REPORTAJ
Reamplasarea trupelor SUA din Europa si Asia creeaza probleme in Germania, gazda celor mai multe baze americane europene.
Americanii pleaca la ei acasa!
De acum e oficial: bazele americane din Germania isi vor inchide portile, pentru ca o parte dintre efective si din infrastructura sa plece spre Est. Vestea ii sperie pe germani, care se tem ca vor pierde niste locuri de munca. CRISTIAN STEFANESCU - Bonn
Sunt 2.549 de locuitori in localitatea situata la marginea padurii Ober-Olm - ceva mai multe femei decat barbati. Din secolul al XVIII-lea, asa stiu locuitorii din Wackernheim, padurea este loc pentru manevre militare. Circa 6.000 de hectare de padure, nu departe de Mainz, un oras devenit, imediat dupa retragerea franceza, in 1814, avanpost al germanitatii. Mai tarziu au venit americanii. Ca si alte orasele de pe axa Bingen - Mainz - Frankfurt, Wackernheim a fost ocupat de americani fara lupte, cu tot cu padure. In 1951, eliberatorii au amenajat aici un poligon de antrenament, doi ani mai tarziu un depozit de munitie, iar in 1957 au fost aduse si rachete ce trebuia sa raspunda unui eventual atac dinspre Moscova. Dar asa cum a trecut si ocupatia franceza, s-a terminat si Razboiul Rece. De la Wackernheim, americanii au plecat in 1993.
Citește pe Antena3.ro
De 24 de ani primar al localitatii Baumholder, Volkmar Pees este disperat de criza sociala in care va cadea oraselul daca retragerea americana nu va fi urmata de ceva care sa inlocuiasca golul lasat in urma. OK, va dura zece ani, pana ce ultimul dintre ei va stinge lumina. Dar apoi chiar nu se va mai intampla nimic, la Baumholder. Si o data cu plecarea celor 5.500 de militari americani (carora li se alatura rudele, astfel ca totalul este de aproape 12.000) isi vor pierde locurile de munca in jur de 600 de localnici.
Conducerea landului a promis sa incerce negocierea pastrarii unei cat de mici grupe - nu conteaza cati militari, important este sa foloseasca pe mai departe poligonul. Caci Bundeswehr-ul este si el in restructurare, armata se reduce numeric si se concentreaza in cateva puncte vitale pentru Republica Federala.
REGELE ROCK-ULUI, ELVIS PRESLEY, A FOST AICI
Rita Isber Haldane este proprietara Hotelului Grünwald din Bad Neuheim, o mica statiune de langa baza militara. La "Padurea Verde" au tras mii de militari americani. Unii mai obositi, altii mai patimasi. Dintre toti insa exista cineva de a carui trecere doamna Rita nu va uita niciodata: "Uneori canta, fascinandu-le pe batranele doamne ce locuiau pe termen lung la etajul intai. Avea o voce minunata". A facut armata, intre 1 octombrie 1958 si 2 martie 1960, la Friedberg. Patru luni a locuit la Grünwald. Cand parul o lua razna, calca pragul frizerului Karl Heinz Stein. Se intampla de trei-patru ori pe luna. Din cand in cand mergea sa manance la restaurantul familiei Müller, din Rodheim. Intr-o seara le-a lasat acestora un autograf pe un biscuite de bere. Pe care insa sotii Müller, din Rodheim, nu l-au pastrat. De unde sa stie ei cine este acel tanar, Elvis Presley pe numele lui.