x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Rockerii fac naveta in Ungaria

Rockerii fac naveta in Ungaria

14 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
Rockerii mioritici "emigreaza" in Ungaria pentru a gusta recitaluri de metale grele. Au invatat cum sa-i pacaleasca pe vamesi, reusind cu doar o bancnota de 500 de euro sa mearga la toate festivalurile. Ca sa nu mai astepte un an intreg recitaluri de metale grele, rockerii romani au gasit solutia. Se duc in Ungaria. O gasca din Arad, o alta din Timisoara, plus fani din Bucuresti s-au intalnit la show-ul Tiamat, care a avut loc pe 12 ianuarie, in E-klub, la Budapesta.
CATALINA IANCU - Budapesta

SUPERARTIST. Solistul trupei Tiamat, Johan Edlund, se considera un suedez foarte dragut si foarte putin complicat
De ce concerteaza toata lumea in Ungaria? Simplu: Vecinii nostri organizeaza festivaluri sau concerte fara a se gandi la un profit imediat, pe cand ai nostri asteapta sa dea "un tun".

CU ACCENT. Am plecat la Budapesta ghidati de Adi Mihailov, reprezentantul "Best Records" din Timisoara, care ne-a "pasat" catre organizatorul maghiar Balasz Varga. Odata ajunsi in E-klub, locatia care a gazduit evenimentul, am intrebat de persoana de contact care trebuia sa ne fie calauza. Dupa cel de-al treilea "Nem tudom" si o conversatie in engleza, unul dintre reprezentantii clubului ne-a intrebat cu un usor accent: "Vorbiti romaneste?". Asa am aflat ca, desi il cheama Zsolt Juhasz, e roman de-al nostru din Satu-Mare. De aici incolo, totul a devenit mai usor. Desi conferinta de presa s-a tinut "la gramada", fiecare ziarist si-a asteptat randul la interviu cu reportofonul inchis.

DIFERENTE. Nu e concert in Romania la care oamenii sa nu se calce pe sau in picioare. In plus, exista un spatiu intre scena si public prin care poti sa treci si cu tancul. In E-klub insa, rockerii au stat cu coatele pe scena. Artistii au venit atat de aproape de public, incat admiratorii au putut sa-i atinga.

S-a cantat, s-a dansat, s-au scuturat plete sincron si fiecare a trait muzica fara a-i deranja pe ceilalti. Mare ne-a fost mirarea cand un pletos cu cercel in limba ne-a cedat locul din "zona zero". Uitasem ca nu suntem in Romania, unde de la concertele rock pleci cel putin cu un cap in gura. Iata insa si alte motive pentru care romanii prefera sa mearga la concerte in Ungaria. Nici nu e prea scump - 2.400.000 de lei un bilet dus-intros Bucuresti-Budapesta si vreo 500.000 de lei biletul la concert.

SHOW HIPNOTIC. Problema ar fi cei 500 de euro care trebuie aratati la vama. Dar au rezolvat-o romanasii si pe asta: "Am o singura bancnota pe care-o scot sistematic de la saltea. A vazut toate festivalurile" - ne-a spus un fan din Timisoara. Cum era si normal, gazdele au deschis show-ul. Trupa "Green division" a fost doar un aperitiv pentru festinul care a urmat. O alta surpriza a facut-o formatia suedeza Pain, avand in componenta doua chitariste "suparate". S-a cantat 100% live. Nici chiar trecerea de la o trupa la alta nu s-a facut… pe banda. De acordarea instrumentelor s-a ocupat un tip caruia ii stralucea beculetul. Cel prins in frunte cu ajutorul unui elastic. Lampasul nostru cu tacalie, favoriti "in furculita" si parul strans in stil samurai a pregatit intrarea in scena a head-linerilor: Tiamat, una dintre cele mai indragite trupe suedeze. Vocalistul a urcat in scena cu tigara aprinsa. A mai tras un fum si si-a facut numarul in stilul sau caracteristic, aruncand in sala priviri de un albastru electric. N-au lipsit piesele de rezistenta "In a dreem", "Sleeping Beauty", "Hold seed", "As long as you are mine", "Wings of haven" sau mult cerutul "Gaia". Show-ul hipnotic al lui Edlund i-a extaziat pur si simplu pe spectatori. Asa se face ca din sala i s-a strigat bilingv - in romana si in ungureste - "Saruta-ma pana intru in coma!!!", un vers al melodiei lor "Love is as good as soma".

.

.

Johan Edlund canta cu crucile intoarse

EXCLUSIV

COLEGI. Basistul Anders Iwers (stanga) si Johan Edlund

CATALINA IANCU

Jurnalul National: Ati cantat in aproape toata Europa, inclusiv pentru "vecinii" nostri unguri si rusi. Va vor putea vedea si admiratorii din Romania?
Johan Edlund: Ar fi minunat.

E adevarat ca intorci crucile cu susul in jos atunci cand compui sau cand intri in studio sa inregistrezi?
Majoritatea crucifixurilor pe care le am sunt intoarse acum.

E doar pentru a induce o stare propice pentru a compune?
Nu stiu. Pur si simplu imi plac crucile intoarse. Acest simbol este gresit inteles de multa lume, ca si pentagrama, de altfel.

Ultimul vostru album, Prey, este unul foarte personal. Canti despre propriile experiente?
Toate albumele noastre sunt personale. Exprima fiecare cate un moment aparte din viata noastra. Sunt intotdeauna trairi intense, foarte variate.

Cum te-ai descrie?
Sunt un tip suedez foarte dragut, foarte putin complicat.

De ce ai plecat din Suedia?
Din dragoste. Am parasit Suedia pentru o iubita nemtoaica.

Va preocupa mitologia, religia si propagati ideile lui Alister Crowley.
Mitologia si religia sunt doua capitole extrem de interesante. Abordam deseori probleme din aceasta zona, fiindca avem indoieli. Exista enorm de multe motive pentru care ne aplecam asupra acestor subiecte. Incercam sa-i facem pe oameni sa descopere ideile pe care le-a lansat Crowley, cine a fost si ce voia sa spuna, sa-l prezentam intr-o lumina obiectiva, dar nu fortam pe nimeni sa accepte ideile lui. In religie, dar si in dragoste, sunt multe lucruri care raman neintelese, multe indoieli.

Ideea de femeie a evoluat in cantecele voastre de la "Lady Temptress" (dna Tentatie) si "Sleeping Beauty" (frumoasa adormita) la "Whores of Babylon" (curvele din Babilon). Cum se face ca acum esti "Divided for love"?
Buna intrebare! Intotdeauna relatiile sentimentale sunt complicate. Mai ales ca pentru un barbat e foarte greu sa inteleaga femeile.

Ce le-ai spune celor care nu au auzit pana acum de Tiamat?
"Unde ati fost in ultimii 14 ani?!"

Ce le transmiti fanilor din Romania?
Sper sa ne intalnim curand.

.

TIAMAT, INTRE LEGENDA SI ADEVAR
Click pentru a mari imaginea
Trupa Tiamat si-a luat numele dupa un personaj mitologic, zeita babiloniana Tiamat. Legenda sunt si zvonurile care circula despre cei din trupa. Vocalul Johan Edlund (foto) isi tine crucile cu susul in jos. Se spune ca atunci cand zboara cu avionul isi intoarce crucile in pozitie "ortodoxa", caci are o senzatie de disconfort. Daca a uitat sa le intoarca, isi suna prietena si o roaga sa faca operatiunea amintita. Astfel, se face frate cu… Dumnezeu pana trece zborul. Intrebat daca e adevarat, Edlund a dat-o cotita. "Multe lucruri care se spun despre mine sunt legende".

.

PAIN, O ALTA TRUPA SUEDEZA DE SUCCES
Click pentru a mari imaginea
Asta este culmea intergarii europene: rocker roman sa te duci in Ungaria sa vezi o trupa suedeza care canta in engleza si care s-a stabilit in Germania. Conationalii celor de la Tiamat, membrii formatiei Pain, au facut la randul lor senzatie. Desi suedezele sunt blonde prin definitie, cele doua chitariste brunete, cu pletele pana la brau, au desfiintat cliseul potrivit caruia doar baietii canta rock adevarat. Una dintre cele doua interprete (foto) si-a facut propriul show, dedicand cateva riff-uri anumitor persoane pe care le alegea din public.

.

×
Subiecte în articol: reportaj tiamat edlund johan edlund