Afacerea cu vipere a devenit foarte cautata de romani. Se poate vorbi despre o piata virtuala de "desfacere a viperelor", activitate intreprinsa, adesea, in conditii ilegale, pentru ca vanzatorii de vipere nu pot fi controlati si luati la intrebari de autoritati. Legea protejeaza viperele autohtone, nepermitand colectarea din natura si comercializarea lor.
Pe multe site-uri cu anunturi, "traficantii" de vipere au postat zeci de mesaje prin intermediul carora isi cauta clientii. Anunturile electronice promit comercializarea acestor reptile (inclusiv a celor protejate de lege), dar si a documentatiilor menite sa-i ajute pe amatori sa puna la punct crescatorii de vipere. Cum suna un astfel de mesaj!? "Vand documentatie: creste-rea viperelor pentru venin. Incepand aceasta afacere, veti avea un profit urias. Investitia minima se scoate in maximum doua luni. Comandand documentatia despre vipere, primiti gratis inca cinci documentatii. Ofer si piete de desfacere, cat si vanzatori de vipere. Pret, 300.000 lei."
Conform declaratiilor facute de dr. Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentelor Naturii din Cadrul Academiei Romane, la ora actuala, in Romania sunt doar trei crescatori de vipere autorizati. Acesta recunoaste ca, "desi nu exista o evidenta a tuturor celor care se ocupa de cresterea viperelor, sunt mai multi decat s-ar crede. Legea spune ca trebuie sa-si procure viperele din alte crescatorii de acest fel, si nu din natura". Asadar, sunt strict interzise colectarea lor din natura si comercializarea. Insa nimeni nu poate garanta ca ei nu le procura totusi din paduri. "In ultimii sase ani, noi n-am avizat pentru cresterea viperelor decat trei firme", spune dr. Munteanu.
CONTRAZICERI. Totul este cu dus si intors in problema cresterii viperelor in Romania. Nimeni nu-i poate controla, in mod regulat si strict, pe acesti crescatori de reptile veninoase, nimeni nu poate sti cu exactitate de unde provin viperele. Ideea traficului dezvoltat cu vipere in Romania o accentueaza dr. Ion Ghira, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, Departamentul de Biologie, Catedra de Taxonomie si Ecologie, si presedintele executiv al Societatii Romane de Herpetologie. Acesta contrazice afirmatiile lui Munteanu. "Nu exista nici un crescator autorizat de vipere in Romania. Sunt numai crescatori ilegali. Si sunt surprins sa aflu ca dl Munteanu afirma public ca a eliberat autorizatii pentru crescatorii de vipere. Cu noi nu a fost «transparent». Dl acad. Dan Munteanu, conform Legii 462, nu avea dreptul sa elibereze aceste aprobari. Repet: Speciile de vipere de la noi din tara sunt strict ocrotite. N-ai voie sa le prinzi, n-ai voie sa le exploatezi. Nu e nici un suport legal prin care Academia sau Ministerul Mediului sa dea aprobare. Personal, am auzit ca acesti crescatori de vipere ii platesc pe altii sa le prinda reptilele din natura - la Herculane, Turnu-Severin - contra unor sume de 50 sau 100 de euro. Sunt oameni naivi, care cred ca se imbogatesc peste noapte facand afaceri cu vipere. Veninul recoltat de acesti crescatori nu se vinde in Europa. Asa ceva nu se cumpara din cauza conditiilor in care se produce. Stim tot despre acest trafic, incercam sa-l oprim. Am luat legatura cu Ministerul Mediului si am cerut o lege speciala pentru vipere. Vom vedea ce se va intampla", spune dr. Ghira.
CE SPUNE LEGEA. Un crescator de vipere, ca orice crescator de animale, trebuie sa fie inregistrat in Registrul Comertului, cu specificarea acestei activitati. Deocamdata, nu exista nici o lege speciala referitoare la vipere. Doar Ordonanta de Urgenta nr. 236/2000, aprobata prin Legea 462/2001 si Ordinul nr. 647/2001 al Ministerului Apelor si Protectiei Mediului. "Noi nu putem dovedi ca viperele nu sunt luate din natura. Acesta este un aspect administrativ de competenta Agentiilor Judetene de Protectie a Mediului, Agentiilor Regionale din acelasi domeniu si Garzii Nationale de Mediu. Mentionez ca Academia Romana are doar atributii stiintifice in domeniul mediului, iar nu administrative. Si nu cunosc daca la ora actuala exista un trafic cu venin sau cu vipere in Romania", afirma dr. Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentele Naturii a Academiei Romane. Speciile strict protejate de lege sunt vipera cu corn, vipera comuna si vipera de stepa, iar legea nu permite colectarea lor din natura in vederea cresterii acestora in captivitate.
Conform legii, pot exista crescatorii in interesul protejarii faunei si florei salbatice si al conservarii habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor prejudicii, in interesul sanatatii si securitatii publice, in scopul cercetarii stiintifice si invatamantului sau in scopul repopularilor si reintroducerii acestor specii.
"Dupa cum bine vedeti, teoretic, la noi in tara NU se pot constitui oficial, conform legii, crescatorii de vipere cu vipere colectate din natura, in scop
comercial.
In cadrul Vivariului care functioneaza la facultatea noastra, exista cate una-doua exemplare din unele specii de serpi autohtoni care sunt ocrotiti de lege. Pentru a-i putea colecta si mentine in captivitate, am obtinut aprobarile necesare de la Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei si de la Directia Biodiversitate a Ministerului Mediului", spune dr. Ghira, presedintele executiv al Societatii Romane de Herpetologie.
STOCURI. Exista trafic cu venin la noi in tara? "Nu, nu se face, din cate stim noi, trafic cu venin. Exista persoane care au inceput colectarea de venin de vipera cu corn imediat dupa Revolutie; acestea au putut sa adune in cativa ani zeci sau sute de grame de venin. Si la ora aceasta mai au veninul pe stoc, nereusind sa-l vanda." Dr. Ghira pune esecul comertului cu venin pe plan extern pe seama calitatii veninului: "Animalele sunt tinute in conditii precare de igiena, recoltarea veninului se face in conditii nesterile, veninul nu este liofilizat, ci uscat in contact cu aerul (microbii). Nici un producator de medicamente din Vest nu risca sa introduca in fabrica venin produs la noi, pentru ca ar risca inchiderea fabricii si puscaria. Si, doi, nu exista cerere de venin pe piata internationala, din cauza ca pentru producerea acelor unguente este necesara o cantitate extrem de mica de venin: dintr-un gram de venin (cam cat produce o vipera de dimensiuni mari pe an) se pot produce aproximativ 200.000 de tuburi de unguent". Asadar, se pare ca singura afacere care se face este colectarea ilegala a viperelor din
teren de catre localnici si "vanzarea acestora la naivi, care cred ca se vor imbogati peste noapte din colectarea si vanzarea veninului. Nu stiu insa ce le este necesar acestor animale teritoriale, nu stiu sa le ingrijeasca, si, de cele mai multe ori, ele mor dupa cateva saptamani-luni de chinuri. Daca aceasta afacere (de producere a veninului) ar fi fost atat de profitabila, cum se afirma pe net si prin ziarele noastre, multi herpetologi din Vest ar fi facut-o de mult timp. Insa asemenea crescatorii-ferme de vipere nu exista, exceptie facand cele ale fabricilor de medicamente".
RECLAMA PE INTERNET
|
Vipera cu corn - specie ocrotita de lege - se comercializeaza pe internet cu 400 de euro. Unul dintre acesti comercianti - care n-a dorit sa-si dezvaluie identitatea, dar a acceptat totusi un dialog telefonic - recunoaste ca functioneaza piata ilegala a vanzarii-cumpararii de vipere. "Chiar si in Bucuresti, daca mergeti prin pet-shop-uri, veti vedea ca se vand vipere, insa numai acelora care se dovedesc interesati sa le cumpere. Din pacate, nu exista nici un control al celor care intra in posesia viperelor. Personal, m-a sunat cineva, acum cateva saptamani. Era interesat sa cumpere doi pui de vipera. L-am intrebat motivul pentru care vrea acest lucru, si mi-a spus ca vrea sa-si pazeasca livada de vecini. Sa nu intre nimeni acolo sa-i fure fructe. Un om sanatos la minte nu face asa ceva..."
"Pe internet se face reclama la venin de catre cei interesati sa-l vanda (producatorii ilegali). In cataloagele firmelor care comercializeaza substante utilizate in cercetare (Sigma-Aldrich Invitrogen etc.), veninul de vipera cu corn are intr-adevar un pret ridicat, care ajunge la peste 1.500 USD/gram. Se cuvine sa specificam faptul ca este vorba de venin produs, recoltat si conservat in conditii standard, de maxima igiena. Dar nu este cazul veninului produs de crescatorii ilegali de vipere. Principala utilizare a veninului viperei cu corn in medicina alopata este pentru producerea unguentelor antireumatice. Referitor la remediile homeopatice, nu am cunostinte amanuntite, insa ceea ce stiu cert este ca pentru producerea acestor medicamente, chiar in cantitati industriale, sunt necesare cantitati extrem de mici de venin. «Secretul» homeopatiei consta tocmai in diluarea de sute de ori a remediului initial sau a tincturii-mama, cum o numesc homeopatii", declara dr. Ion Ghira (foto).
|