x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Se intorc regii

Se intorc regii

22 Mai 2004   •   00:00

Mihai I, Simeon Saxa de Coburg-Gotha, Leka al Albaniei, Alexandr Karadjorjevic, Goerg de Habsburg sunt regii est-europeni care au revenit dupa caderea Zidului Berlinului in tara-mama, dupa ani de pribegie. Despre aventura lor scrie prestigiosul cotidian francez Le Monde.

LAVINIA TUDORAN

Revenirea familiilor regale vanate de proconsulii sovieticilor este unul dintre evenimentele marcante de dupa caderea Zidului de la Berlin. Reconcilieri imposibile, emotii care suscita amintiri, noteaza ziarul Le Monde, preluat de Rador. Gazetarii francezi scriu despre aventura suveranilor Mihai I al Romaniei, Simeon al Bulgariei, Leka al Albaniei, Alexandr al Serbiei si Habsburg al Ungariei.

NOROC PUTIN. Despre ultimul suveran al Romaniei, regele Mihai de Hohenzollern-Sigmaringen, Le Monde sustine ca nu a fost prea norocos. Vanat si el de comunisti cu jumatate de secol in urma, dupa caderea lui Ceausescu, a fost recondus de mai multe ori la frontiera de catre noul regim.

RECONCILIEREA. Apoi, presedintele Ion Iliescu si tanarul premier Adrian Nastase au revenit asupra pozitiei lor. Dupa solia de emisari la locul sau de exil din Elvetia, a fost organizat un dineu pentru suveran si Iliescu la Palatul Cotroceni, fosta resedinta regala de la Bucuresti, actualmente resedinta sefului statului. Batranul ex-comunist, care a pus la cale lovitura de stat impotriva lui Ceausescu, si batranul ex-monarh au facut fiecare cate un pas in intampinarea celuilalt, comenteaza Le Monde. „Cu stupoare l-am auzit pe Iliescu spunandu-mi "Majestate", nu fara efort, este adevarat", povesteste Mihai.

IMPACAREA CU TRECUTUL. A mai existat apoi satisfactia unei ceremonii de proportii: ramasitele pamantesti ale regelui Carol al II-lea, tatal sau, au fost repatriate, escortate ca „simbol al reconcilierii cu patria si istoria poporului nostru".

O alta publicatie, Focus, din Bulgaria, transmite un alt semn al reconcilierii estului cu trecutul. Este vorba despre renovarea Casei-muzeu de la Pordim a regelui Carol I al Romaniei. Primarul localitatii a promis unei delegatii de parlamentari romani care s-a aflat recent in tara vecina ca vor fi reamenjate si gradinile vilei fostului suveran al Romaniei.

Simeon: de la afaceri, la guvern

Jurnalistii francezi cred ca, dintre toti fostii suverani, Simeon Saxa de Coburg-Gotha a avut parte de cea mai hollywoodiana aventura. Elegant si foarte activ pentru cei 74 de ani ai sai, Simeon este premier in statul in care tatal sau, Boris, a fost ultimul rege. Boris a fost asasinat in 1943, in circumstante misterioase. Dupa trei ani, regimul instalat de Armata rosie dadea un ultimatum de 48 de ore familiei regale pentru a parasi tara.

SASE LIMBI STRAINE. Simeon devine om de afaceri prosper in Spania si se casatoreste cu Margareta Gomez Acebo y Cejuela, de vita nobila. In 2001, a revenit la Sofia pentru a-si salva tara dintr-o criza fara precedent. Castiga fara probleme alegerile si, susprinzator, nu doreste sa reinstaureze monarhia.

Devine premier si, cu el, Bulgaria capata stabilitate. Este primita in NATO si mai are un pas pana la aderarea in Uniunea Europeana. Acum Simeon locuieste in castelul regal de la Varna. Aici se juca in costum de marinar pe cand era de-o schioapa. La intalnirile cu liderii lumii, nu are nevoie de translator, scrie Le Monde. De ce? Pentru ca vorbeste perfect, in afara de limba bulgara, engleza, germana, italiana, franceza, spaniola si araba.

EMINENTA CENUSIE. Putin mai departe, la Belgrad, Alexandr Karadjorjevic s-a intors la Beli Dvor, „Palatul Alb" al dinastiei, unde Milosevici si-a trait ultimii ani ca dictator. Soldati ai armatei sarbe in uniforma de parada asigura garda. Noul guvern dispune, in persoana pretendentului la tron, de un pretios consilier diplomatic si de un negociator avizat pentru afacerile economice.

El s-a nascut in plin razboi, pe o proprietate de la Londra declarata de Churchill „teritoriu iugoslav" pentru a-i conferi legitimitate. „Nu am ambitii politice, de altfel vorbesc foarte prost limba noastra, nu doresc decat sa fiu util", spune Alexandr, care a devenit un prosper om de afaceri. El joaca rolul de eminenta cenusie in dificila tentativa de readucere a Serbiei in randul tarilor civilizate.

LEKA VREA MONARHIE. Leka al Albaniei este mai putin conciliant cu trecutul. La 65 de ani, fiul lui Zog I, inlaturat de la putere de ofensiva lui Mussolini, isi pastreaza convingerea ca trebuie sa restaureze monarhia „pentru constiinta nationala". El s-a impus la guvernare, dar un referendum i-a adus infrangerea.

AFACEREA HABSBURGILOR. Ungaria constituie un caz aparte, sunt de parere ziaristii francezi. In Budapesta europeana si atlantica, nimeni nu se gandeste la o restaurare. Dar renasterea Habsburgilor este un fapt admis, de cateva decenii, de catre maghiari.

Fiul lui Otto de Habsburg, Georg, traieste in Ungaria. Este om de afaceri in domeniul mass-media, mai exact al televiziunii. Este o persoana dinamica si a facut eforturi pentru a renaste faima familiei Habsburgilor. Vorbeste ungureste ca si tatal sau. Si ca si Sissi, a carei statuie amplasata la poalele colinei castelului din Buda este mereu inconjurata de flori: depunerea de buchete de flori era pentru popor un gest de refuz al sovietizarii pe care, in anii care au precedat caderea sa, regimul comunistilor reformatori il tolerau cu bunavointa.
×
Subiecte în articol: reportaj