x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Pisa, un oraş al turnului

Pisa, un oraş al turnului

de Monica Dumitrescu    |    13 Ian 2008   •   00:00
Pisa, un oraş al turnului
Sursa foto: Monica Dumitrescu/

Orăşel de provincie, aflat la o aruncătură de băţ de maiestoasa Florenţă. Dacă toscanii nu ar fi construit un turn pentru clopotele unui dom pe un teren nisipos, dacă…

Orăşel de provincie, aflat la o aruncătură de băţ de maiestoasa Florenţă. Dacă toscanii nu ar fi construit un turn pentru clopotele unui dom pe un teren nisipos, dacă…

Dacă turnul nu s-ar fi înclinat cu încăpăţânare sfidând arhi­tecţii, Pisa ar fi rămas doar un oraş care a reprezentat ceva pentru economia Italiei. Nu e doar o concluzie, o arată clădirile vechi ale urbei, ce par a fi părăsite. Cei aproape 90.000 de locuitori sunt însă asaltaţi de turişti, indiferent de anotimp. La vreme de ploaie, într-o zi de ianuarie ne-am amestecat cu turiştii şi am pornit spre zidurile ce înconjoară minu­nea lumii – Turnul din Pisa.

 

RENUME. În schimbul a câţiva euro se poate urca în turnul înclinat. Însă, cei mai mulţi turişti nu scapă ocazia de a se învârti câte o jumătate de oră în jurul lui, pentru a căuta cel mai bun unghi din care poate fi sprijinit – “în poză”. E imposibil să rezişti tentaţiei. Deşi “părintele lui Pinocchio” şi-a dus viaţa în Florenţa, cele mai la modă vederi îl reprezintă pe ghiduşul perso­naj din lemn dărâmând accidental minunea lumii. Trei ore sunt suficiente chiar şi pentru cei mai curioşi pentru a vizita celebrul punct turistic. Pisa e însă renumită şi pentru Universitatea cu renume internaţional, Pisa e oraşul în care a venit pe lume Galileo Galilei. Pisa e oraşul în care se gătesc cele mai bune fructe de mare.

 

CHINEZĂRII. Complextul înconjurat de ziduri groase ca de cetate adăposteşte Domul – o imensă catedrală din piatră, ridicată în secolul al XI-lea, baptisierul acestuia şi faimosul turn înclinat (“torre pendente di Pisa”). Piaţa Miracolelor e un fel de Babel italian. Se vorbesc toate limbile şi se fac sute de poze. De-a lungul zidului de sud, ca mai toate obiectivele turistice, piaţa adăposteşte zeci de tarabe. De la brelocuri la şervete de bucătărie, de la căni înclinate la sticle turn pline ochi cu grapa – ţuica tradiţională italiană sau limoncello – celebrul lichior de lămâie, toate fac cu ochiul turiştilor amatori de suveniruri.

Turnurile din ipsos sunt şi ele ispititoare. Cele mai mici se vând pentru un euro, iar cele mai mari, turnate în ipsos, cu atenţie pentru detaliu, ajung până la 35 de euro. Tarabele sunt însă pline şi de chinezării: farfurii cu imaginea celui mai iubit Papă – “made in China”, fulare chinezeşti şi şorţuri de bucătărie cu harta Ita­liei, a căror etichetă arată “fabricat în China”.

Să nu uităm însă că Pisa e oraşul în care a venit pe lume Galileo Galilei, fiind renumit şi pentru Universitatea cu renume internaţional. Şi pentru cele mai bune fructe de mare!

 

Prelungirea vieţii cu 300 de ani

Turnul din Pisa a fost ridicat în secolul al XII-lea, pentru a adăposti clopotele domului aflat în apropiere. Se dorea atunci construirea celui mai înalt turn din Europa. Se pare însă că arhitecţii au ales un teren nisipos şi chiar de la început construcţia s-a înclinat încet spre sud. Arhitecţii au abandonat ridicarea acestuia şi turnul a fost terminat abia 95 de ani mai târziu. Mussolini a încercat în 1934 să schimbe unghiul de înclinare a “obraznicului turn”. Încercarea a eşuat şi turnul s-a mai înclinat cu câteva grade. Vreme de câţiva ani a fost închis pentru public, în încercarea de a fi stabilizat. Abia în anul 2000 înclinaţia a mai fost redusă cu 3 centimetri, prelungind după estimările specialiştilor viaţa construcţiei cu aproximativ 300 de ani.

 


“Faimosul turn înclinat din Pisa a fost salvat de la o pră­buşire lentă, dar sigu­ră, graţie unui amplu proiect de stabilizare, care a costat 30 de milioane de euro. Turnul, care era pe punctul de a se dărâma, a fost îndreptat cu 45 de centimetri, revenind la poziţia sa din 1838”

Daily Telegraph

 

“Turnul bisericii din satul german Suurhusen a aplicat în luna iunie 2007 pentru titlul «cea mai înclinată», iar în urma veri­ficărilor efectuate de oficialii Guinness Book of Records i-a fost acordat titlul de cea mai înclinată clădire din lume!”

din presa germană

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii turnul pisa