Socotit de multi cel mai important spion al Razboiului Rece, colonelul polonez Ryszard Kuklinski a transmis Statelor Unite informatii vitale despre arsenalul nuclear rusesc.
Kuklinsky este un caz fara precedent in randul defectorilor din fostul bloc sovietic, condamnati la moarte: dupa prabusirea regimului totalitar, Polonia l-a iertat si i-a acordat locul cuvenit in panoplia patriotilor, nu inainte insa de a dezbate furtunos locul sau in istorie. Americanii l-au apreciat mai din timp si nu s-au sfiit niciodata sa ii laude contributia. La moartea recenta a lui Kuklinski, directorul Agentiei Centrale de Informatii (CIA), George Tenet, a tinut sa spuna ca acest om "pasionat si curajos a facut in asa fel incat Razboiul Rece nu a devenit niciodata fierbinte". Se referea la faptul ca informatiile strecurate de Kuklinski americanilor, chiar pe sub nasul comunistilor, au dus la evitarea invaziei sovietice in Polonia.Europa pe picior de razboi
Ryszard Kuklinski s-a nascut la 13 iunie 1930, la Varsovia. A devenit mai intai strateg militar, apoi unul din asistentii de incredere ai fostului lider comunist, Wojciech Jaruzelski, si s-a folosit de aceasta pozitie pentru a obtine informatii secrete cu privire la planurile militare ale Pactului de la Varsovia, alianta militara care reunea Albania, Bulgaria, Ungaria, Republica Democrata Germana, Polonia, Romania, Uniunea Sovietica si Cehoslovacia. A transmis aceste informatii americanilor, din 1972 pana in 1981, pana cand regimul comunist a impus legea martiala in Polonia. In acei ani, tensiunile intre Statele Unite si Uniunea Sovietica erau mari, iar posibilitatea unui razboi in Europa era ridicata.
Ura impotriva sovieticilor
Din documentele obtinute cu mare greutate de la CIA de catre jurnalistul Benjamin Weiser, care pregateste o lucrare ampla despre contributia spionului polonez, reiese ca idealistul Ryszard Kuklinski a actionat condus de o ura imensa fata de sovietici. Si-a dat seama ca tara sa, membra a Pactului de la Varsovia, era vulnerabila la planurile ofensive ale Uniunii Sovietice. Pentru ca a realizat ca se afla de partea gresita a baricadei, Kuklinski l-a contactat cu mare naivitate, in 1972, pe atasatul militar al ambasadei SUA din Bonn, caruia i-a scris un biletel, intr-o engleza stalcita. Voia sa intre in contact cu alti ofiteri, pentru a pune la cale un plan de sabotare a armatei sovietice, in momentul in care ar fi traversat Polonia pentru a ataca vestul Europei. Pentru ca CIA a considerat ideea prea periculoasa, i-a propus in schimb sa spioneze pentru americani, fara a defecta.
Acces la documente secrete
A inceput sa fotografieze documente secrete imediat dupa cooptarea sa si, la doar 5 luni dupa prima intalnire, americanii il considerau "cea mai bine plasata sursa" din blocul sovietic, care avea acces la informatii prioritare pentru SUA. Din functia pe care o ocupa, Kuklinski putea vedea fara restrictii documente strict secrete, care detaliau sistemul de aparare aeriana, strategiile si logistica sovieticilor. Pana la el, americanii nu stiau nimic despre capabilitatile rusilor, in plina epoca de inarmare nucleara accelerata. In noua ani de spionaj pentru americani, Kuklinski a facut 63 de schimburi cu agentii CIA in interiorul Poloniei, totalizand 40.265 de pagini fotografiate ale unor dosare strict secrete ale sovieticilor. Unul dintre cele mai importante a fost predat in 1978. Era un dosar de 363 de pagini, care detalia specificatiile tehnice si tactice ale armelor sovietice care urmau sa fie introduse in Pactul de la Varsovia incepand cu anul 1985. La acel moment, informatia era pentru CIA "cel mai important document" obtinut de Kuklinski.
Invazia rusilor, dejucata
Cel mai dramatic moment al operatiunii "Gull", numele de cod al lui Kuklinski, a fost dezvaluirea planurilor Uniunii Sovietice de a invada Polonia in decembrie 1980. Ca urmare a semnalului de alarma tras de spionul polonez, presedintele american James Carter a atentionat Moscova si public, si pe canale particulare de consecintele unui astfel de act. Sovieticii au renuntat pana la urma la invazie, la presiunea Americii. La doar un an dupa aceea, Kuklinski a dezvaluit ca sovieticii au creat o noua strategie de lupta. Era vorba despre conceptul de "grup militar mobil", capabil sa se deplaseze rapid atat pe calea aerului, cat si la sol, spargand linia frontului si inaintand puternic in teritoriul NATO. CIA a apreciat ca aceasta informatie are valoare "unica".
Fuga
Colonelul Kuklinski a fugit in Statele Unite, impreuna cu familia, in 1981, chiar inainte de impunerea legii martiale. Protejat de CIA, a trait acolo sub o identitate falsa si intr-o locatie secreta. Dupa ce a parasit Polonia, guvernul i-a pus sub sechestru casa si proprietatile. In 1984 a fost judecat in lipsa de catre un tribunal polonez si a fost gasit vinovat de tradare si dezertare din armata. A fost condamnat la moarte. La putin timp dupa caderea comunismului, in 1989, sentinta i-a fost redusa. In 1998, guvernul polonez, care nu dorea sa ii stea nimic in calea integrarii in NATO, l-a reabilitat pe Kuklinski. Guvernul i-a acceptat explicatiile potrivit carora a actionat in interesul tarii sale. Kuklinski a sustinut intotdeauna ca a vrut sa protejeze Polonia in eventualitatea unui razboi intre vest si est, in Europa.
Reabilitarea
Chiar daca guvernul il reabilitase pe Kuklinski, publicului polonez i-a luat mai mult timp pana sa il ierte. Cand colonelul s-a intors in sfarsit in Polonia, in 1998, ultimul lider comunist al Poloniei, Jaruzelski, era de parere ca "este natural sa se intoarca in tara sa ca polonez. Polonia s-a schimbat. Situatia teribila de atunci nu mai exista".
CV
Kuklinski a murit pe 10 februarie in Tampa, Statele Unite, in urma unui atac cerebral. Avea 73 de ani. S-a nascut pe 13 iunie 1930, la Varsovia. A fost strateg in armata poloneza si a spionat pentru SUA in perioada 1972-1981. A fost scos in secret din Polonia, impreuna cu familia sa, de catre serviciile americane la sfarsitul lui 1981. In SUA a trait, pana la reabilitarea sa in Polonia, intr-un loc necunoscut, sub o alta identitate. Abia in 1998 a revenit in Polonia, dupa ce pedeapsa cu moartea la care fusese condamnat a fost anulata.
INEDIT
Kuklinski credea atat de
puternic in ceea ce facea,
incat isi lua putine masuri
de siguranta atunci cand se
intalnea cu agentii CIA.
La un moment dat, pentru o
intalnire secreta, stabilita
intr-un cimitir din Varsovia,
colonelul s-a imbracat in uniforma
militara. Cand i-a zarit
pe spionii americani, a
inceput sa gesticuleze cu
frenezie, pentru a se face
remarcat. Nu s-a considerat
niciodata un agent sau
spion: intotdeauna spunea
ca a actionat in numele
Poloniei. Glumea chiar ca el
ar fi recrutat Statele Unite sa
lucreze in folosul tarii sale.
( ANA ILIE
)