x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Perla Adriaticii

Perla Adriaticii

de Marina Constantinoiu    |    08 Iul 2007   •   00:00
Perla Adriaticii

Nu ştiu cine şi-a permis luxul s-o rupă, dar a reuşit. Opatija este, cu siguranţă, o staţiune ruptă din Rai.

Se pronunţă "Opatia". Este considerată "perla Adriaticii" şi asta pe drept cuvănt.



Nu ştiu cine şi-a permis luxul s-o rupă, dar a reuşit. Opatija este, cu siguranţă, o staţiune ruptă din Rai.

Se pronunţă "Opatia". Este considerată "perla Adriaticii" şi asta pe drept cuvănt. A fost căndva o staţiune foarte mondenă. In secolul al XIX-lea, aici se relaxau, plimbau, bronzau şi delectau regi, impăraţi, aristocraţi şi artişti de renume. Nu degeaba a fost supranumită "Nisa austriacă". Cu toate astea, staţiunea cu scop vilegiatural a fost construită abia după ce doctorul Juraj Matija Sporer a sugerat, in 1859, crearea unei societăţi care să exploateze in Opatija binefacerile - pentru sănătate - sejurului la mare. Primele două hoteluri de lux - Kvarner şi Imperial - s-au deschis in 1885.

DESTINAŢIE. Acum, Opatija este accesibilă oricărui turist. Acelui turist cu gust, care nu se aşteaptă să-l intămpine la recepţia hotelului palmieri din plastic şi vaze cu trandafiri din stambă ţeapănă şi colorată. Acelui turist care ştie să imbine utilul cu plăcutul şi care inţelege că o vacanţă la malul mării poate fi şi instructivă, nu doar relaxantă. Acelui turist care se mai şi plimbă, nu doar zace pe şezlong, savurănd băutură după băutură, doar pentru că este adusă pe tavă de un chelner ferchezuit, in sistem all inclusive.

SURPRIZĂ. Acel turist care răsfoieşte cartea de istorie prin simplul fapt că se plimbă pe străzile Opatijei va avea şi o surpriză. Undeva, in centru, printre frunzele copacilor, un indicator arată direcţia către o promenadă renumită: Carmen Sylva. Surpriza este rezervată turistului romăn, care, cu această ocazie, află că nu doar celebra balerină Isadora Duncan a apreciat Opatija, unde a găsit inspiraţie admirănd graţia frunzelor de palmier tremurănd in adierea văntului, ci şi Regina Elisabeta a Romăniei. Intăia Regină a Romăniei, soţia Regelui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, cunoscută sub numele de Principesa Elisabeta von Wied, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă, scriitoare, purtănd pseudonimul Carmen Sylva.

POVESTEA. Legenda locului spune că, pe cănd se afla la vila Amalia din Opatija, Regele Carol I s-a pierdut intr-o zi, in timp ce colinda pădurile din imprejurimi (Vaprenac). Enervat, a doua zi s-a prezentat la guvernatorul regiunii, baronul Arthur von Schmidt-Zabierow, cerănd să i se spună de ce nu există marcaje in pădure. Cănd Zabierow i-a sugerat, discret, că nu sunt bani pentru o astfel de investiţie, Carol I a scos din buzunar o sumă considerabilă de bani. Suma a fost drămuită şi judicios cheltuită, iar in 1901 a fost finalizată promenada. Iniţial, promenada a căpătat numele binefăcătorului, Regele Carol, dar ulterior a fost numită Carmen Sylva, după pseudonimul Reginei.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii