x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Şcolile, deconcentratele şi aeroportul - mină de aur pentru firmele de pază

Şcolile, deconcentratele şi aeroportul - mină de aur pentru firmele de pază

de Irina Ciobanu    |    28 Sep 2012   •   12:03
Şcolile, deconcentratele şi aeroportul  -  mină de aur pentru firmele de pază

O adevarata baralie comerciala a inceput intre firmele de paza dupa ce Inspectoratul Scolar Timis a anuntat ca exista deficiente in securitatea scolilor din judet.

"In prezent, 72 de posturi de paznic sau portar au fost reduse sau sunt blocate, astfel incat sarcina de paza in aceste scoli este preluata de femeia de serviciu sau de elevii de serviciu. Situatiile sunt fericite acolo unde comitetele de parinti au angajat firme de paza', a spus, vineri, Cornel Petroman, inspector scolar general al ISJ Timis, aflat la Colegiul prefectural. Primul subiect de pe ordinea de zi a vizat protectia unitatilor de invatamant si securitatea elevilor si a cadrelor didactice. Prefectul Eugen Dogariu a solicitat informari trimestriale asupra situatiei privind acest subiect, "astfel incat sa vedem care sunt elementele care ne scapa'.

"Echipe de la Politia Rutiera si de la Politia Locala vor actiona zilnic pe langa scoli', a spus seful Inspectoratului de Politie Timis. Consumul de etnobotanice si accesul in baruri raman aspecte ce vor fi urmarite de reprezentantii politiei.

Analiza gradului de risc in functie de gradul de infractionalitate din zona, de locatia scolii, de numarul sesizarilor primite de la parinti, copii sau profesori a fost una din masurile pe care reprezentantii politiei le-au luat pentru a stabili necesarul de forte care trebuie mobilizate pentru protectia fiecarei scoli. Pana acum au fost amplasate patrule de politie in apropierea scolilor, copiii au fost instruiti cu privire la existenta numarului unic de urgenta 112, iar in paralel diverse organizatii au desfasurat activitati informative in vederea preventiei. Masurile fac parte dintr-un plan amplu structurat pe trei coordonate : interventia in scoli, in mediul imediat apropiat si preventia. Problema legata de paza in scoli a fost ridicata de catre inspectorul scolar general pe Timis, Cornel Petroman. "Din punct de vedere al inspectoratului si al evaluarilor, organele de politie isi fac bine treaba. Insa in judetul Timis sunt 97 de unitati de invatamant cu personalitate juridica care au prevazute 275 de puncte de paza, din care 72 de posturi de portari au fost reduse si blocate. Astfel, sarcina supravegherii intrarilor este preluata de femeia de serviciu si de elevii de serviciu. Situatia decurge normal acolo unde comitetele de parinti au contractat firme de paza', a declarat Cornel Petroman. La nivelul judetului Timis exista un numar total de 620 de unitati de invatamant. Aceasta reprezinta un mare potential de contracte pentru firmele de paza, in special cele locale care se inghesuie pe la usile politicienilor locali pentru a intra in gratii si a prinde contracte cu scolile. Firmele vizeaza si internatele scolare si gradinite, toate acestea fiind contracte sigure, finantarea fiind asigurata de catre primarii, de catre minister sau chiar de catre comitetele de parinti, din cotizatii voluntare. O alta moda este amplasarea de camere de supraveghere pe coridoarele si in curtile scolilor si a liceelor, contracte pentru care se bat aceleasi firme de paza.

Alte institutii pentru care firmele de paza trag sfori la nivel local si central pentru a prinde contracte de paza sunt deconcentratele dar si Aeroportul International Timisoara. Aici situasia este mai complicata, firma care pazeste acum aeroportul avand dotari slabe si o prestatie care a intrat in atentia conducerii aeroportului si a autoritatilor de securitate aeroportuara. Pentru a pastra contractul, dupa 15 octombrie, cand aeroportul va fi condus de o echipa manageriala privata, firma care asigura paza aeroprotului face diverse comisioane cum ar fi transportul cateringului la aeronavele Tarom si, in perspectiva, instalarea pe masini a sistemelor de alungare a pasarilor de langa pista, serviciu efectuat de catre o firma la care aeroportul a renuntat, din lipsa de eficienta si costuri prea mari.

La fel ca si in alte orase, firmele locale de paza sunt conduse de catre fosti angajati din fosta militie si fosta Securitate, reformati dupa 1989. Salariile mici si dotarile precare sunt ale acestor firme sunt avantaje, mai ales atunci cand vine vorba de prietenii vechi, cu diversi directori sau politicieni. Asta in detrimentul firmelor mari sau multinationale de securitate, care desi au dotari mai bune, agenti mai pregatiti si chiar tarife mai mici, nu au prins astfel de contracte, in ultimii ani.

×
Subiecte în articol: scoala elevi