REPORTAJ
Evreii sarbatoresc in perioada 8-15 decembrie Sarbatoarea luminilor, Hanuca. Sambata, la Templul Coral din Capitala, Marele Rabin Menahem Haconen a aprins lumanarile traditionale.
EUGENIA MIHALCEA
CEREMONIE. La Templul Coral din Bucuresti, sambata, 10 decembrie, cei mici din corul de copii "Talmud Tora" au interpretat Tind un lihtalah (Aprindeti lumanarile)
|
In fiecare seara de Hanuca se aprinde hanuchia, care este o sfesnic special destinat acestei sarbatori. Acesta are ca scop sa reaminteasca minunea in public. Acesta se aprinde o data cu lasarea noptii si se asaza undeva la vedere, cum ar fi la geam sau in pragul usii. Exceptie se face de Sabat, cand lumanarile de Hanuca se aprind cu circa o jumatate de ora inaintea celor de Sabat, deci putin inainte de asfintit. Luminile trebuie sa arda cel putin 30 de minute intr-un loc vizibil. Obiceiul este de a aprinde in prima seara o singura lumanare, in a doua doua lumanari etc., de la stanga la dreapta, pana cand, in a opta seara, intreaga hanuchia este aprinsa. Lumanarile sunt aprinse cu ajutorul unei lumanari speciale - samas - care in hanuchia este asezata ori mai inalt, ori la o parte.
OBICEIURI. In zilele noastre, Hanuca este si un prilej de serbari cu cantece si jocuri. Cel mai raspandit printre copii este titirezul. Literele de pe cele patru fete ale titirezului ar fi N, G, H, S, insemnand "o mare minune s-a petrecut acolo" (nes gadol haia sam). Hanukageld, obiceiul de a da bani copiilor de Hanuca, se crede ca isi are inceputurile in secolul al XVII-lea in Polonia. Bucuria acestei sarbatori nu ar fi deplina daca s-ar pierde din vedere mancarurile pline de ulei, dar gustoase: gogosile umplute cu dulceata "sufganiot" si chiftelele de cartofi "latkes" sau "levivot".
ISTORIA HANUCA
|
Principalele evenimente asociate cu Hanuca s-au desfasurat intre anii 165 si 163 i.e.n., in timpul luptei armate a Macabeilor impotriva oprimarii politice a evreilor, sub domnia lui Antioh IV Epifanes, regele seleucid al Siriei. In 168-167 i.e.n., Antioh a promulgat o serie de decrete antievreiesti, care au culminat cu profanarea Templului din Ierusalim si transformarea sa intr-un locas de cult pagan. Matatias, capul unei familii sacerdotale, a dat semnalul luptei impotriva lui Antioh. Apoi Matatias i-a incredintat fiului sau, Iuda, poreclit Macabeul, sa continue lupta.
Acesta a reusit dupa trei ani de lupta sa recucereasca Ierusalimul, a daramat altarul profanat si a zidit unul nou. Hanuca este asadar o sarbatoare de origine postbiblica, o sarbatoare minora, in timpul careia munca si alte activitati nu sunt interzise.
|
Citește pe Antena3.ro