca la Ciric, unde invitatii vor avea parte de mancaruri moldovenesti la Ciuperca, pe ritmuri de muzica traditionala. Familia Sturdza incearca, astfel, sa combine trecutul cu prezentul si sa reinvie traditia uitata de cateva zeci de ani, pentru ca vremurile au impus-o. Oficierea casatoriei se va face in Sala Voievozilor, conform dorintei mirelui, acolo unde portretele Sturdzestilor vor veghea pentru ca nunta sa aiba loc sub cele mai bune auspicii.

Costumul mirelui si rochia miresei sunt secrete bine pastrate de ambii tineri insuratei. Stefan nu stie cum va arata rochia alesei inimii sale, despre care noi am aflat de la mireasa doar ca va avea o trena lunga, pe masura inaltimii la care se va ridica momentul. Iar mirele va avea o costumatie (smocking si palarie obligatorii) similara cu cea purtata de tatal sau, la nunta de la Baden-Baden. Totul pare pregatit dupa toate regulile basmelor cu printi si printese, desi, daca ai ocazia sa-i intalnesti pe tinerii miri, ai parte de doi oameni foarte moderni si deschisi, care sunt abonati la meciurile echipei FC Zürich, la care evolueaza nici mai mult, nici mai putin decat trei romani: Adi Ilie, Mihai Tararache si Filipescu. Si unde nu scapa ocazia de a manca, la botul calului, un carnat prajit pe gratar, la intrarea pe stadion. Stefan este, de altfel, o mica enciclopedie de romani stabiliti in Elvetia, are in memorie un adevarat catalog imaginar cu orice originar din Romania. De altfel, si la compania tatalui sau, ale carei fraie le va prelua in viitor - desi, cu modestie, spune ca la umbra marilor copaci este greu sa creasca altii de aceleasi dimensiuni - lucreaza si cativa romani. Si pe unde se plimba in voie cainele Misu, un maidanez pursange, gasit la Muzeul Satului din Bucuresti.

ACASA

"Am inteles si cunoscut Romania si fara sa fi fost vreodata acolo. Pentru mine, intotdeauna "acasa" a fost la Iasi si la Popesti, unde m-as putea oricand muta definitiv, fara nici un regret" - Stefan Sturdza, fiul lui Dimitrie Sturdza

AVERE DE 140 MILIOANE DE DOLARI

Printul Dimitrie Sturdza este unul dintre cei mai bogati romani stabiliti in strainatate. Potrivit topului realizat de revista Capital in urma cu doi ani, Sturdza are o avere estimata la 130-140 de milioane de dolari.

Compania Deesse a inregistrat in 2001 un profit de peste 9 milioane de dolari la o cifra de afaceri ce a depasit 300 milioane de dolari. Printul Sturdza mai detine, prin intermediul Deesse, 30% dintre actiunile companiei Credex Plastpack. Aceasta inregistra in 2002 un profit de aproximativ 300.000 de dolari. "Cred ca cel mai important lucru pe care as putea sa il fac in Romania este sa ajut la schimbarea mentalitatii in afaceri. Este nevoie de seriozitate mai mult decat orice", declara Sturdza pentru Capital. Potrivit revistei, printul Sturdza este nemultumit de modul in care evolueaza mediul romanesc de afaceri.
×