x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Romanii din Elvetia lupta pentru un inger

Romanii din Elvetia lupta pentru un inger

20 Mai 2004   •   00:00

O cheama Teodora, e din Horezu-Valcea. Are un an si o luna si sufera de o boala rara, care o impiedica sa zambeasca, sa doarma sau sa mearga. In Romania, nimeni nu mai vrea sa o ajute...

ADRIANA OPREA-POPESCU

A fost dorita si asteptata cu speranta timp de 13 ani si, cand s-a nascut, toti s-au bucurat de darul cu care Dumnezeu ii binecuvantase. Lacrimile de fericire au devenit insa amare cand micuta Teodora a implinit 4 luni si a inceput sa dea primele semne de boala: plangea foarte mult, se agita, nu mai dormea, nu-si mai putea sustine capul, manca foarte putin. La 6 luni si jumatate a ajuns la urgenta in spital... Au urmat saptamani petrecute cu ea prin spitale la Valcea, Bucuresti, Cluj si Sibiu, timp in care Teodora nu numai ca nu s-a mai dezvoltat, dar a facut regrese evidente.

VERDICT. Medicii pediatrii romani - dintre cei mai buni - care au examinat-o au pus totul pe seama unei boli genetice, „sindrom distonic cu retard neuro-psihic; hiperlipoproteinemie combinata familiala; anemie hipocroma microcitara". Mai departe, au ridicat din umeri, neputinciosi, recunoscand ca Teodora trebuie supusa unor examinari medicale laborioase, care nu se pot face aici, pentru ca tehnica medicala romaneasca, in acest caz, e limitata. Singura sansa a fetitei este un control la o clinica de specialitate din strainatate.

SPERANTA. Parintii Teodorei l-au contactat pe profesorul dr. Boltshauser de la Kinderspital din Zürich, care, analizand atent investigatiile facute in Romania si imaginile de pe o caseta video pe care erau inregistrate cateva dintre manifestarile fetitei in decursul unei zile, a decis sa o programeze pentru investigatii amanuntite. Costurile erau estimate la 20.000 de franci elvetieni (echivalentul a 15.000 de euro). Pentru prima oara intr-un an, parintii s-au bucurat si au inceput sa stranga banii. Locuiesc intr-o zona grav afectata de somaj, oamenii de acolo i-au ajutat, dar suma a ramas insuficienta... Doua programari au fost pierdute. Parintii au depus demult dosar la Ministerul Sanatatii, dar singurul raspuns dat de autoritatile de aici a fost „nu cheltuim bani pentru cauze pierdute"... De cand angajati ai statului isi aroga drepturi de Dumnezeu in viata unui copil?

„Grill-party pentru Teodora"

Prin intermediul Internetului, povestea Teodorei a ajuns in Elvetia, in tara unde fetita ar putea fi salvata. Comunitatea romanilor de aici a inceput sa se bata pentru o cauza pierduta caci, au gandit ei, un inger merita sa fie salvat, chiar daca are aripile rupte... Prin intermediul paginii de Internet pe care i-au facut-o (www.casa-romanilor.ch/teodora.htm), povestea fetitei poate fi citita de romanii din intreaga lume. Preotul Romica-Nicolae Enoiu, de la Parohia Ortodoxa Romana „Sfantul Nicolae" din Zurich, a vorbit despre fetita din Romania la slujbele sale si, dand exemplu personal, a donat o suma de bani pentru salvarea micutei. Intr-o sambata, romanii din Elvetia au organizat o petrecere pentru strangerea de fonduri. La „Grill-party pentru Teodora" s-au adunat 1.200 de euro. Banii i-au fost trimisi fetitei in ziua in care ea a implinit un an... O data cu banii, la Horezu a ajuns si o felicitare pe care au semnat-o toti cei prezenti la petrecere. Comunitatea din Elvetia nu a abandonat lupta, precum autoritatile romane. Ei incearca acum sa organizeze un spectacol pentru strangerea de noi fonduri.

×
Subiecte în articol: reportaj