x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Rasfatatul Americii

Rasfatatul Americii

de Oana Stancu Zamfir    |    20 Sep 2005   •   00:00
Rasfatatul Americii

Bush l-a inconjurat de masini blindate, motociclete Harley Davidson si agenti Secret Service. Romanii l-au iubit mai ceva decat ca pe o vedeta de la Hollywood. Ladies and gentlemen... Mr. Traian Basescu...

In 1998 si 1999, Emil Constantinescu a trecut Oceanul pentru a-i intalni pe romanii din America. Unii l-au dus la picnic, altii au organizat proteste in care au aruncat Contractul cu Romania in aer. In 2002, Ion Iliescu isi testeaza popularitatea la Detroit. Romanii americani si-au rupt pasapoartele si i-au strigat: "Nu ti-e, ma, rusine, KGB-istule, sa vii in America?".

Cu un asemenea background, pana si Traian Basescu trebuie sa fi avut emotii sa dea ochii cu romanii din America. Multi dintre ei marturiseau ca l-au vazut la televizor si ca este "grobian". "Nu ati avut altul, nu-i asa?", intreba un tanar informatician pe un ziarist despre votul din 2004. Traian Basescu a reusit insa sa ii vrajeasca si pe acestia. A ras inconfundabil, a pupat fiece obraz care i s-a intins, a dat autografe, a pozat, si-a raspandit adresa de mail de la Cotroceni, promitand ca el isi citeste mesajele in cursul noptii. A vorbit despre Romania, asigurand ca institutiile au inceput sa mearga, economia a inceput sa mearga. "Suntem in al cincilea an de crestere a PIB cu peste 5%", s-a laudat el cu realizarile guvernarii Nastase.

A vorbit apoi despre poporul roman pe care el il considera avand 22 de milioane de suflete in tara si alte 8-12 milioane peste hotare si se considera pe sine presedinte al tuturor acestora. I-a sfatuit sa se uneasca intr-o singura organizatie, astfel incat el, ca presedinte, in buna lui relatie cu Bush, sa ii poata reprezenta, iar ei insisi sa isi poata reprezenta mai bine interesele.

85% LA ALEGERI. Nu a uitat sa multumeasca diasporei ca l-a votat. "In America, eu am castigat alegerile cu 85%", le-a spus el celor cateva sute de romani din San Francisco adunati la Casa Romana, care s-au calcat pur si simplu in picioare, chiar in biserica, pentru a se putea fotografia cu Basescu. "Va iubim!", i s-a strigat lui Basescu pe mai multe voci, lucru care nu i s-a intamplat in Romania nici in campania electorala. I s-au urat anticipate, i s-a povestit cu naduf ce s-a intamplat in tara in absenta lui. "De ce, domnu’ presedinte, i-au inchis usa Monei Musca, de ce?", i-a raportat un varstnic.

DISPERAREA SECRET SERVICE. La Detroit, unde Iliescu a fost facut KGB-ist, mare receptie. O sala imensa de bal este plina pana la refuz. Au venit romani nu doar din Michigan, ci si din Ohio si Illinois. Tinute de gala, amestecate cu jachete de lana si basmalute ca la noi la tara. Agentii Secret Service sunt disperati. Nu au mai pomenit in veci ca un presedinte sa fie asaltat, inconjurat de atatea sute de oameni care nu au trecut printr-un filtru, nu se stie daca sunt inarmati, daca au un trecut violent, nimic. "Sir, mana afara din buzunar!", tipa un mahar blond la un ziarist roman cu care zburase in avion de la New York la San Francisco si apoi la Detroit. Un altul cedeaza nervos cand vede busculada din jurul presedintelui: "E ridicol!", se isterizeaza el la sepepistii romani si incepe sa mute pur si simplu din loc cate un fan de-al lui Basescu.

BLINDATE. Cei trei agenti Secret Service care l-au urmat pe presedinte peste tot, incepand cu New York, nu au fost singurele masuri de securitate puse la dispozitia acestuia de Administratia americana. La San Francisco, bunaoara, acestia au fost completati de doua blindate, 12 motociclete Harley Davidson si 20 de politisti locali. "Domnu’ presedinte, va dati seama ce respect va acorda statul american?! Cand a venit Iliescu, i-au dat o masina si atat!", exclama un localnic, mirat de atata desfasurare de forte. Deplasare sponsorizata de World Comm Trading

"SIMPATICO"
"In limba mea materna, italiana, as spune despre presedintele Basescu ca este foarte «simpatico». Este cel mai bun prieten al meu" - Michael Guido, primarul orasului Dearborn

CHEIA ORASULUI SI FELICITARI DE LA SCHWARZENEGGER
DEARBORN. Cheia orasului, de la primarul Guido
Nu doar pe romani pare sa ii fi fermecat Basescu, ci si pe americanii cu care s-a intalnit: oameni de afaceri care la San Francisco i-au organizat o croaziera pe Pacific, primari care i-au dat cheia orasului lor.

La San Francisco, Basescu a fost facut cetatean de onoare si a primit dreptul de parcare pe viata. Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, i-a trimis si el un mesaj de felicitare pentru castigarea alegerilor. De altfel, diplomatiei romane i-ar fi suras o intalnire intre "Base" si "Schwartzie", numai ca nu a gasit un motiv suficient de consistent sa il duca pe presedinte la Sacramento.

La Dearborn, primarul Michael Guido declara ca Basescu este "cel mai bun prieten al lui". Ii da si el cheia orasului si vorbeste minute in sir despre cate au in comun: primaritul, comandatul de nave si casatoritul oamenilor.

CINCI ORE PE AEROPORTUL DIN NEW YORK
NEW YORK. Basescu nu a putut cobori din avion o ora
Nu toate i-au mers ca pe roate presedintelui. Si-a inceput vizita in SUA cu un blocaj de o ora pe Aeroportul Kennedy din New York, unde Agentia Nationala de Securitate s-a dovedit depasita de numarul mare de delegatii venite la Summit-ul ONU.

Opozitia ii reproseaza ca intalnirile la nivel inalt au fost cam "subtiri", iar declaratiile legate de Rusia ar pune in pericol relatiile cu Moscova. Presedintele a fost nevoit sa isi scurteze si discursul in Consiliul de Securitate, iar presei romanesti i-a intors spatele intr-un acces de nervi.

La plecarea din NY, inca cinci ore pe aeroport pentru delegatie, trei pentru presedinte, care s-a sufocat si el la cele peste 40 de grade din aeronava care nu putea sa decoleze din pricina ambuscadei provocate de 30 de avioane care trebuiau sa decoleze in acelasi timp.

DIASPORA
Comunitatea romaneasca din California este una dintre cele mai active. Aici traiesc circa 150.000 de romani, dupa estimari, la recensamantul din 2000, insa doar 57.000 s-au declarat de origine romana. Cei mai multi lucreaza in Silicon Valley in tehnologia informatiei, multi si-au facut insa si afaceri proprii sau studiaza la Standford sau Berckely. Si-au facut noua biserici ortodoxe, noua baptiste, 14 penticostale si una greco-catolica. In Michigan (Detroit) este una dintre cele mai vechi comunitati romanesti, inca de pe la 1900. Sunt acum 40.000-60.000 de romani. In Ohio, alti 26.000, inregistrati la recensamant, numarul lor fiind in realitate mult mai mare. In Illinois, 100.000, cei mai multi concentrati la Chicago. Au patru ziare mari, sase emisiuni radio si trei programe TV in limba romana.
×
Subiecte în articol: basescu reportaj presedinte san francisco