Zilele acestea are loc un eveniment de o însemnătate copleşitoare pentru Radio România. Se desfăşoară începând cu 1 octombrie prima ediţie a Festivalului Internaţional „Seri cu orgă la Sala Radio", organizatde Direcţia Orchestrelor şi Corurilor, un eveniment de anvergură în spaţiul cultural românesc şi cu totul special pe scena muzicală a lumii.
Cea mai mare orgă din România (7.420 de tuburi) şi una dintre cele mai mari din Europa este eroina festivalului, care cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională precum Ilse Maria Reich şi Martin Schmeding - Germania; Andrzej Chorosinski - Polonia, Hana Bartosova - Cehia, Ursula Philippi, Olga Babadjian, Marcel Costea şi Dan Racoveanu din România şi alţii. Festivalul internaţional „Seri cu orgă la Sala Radio" a debutat la 1 octombrie - Ziua Mondială a Muzicii - de la ora 19:00, cu „Misa de orgă" de J.S. Bach în interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea, la ora 21:00.
Sala Radio are cea mai bună acustică dintre toate sălile de concerte simfonice româneşti. „Seri cu orgă la Sala Radio" deschide stagiunea de concerte 2010-2011 şi este primul festival internaţional de orgă din România în cadrul căruia artiştii români şi internaţionali vor cânta exclusiv la impresionantul instrument. Biletele sunt deja puse la vânzare la Casa de bilete a Sălii Radio. „Orga este cel mai vechi instrument cu claviatură, de-a lungul secolelor devenind unul dintre cele mai bogate şi mai complexe instrumente ale muzicii culte, cu cea mai mare extindere din grav până în acut şi cu capacitatea de a dezvolta o forţă remarcabilă", spune Oltea Şerban-Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
„Toate aceste caracteristici, alăturate incontestabilei diversităţi a timbrurilor sale, o fac inegalabilă. Această apreciere sintetică a caracteristicilor orgii în general, valabilă întru totul şi pentru cel mai mare instrument de gen din ţară, aflat la Sala Radio, mi-au evocat o pregnantă asemănare a acestui instrument din patrimoniul Radio România cu instituţia însăşi, asemănare la care, mărturisesc, nu m-am mai gândit până acum. Pentru că, trebuie spus, în anul 2010, Radio România este unul dintre cele mai bogate şi mai complexe instrumente ale mass-media de la noi, cu un ambitus inegalabil şi cu o forţă ce nu poate fi subestimată, toate alăturate unei diversităţi de produse jurnalistice şi culturale de invidiat.
La început a fost doar un vis: cel de a organiza primul festival internaţional de orgă de la Bucureşti într-o sală de concert de anvergură. Visul se năştea acum mai bine de un an, în timpul complexei operaţii de renovare prin care a trecut orga de concert a Sălii Radio, scop în care a fost transportată integral în Cehia, acolo unde a fost fabricată în urmă cu jumătate de secol. În prezent, în octombrie 2010, vorbim deja nu doar despre un vis, ci despre o realitate. O realitate înfăptuită de cei care au avut curajul să creadă în vitalitatea faptelor culturale, în compensaţia spirituală pe care o oferă, în puterea de simbol a instrumentului care defineşte arhitectonic Sala Radio începând cu mijlocul secolului al XX-lea.
Cei care îşi vor acorda plăcerea de a petrece o seară ori mai multe alături de muzicienii invitaţi ai Festivalului „Seri cu orgă la Sala Radio" vor avea şansa participării la un eveniment unic. Copleşitoarea senzaţie de frumuseţe sonoră pe care o oferă muzica de orgă, de la Bach la César Franck sau Olivier Messiaen, de la Mozart la Leon Boelmann sau Dan Dediu, îi va convinge că trăiesc într-o lume mai bună decât cea din care au venit atunci când s-au îndreptat spre sala de concert. Îmi închei pledoaria aici, cu speranţa că sonoritatea unică a orgii de concert de la Sala Radio o va continua în modul cel mai convingător", a conchis Oltea Şerban-Pârâu. Festivalul se va încheia la 11 octombrie.
Citește pe Antena3.ro