Un sobor impresionant de preoti condus de IPS Teofan Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a oficiat vineri dimineata slujba speciala la praznicul Sfintei Parascheva. 45.000 de credinciosi au asistat infrigurati la ceremoniile desfasurate in curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi.
Spre deosebire de alti ani, politicienii au fost prezenti in numar scazut, poate si pentru a se feri de populatia apasata de necazuri. Vremea nefavorabila i-a facut pe unii dintre pelerini sa cedeze fizic, zeci de pacienti primind ingrijiri medicale la spital. Sarbatoarea din acest an a Sfintei Parascheva a fost una o oamenilor cu adevarat necajiti, a celor care din disperare au cautat ajutor divin pentru a trece de probleme si necazuri inchinandu-se la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Policarp, Episcopul Smirnei, care au fost aduse inca de miercuri in capitala Moldovei.
"O Romanie a oamenilor rabdatori', cum i-a caracterizat pe credinciosi in discursul sau IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, putea fi intalnita in fiecare colt al Iasiului de la primele ore ale diminetii din ziua hramului Sfintei Parascheva. Pe malul Bahluiului, inghesuiti in cate o Dacie harbuita, unii dintre comerciantii participanti la Sarbatorile Iasiului atipeau abia catre dimineata toropiti de frig si de foame.
La intrarea in curtea Catedralei Mitropolitane, cativa pelerini se oprisera in fata ecranului urias si urmareau slujba. Pe straturile de pamant din curte, dupa randurile de flori, adevaratii credinciosi plangeau in genunchi. Intr-un colt, pe iarba, sub o haina groasa imensa dormea un copil de nici patru ani, cuprinzandu-si in brate tatal.
Dinu Alexandra, de 73 de ani, din comuna Bascoveni, judetul Teleorman, isi poarta trupul firav sprijinita-n toiag. A atipit alaturi de alti credinciosi pana la trei dimineata pe podeaua Mitopoliei, invelita in propriile haine. Plange, spunand ca e singura. "Sunt doar cu Dumnezeu. Am o singura fiica la munca in Italia. Nu vrea sa mai stie de mine, spune ca am pensie de sase milioane. Dati-mi si mie macar cinci lei sa ajung dupa slujba macar pana la Gara', se roaga femeia de reporter.
Catedrala e inconjurata de o mare de credinciosi. In special in fata intrarii in biserica, langa scena special amenajata, sunt adunati cei mai multi dintre ei, unii abia mai tinandu-se pe picioare. Un barbat isi poarta copilul de zece ani in brate, o tiganca grasa se impinge in spate. Mai incolo e un tanar slab, sprijinit in toiag, langa mai multe femei cu broboade pe cap. Multi calugari cu barbile lungi si cusmele innegrite de soare. Cu totii rostesc Tatal Nostru atunci cand ceremonialul permite.
In fata catedralei sunt trei scene. In mijloc, soborul de preoti, in stanga si in dreapta invitatii, printre care politicieni si oamenii ai bisericii. Varujan Vosganian, Lavinia Sandru, Primarul Iasiului si altii. La un moment dat isi face aparitia si un om al Guvernului. Vasile Timis, subsecretar de stat in Ministerul Culturii. Preotul Constantin Sturzu de la Mitropolie ii face loc. Demnitarul nu are timp si nici dispozitie sa stea la rand cu pelerinii. I se face culoar pana la baldachin. Se inchina la moaste, saruta racla. Pleaca incarcat cu energie pozitiva.
Inaltii prelati primesc sfanta impartasanie. Urmeaza si oamenii de rand. Pentru ca e innourat si atat de frig afara, IPS Teofan nu asteapta sa termine acestia ca ia cuvantul, asa cum o fac an de an. "Pentru ca e frig, o sa incep mai devreme', isi motiveaza Mitropolitul graba. "Am vazut in aceste zile inimi care si-au aplecat genunchii in fata Sfintei Parascheva. Voi, pelerinii, reprezentati Romania cea adanca, cea dinlauntru, care nu se vede, dar care sustine coloana tarii. Pelerinii care asteapta pe o astfel de vreme, dintre care unii se vad, altii nu, reprezinta Romania verticala. Ei sunt Romania adanc inradacinata. Voi sunteti Romania care stie sa nu doarma in timp de noapte si care face ca tara si biserica sa dainuiasca. Voi sunteti Romania cea reala cu mainile batatorite de munca pe ogoare sau la catedra. Sunteti Romania cea rabdatoare, adica cea puternica, ca din rabdare izvoraste puterea. Sunteti Romania euharistica, cea care multumeste lui Dumnezeu. Sa fiti mai departe tot asa!', a spus IPS Teofan la finalul discursului.
Imbulzeala la sarmale
Cu copii langa scena special amenajata, unii pelerini abia se mai tin pe picioare. Dupa slujba, unii dintre ei s-au indreptat flamanzi catre Cantina de Ajutor Social. Aici s-au impartit 65.000 de sarmale, in special celor nevoiasi asezati inca din timp la rand. Multi dintre ei nici nu au participat la slujba, ci au asteptat inca de dimineata pomana. Ei pur si simplu reprezinta Romania dezumanizata, Romania flamanda. Cand s-a deschis poarta cantinei, o mare de oameni s-a indreptat spre oalele aburinde. Cu copii, frati si prieteni, fiecare a primit cate o farfurie cu sarmale, cateva felii de paine, un paharut de vin, o sticla cu suc sau cu apa. S-a mancat cu lacomie, s-a mancat cu ardoare, s-a mancat cu furie si sete. Unii copii insotiti de mamele lor isi bagau pana si felii de paine in gentile de rafie pline cu angarale. Pe strazi, lumea se indrepta preocupata care incotro. Urma o demonstratie de parasutism, iar la Primarie - o ceremonie de premiere, o asa numita "Seara a valorilor'. Din rapoartele jandarmilor reiese ca peste 150.000 de pelerini au fost prezenti in aceste zile la Iasi, 45.000 dintre ei fiind la rand sau in curtea Mitropoliei la slujba de vineri. Au existat si dintre cei care s-au imbuibat cu mancare si bautura, jandarmii dand peste 100 de amenzi celor beti sau care au facut scandal. Tot de ordinul zecilor au fost si cei care au ajuns la spital pentru ingrijiri medicale. Multi dintre ei, oameni in varsta, acuzau dureri de inima, cefalee, vertij, stari de lipotimie, dar n-au lipsit nici tinerii beti. La Sarbatorile Iasiului au fost, de fapt, prezente doua Romanii: una credincioasa si alta amatoare doar de cumparaturi, bautura si mancare. Cea din urma e si cea care nu a facut cinste sarbatorii Sfintei Parascheva.