x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Rasputin: om sfant sau impostor?

Rasputin: om sfant sau impostor?

18 Feb 2005   •   00:00

MISTERELE ISTORIEI
Aparut parca din senin, un barbat care se declara preacuvios a reusit sa aiba o influenta ciudata asupra cuplului imperial al Rusiei in anii premergatori primului razboi mondial. Era capacitatea sa de a vindeca aceea a unui sfant sau era un sarlatan si un impostor?

Calugarul nelegiuit

Aparut parca din senin, un barbat care se declara preacuvios a reusit sa aiba o influenta ciudata asupra cuplului imperial al Rusiei, in anii premergatori primului razboi mondial. Era capacitatea sa de a vindeca aceea a unui sfant - sau era un sarlatan si un impostor? Teama si nelinistea domnesc la palatul de la Tarskoe Selo, resedinta imperiala din apropierea capitalei ruse, Sankt-Petersburg. Tareviciul Alexei, in varsta de nici trei ani, a cazut in timp ce se juca si acum sufera cumplit din cauza hematoamelor de sub pielea palida, semnaland o hemoragie interna care ii pune viata in pericol. Baiatul are hemofilie, afectiune care impiedica coagularea sangelui si pe care a mostenit-o de la mama sa, tarina Alexandra; chiar si cea mai mica rana ii poate provoca o sangerare incontrolabila. Cum medicii de la Curte erau neputinciosi, Alexandra si sotul ei, tarul Nicolae al II-lea, se rugau la capataiul copilului in acea noapte de iulie a anului 1907 si asteptau un musafir secret.

CALUGARUL. Cu doi ani in urma, Grigori Eftimovici le fusese prezentat de catre marile ducese Milita si Anastasia. Potrivit celor doua femei, care erau verisoare prin alianta ale lui Nicolae, Grigori avea misterioase puteri tamaduitoare. La indemnul lor, cuplul imperial il chemase la palat, avand grija ca sosirea lui sa nu fie observata de garzile palatului. La miezul noptii, barbatul care arata ca un salbatic, cu parul negru usor incaruntit si o barba incalcita, a intrat in dormitorul tareviciului. Grigori a ingenuncheat si s-a rugat in fata unei icoane. Cand s-a ridicat, a facut semnul crucii deasupra tareviciului, si-a pus palma aspra pe fruntea fierbinte a baiatului si a spus cu un glas apasat si melodios: "Nu te teme, Alexei, acum totul va fi bine. Maine vei fi iar sanatos". "Credeti in puterea rugaciunii mele", le-a spus Grigori parintilor ingrijorati, "si fiul vostru va trai". Alexei s-a facut bine.

DESTRABALATUL. Practic, nu se stie nimic despre viata lui Grigori Eftimovici inainte de vremea lui la Sankt-Petersburg, la sfarsitul anului 1903. La acea data, avea intre 33 si 40 de ani, era fiul unui taran siberian, iar in sat i se spunea Rasputin, ceea ce in rusa inseamna "destrabalat". Era vestit pentru betii, incaierari si petreceri cu femei de moravuri usoare. Dar la un moment dat, a trait cateva luni intr-o manastire din zona si, dupa aceasta experienta, si-a asumat identitatea de staret.

PELERINUL. Suspectul staret a venit pentru prima oara la Sankt-Petersburg in 1903 si s-a prezentat parintelui Ioan din Kronstadt, cel mai respectat cleric din oras, drept un pacatos pocait. Parintele Ioan si alti preoti au fost impresionati de umilinta si sinceritatea lui Rasputin, ca si de calitatea sa de predicator. Toti cei care il cunoscusera pe Rasputin isi aminteau de ochii lui. Printul Iusupov, cu care Rasputin a avut intalnirea fatala, si-i aminteste ca fiind "stralucitori, emanand raze fosforescente". O tanara pe care acesta incercase sa o seduca isi amintea cat de ingrozita a fost vazandu-l pe barbatul acela "misterios, viclean si desfranat" care o privea cu niste ochi ce i se parusera la inceput ca iradiaza doar bunatate si blandete. Rasputin, un amestec de senzualitate brutala si cucernicie molipsitoare, era adorat de doamnele de la Curte. Dupa vizita nocturna la palatul tareviciului, cea mai mare adoratoare a sa a devenit Alexandra.

Ceea ce ii placea Alexandrei ii placea si devotatului si abulicului ei sot. La inceput apeland la Rasputin doar pentru capacitatea lui misterioasa de a le salva fiul, Nicolae si Alexandra au inceput curand sa ii ceara sfatul si in probleme de stat. Cand scandalul provocat de influenta lui asupra cuplului imperial nu a mai putut fi impiedicat, rudele apropiate l-au convins pe Nicolae sa il alunge pe Rasputin din capitala. Dar exilul n-a durat mult.

CONSPIRATIA. Sfaturile date de Rasputin tarului, cu privire la implicarea Rusiei in primul razboi mondial, a fost picatura care a umplut paharul. Un grup de nobili au decis sa scape Rusia de calugarul nelegiuit. In fruntea conspiratorilor se afla printul Feliks Iusupov, de 29 de ani, mostenitorul celei mai mari averi din Rusia. La sfarsitul lunii decembrie 1916, Iusupov l-a invitat pe Rasputin la palatul sau, la un supeu dupa miezul noptii.

Staretul, de obicei sleampat, s-a spalat cu sapun ieftin si s-a imbracat pentru acest eveniment cu o camasa de matase brodata si pantaloni de catifea. Dar, cum a ajuns la palatul lui Iusupov, printul l-a dus intr-o incapere de la subsol. La etaj, patru conspiratori foloseau un fonograf pentru a simula galagia unei petreceri. In timp ce asteptau, printul Feliks i-a oferit staretului prajituri cu crema in care se pusese cianura si vin tot otravit. Spre uimirea si groaza printului, Rasputin nu avea nimic, desi dozele de otrava ar fi fost suficiente pentru a ucide chiar mai multi oameni.

Dupa doua ore si jumatate, printul s-a scuzat ca vrea sa vada ce se intampla la "petrecerea" de la etaj. Dupa ce s-a sfatuit cu ceilalti conspiratori, Iusupov a revenit avand asupra sa un pistol. Facandu-l pe Rasputin sa priveasca spre un crucifix de pe perete, printul i-a cerut sa spuna o rugaciune si apoi l-a impuscat in spate. Cand Rasputin s-a prabusit peste o blana de urs de pe podea, ceilalti conspiratori au navalit in camera. Unul dintre ei, medic, l-a declarat mort.

In momentul in care asasinii se felicitau, staretul a deschis ochii, a sarit in picioare, a fugit pe scari in sus, apoi in curte. Dar inainte sa ajunga la poarta, un alt conspirator a tras asupra lui, impuscandu-l inca o data in spate, dar si in cap. Iusupov a lovit cu o bata corpul cazut la pamant, pana nu a mai vazut nici un semn de viata. Infasurat intr-o panza si legat cu franghii, cadavrul lui Rasputin a fost aruncat printr-o copca in apele inghetate ale Nevei. Dupa trei zile, cand corpul a fost scos din apa, plamanii lui Rasputin erau plini de apa; cand fusese aruncat in fluviu, era inca viu.

Dar Rasputin a avut ultimul cuvant. Cu o luna inainte, el ii scrisese Alexandrei prezicand ca nimeni din familia ei nu va supravietui mortii lui mai mult de doi ani. In martie 1917, cand razboiul se desfasura in defavoarea Rusiei, Nicolae al II-lea a fost obligat sa abdice. Dupa 16 luni s-a anuntat ca Nicolae, Alexandra, Alexei si cele patru surori ale sale au fost asasinati de bolsevici, care preluasera puterea in Rusia.

RASPUTIN AL OLANDEZILOR
Bucuria printesei mostenitoare Iuliana si a printului consort Bernhard, la nasterea celei de a patra fiice, la inceputul anului 1947, s-a transformat curand in tristete. Micuta - botezata Maria Christina, dar alintata Marijke - se nascuse aproape oarba, poate din cauza pojarului contractat de mama sa in timpul sarcinii. Desi medicii reusisera sa salveze vederea unuia dintre ochi, fata era amenintata sa isi piarda vederea. Ca si Alexandra cu patru decenii in urma, Iuliana a apelat la un tamaduitor. In 1948, anul in care Iuliana s-a urcat pe tron, printul Bernhard a adus-o la palat pe Greet Hofmans, o fosta muncitoare de 53 de ani, sa aplice unul dintre tratamentele sale miraculoase, care o facusera celebra. Cum vederea lui Marijke nu s-a ameliorat, printul, dezamagit, a indepartat-o de la palat. Se spune ca Bernhard ar fi afirmat ca regina conduce tara, iar el palatul. Dar Iuliana devenise dependenta de Hofmans si se spune ca o consulta chiar in probleme de stat. Disensiunile reginei cu sotul ei si cu ministrii au ramas secrete pana in 1956, cand o revista germana le-a dat in vileag.
×
Subiecte în articol: martorii prinţul rasputin