x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Petrăchioaia, satul devenit celebru pe Reuters

Petrăchioaia, satul devenit celebru pe Reuters

de Victor Ilie    |    31 Mai 2012   •   20:33
Petrăchioaia, satul devenit celebru pe Reuters

Cum iesi din Coreea pe cea mai nordica dintre strazile asezarii, intri in comuna Petrachioaia. E la aproximativ 20 de kilometri de Bucuresti. Localitatea este un exemplu de saracie ales de cei de la Reuters pentru a ilustra o vaga analiza a situatiei economice din Romania, concluzionand: au trecut cinci ani de la integrarea in Uniune, dar problemele oamenilor de rand au ramas aceleasi. Jurnalistii de la agentia de presa puncteaza ca doar unul din cinci localnici este angajat, patru din cinci nu au toaleta in casa, sistemele de incalzire sunt sobele, iar cei mai multi tarani nu se pot lipsi de animalele din grajduri. Cei din Petrachioaia, care nu mai auzisera de agentia de stiri, sunt convinsi ca in Romania, sau chiar in Europa, sunt localitati si mai sarace decat a lor.

Pestii cu Pedigree
Comuna numara aproape 4.000 de suflete, dupa cifrele ultimului recensamant. Au fost cinci sate pe vremea boierului Petrache, cel de la care isi ia numele localitatea, dar acum au mai ramas doar Vanatori, Maineasca si cel care da numele intregii asezari, Petrachioaia. Toate trei curg spre Dunare o data cu Mostistea, un rau care lasa in urma mai multe lacuri de acumulare, fiecare cu mai multi proprietari. Apa e a celor de la Apele Romane, pestele ­ al celor de la Piscicola, iar terenul ­ castron in care sta apa este concesionat catre "privati", cum ii numesc localnicii.

Nea Ion, unul dintre cei care au vazut lumina zilei pe aceste ulite, merge la pescuit pe bicicleta cu zece bete de trestie, o bancuta, mancare de acasa si palaria de pe cap. El nu stie de la cine pescuieste, stie doar unde e balta. E plecat dupa hrana pe ziua de azi. "Normal, se plateste. E 75 de lei ziua, dar eu, daca sunt de-aici, nu dau si n-am sa dau niciodata nimic", si bate cu pumnul in piept ca e la el in sat. Cei mai multi localnici nu merg la pescuit aici, stiu ca nu se prinde peste foarte mult si prefera alte zone. "Un proprietar de balta, iubitor de patrupede, arunca noaptea hrana de caini cu sacii in balta. Nu mai mananca pestele rame, dupa sacii aia stai mult si bine cu pluta-n apa", rade un alt pescar. Nici primul, nici al doilea n-au auzit vreodata de Reuters.

Si gura satului bea la carciuma
Gratiile de otel si usa dubla din lemn vechi elibereaza din incapere damful de voie buna de cu o zi in urma. Chistoace si lazi de bere destupate. Aici se stiu toate. La carciuma abia acum se deschide. Am aflat ca Drumul Sarii este o cale de tarina pe care se intorceau mosierii de la ocna cu ani in urma. Drumul Mocanilor indica ruta pe care plecau satenii sa faca troc cu ciobanii din zona muntoasa. Cei in varsta mai folosesc aceste denumiri, dar tinerii le-au uitat. In Buturugi, la Tufele Rosii sau pe Valea Petrachioaiei nu mai merge lumea, pentru ca doar cei batrani mai stiu pe unde sunt.

Aurica Prodan, absolvent al Facultatii de Transporturi, e trecut de prima tinerete. Asteapta "masina de Bucuresti care vine des si opreste unde faci cu mana". Prima n-a oprit. Are treaba in oras, dar se linisteste repede dupa ce microbuzul il lasa cu praf in ochi, pentru ca are mai mult timp sa ne explice de ce "Reuters astia n-au dreptate".

"E saracie mare la noi aici, dar unde nu e? Spuneti-mi mie un sat din tara asta unde sa nu fie veceuri in curte sau oameni care muncesc la negru si nu apar in evidente. Nu mi se pare corect ca au venit la Petrachioaia pentru ca nu aici e polul saraciei din Europa. In Vaslui, in Botosani cum mai e?", si ridica din umeri mirat de parca ar astepta sa il contrazicem. Ilfov a avut in 2011 un buget de trei ori mai mare decat fiecare dintre cele doua judete pe care el le-a amintit.

Vecini cu libanezii, navetisti in China
De la Aurica, dar si de la alti localnici am inteles ca cea mai mare parte a oamenilor din Petrachioaia fac naveta spre Bucuresti sa lucreze la depozitele de legume-fructe sau la China Town. Localitatea are 3.000 de hectare de teren agricol, pe care il exploateaza cinci firme, unde muncesc ca zilieri satenii. La Primarie un singur om apare in hartii ca beneficiind de ajutor social. Angajatii institutiei mai stiu si ca baiatul respectiv le spune tuturor ca ar lucra la Sfat.

Recent, afaceristul Said Baaklini si-a deschis aici o fabrica unde ambaleaza mancare pentru cursele aeriene. Unii oameni din sat nu stiu foarte bine ce se intampla dupa gardurile mari de beton care au inconjurat si cimitirul din apropiere. "Aici are o fabrica un arab, un turc, ceva. Nu stim. A ridicat gardul asta mare la cimitir, zicand ca ajuta biserica. De fapt, ca sa nu mai vada crucile cand vine aici, ca cica nu suporta", cred vecinii curiosi de peste drum.

Pana iesim in strada principala, una dintre putinele asflatate, trecem numai printre gospodarii mari. Rare sunt casele fara batatura maturata, fara pasari sau caini, iar de peste gardurile solide rasar pomi care incep sa dea in rod. Petrachioaia nu are o retea publica de apa si canalizare. Satenii mai au de asteptat pana sa se concretizeze promisiunile electorale, asa ca in majoritatea curtilor sunt puturi sau fantani.

Scoala, unde invata clasele I-VIII, e o cladire mare, renovata recent, cu termopan. In curte, baietii au incins o miuta. Pe marginea santurilor merge agale cate o femeie cu vaca in lant spre islaz. Iarba a crescut mult de la ultimele ploi. Cea mai mare agitatie e in carciuma care s-a umplut intre timp.

In Petrachioaia doar "unul dintre din cinci localnici e angajat", sustine Reuters. Primarul spune ca nu poate confirma informatiile, pentru ca nu exista o centralizare a datelor. Viceprimarul insa da asigurari ca informatiile pe care Reuters le are sunt cele corecte si oficiale. Ca doar el a fost cel care le-a furnizat.

Saracia cu crini pe malul iazului
La cateva minute distanta de biserica sta Petre Boiangiu, una dintre putinele fete vesele din sat. Ne spune ca "cel mai de pret lucru pe care il are Petrachioaia este linistea si pozitia buna. Pe iazul din apropiere se pot vedea egrete, dar si lebede, daca aveti noroc". El este inginer proiectant de formatie si s-a stabilit aici din dragoste. Gradina din spatele casei mari duce pana in iaz unde salciile ascund doua sezlonguri. Are o curte plina de caini pe care i-a adunat "din suflet, pentru ca nu aveau unde sa stea", dar si flori. Este tot timpul in miscare. Mereu are o gluma pregatita pentru orice, un compliment. Parul grizonant incadreaza o fata imbujorata, cu riduri de la zambete si cu ochi mari care rad si se deschid mai cu pofta la fiecare hohot de ras. "Bine ati venit in saracia noastra! Asa zic ei, ca e saracie? Pai ce poate fi mai frumos decat asezarea de aici, e aproape de Bucuresti, dar departe de DN2, ceea ce face din Petrachioaia o localitate cu o pozitie buna, dar cu o liniste extraordinara", ne spune el, invitandu-i pe toti bucurestenii sa isi faca o casa in aceasta zona.

Primaria, o telenovela in doi
La Petrachioaia am nimerit in campanie electorala, iar cei de la Primarie au atata treaba, ca nici iarba nu creste. Numele candidatilor, pe toate gardurile. Pe stalpi flutura bannere de toate culorile. Intre primarul actual si viceprimar, candidat din partea altei formatiuni politice pentru acelasi fotoliu, exista o serie de conflicte care i-au purtat pe amandoi, in ultimii ani, prin salile de judecata.

Primarul Stefan Stanciu se plange ca nu poate face nimic din cauza vicelui. Si viceversa. Amindoi erau intrigati ca Petrachioaia este data ca exemplu negativ pe site-ul Reuters sa vada "o lume intreaga", dar cu amandoi se poate vorbi numai separat. Le aratam ca presa romaneasca e plina de "Petrachioaia, polul saraciei". Edilul considera ca "dom’le, macar una tot trebuie sa fie mai saraca decat noi", in timp ce al doilea om in Primarie zice ca "da, este cea mai saraca, dar din Ilfov. Nu din Europa, Doamne Fereste!".

Printre programe electorale si probleme personale discutate cu vicele Mihai Dobre aflam ca "aici aproape" locuieste Mihai Ghita "un unchi, un var, nu stim nici noi" de-al corespondentei Reuters, cea care "a venit aici cu un american si ne-au pus tot felul de intrebari". Ghita, spune Dobre, candideaza pe listele lui de consilieri locali.

Un alt angajat al Primariei, prezent si el la discutia cu cei de la Reuters, sustine ca "noi am intrebat «cu ce ne puteti ajuta, pe cine influentati sau cum credeti ca am putea si noi sa...?». Ei au zis ca nu se difuzeaza nimic la noi. Am fi avut si noi niste nemultumiri, stiti, fiind un pic si in campanie electorala, fata de competentele manageriale ale actualului primar".

×