De Sarbatori, camatarii vor sa-si recupereze banii, iar familiile sinistrate cauta dreptatea la autoritatile locale. In Ivesti, Galati, inundatiile din iunie au distrus peste o suta de case. Sinistratii au luat bani de la camatari ca sa plateasca echipele de muncitori locali. Firmele de constructii au inceput lucrarile de refacere abia in noiembrie.
Firmele de constructie au intarziat cinci luni inceperea lucrarilor la casele daramate din comuna Ivesti. Sinistratii nu le-au mai asteptat si au luat bani cu camata sa-i plateasca pe muncitorii locali. De Sarbatori, camatarii incearca sa-si recupereze banii dati celor 70 de familii sinistrate.
Apele au devastat satul Ivesti in doua zile. Patronii si-au trimis muncitorii la 15 noiembrie sa recladeasca sinistratilor cele 108 case rase de pe fata pamantului. Satenii nu-i mai asteptau demult. Cu materialele primite in ajutor de la Guvern, ei singuri au sapat fundatiile, au ridicat zidurile si mai aveau de pus doar acoperisul, cand au aparut muncitorii firmelor tocmite preferential de prefectul de Galati.
Dupa inundatii, Guvernul a trimis catre comuna Ivesti 5,7 miliarde de lei vechi pentru refacere, astfel ca firmele de constructii ar fi trebuit sa primeasca 63 de milioane pentru finalizarea fiecarei case. Intarzierile au facut ca mare parte din acesti bani sa fie platita de catre sinistrati din buzunarul propriu. Mai exact, din imprumuturile facute la camatarii din Galati, garantate cu propriile case si terenuri.
INVESTITII. Dupa ce apele s-au retras si bordeiele din chirpici s-au transformat in mal,
sinistratii au inceput sa-si faca planuri pentru noile case. Proiectul guvernamental, pus in aplicare partial si cu intarziere, prevedea ca fiecare sinistrat va primi la cheie o
casa cu doua camere si hol. Cand au vazut primele ajutoare - boltarii, termopanele si scandurele de la Guvern - , sinistratii au prins curaj si multi dintre ei au hotarat sa adauge bani si sa-si ridice locuinte trainice, gospodaresti.
De Ajunul Craciunului, Romica Neagu varuia in casa lui cu mansarda. Fata de casuta de dinainte de potop, Romica simte ca si-a construit un palat. Sta mandru cu mistria in mana si spune ca: "o sa-mi aduc de Sarbatori nevasta si copiii in casa noua, ca numai pe la rude am stat dupa ce or trecut apele".
|
MANSARDA. Noile case, incomparabile cu vechile bordeie |
PROMISIUNI. Consilierul local Gica Gotu si-a incurajat toata vara si toamnaconsatenii, amintindu-le ca la consiliul local s-a hotarat ca "cine lucreaza la propria casa o sa fie platit. Firmele o sa ponteze orele muncite de proprietari si o sa-i angajeze pe termen nelimitat". Constantin Gotu, zis "Culita", a ascultat promisiunea consilierului Gica, si a inceput sa-si ridice din temelii o casa cu gresie si faianta, oglinzi si termopane. "Culita" a luat cu camata 25 milioane de lei, iar in acte a semnat ca va inapoia 35 de milioane. Cand au venit firmele, "Culita" a incercat sa semneze un contract de angajare sau o foaie in care sa-i fie pontate orele, insa patronii i-au zis ca nu se poate. "Daca nu ne dau de la firma macar jumatate din banii pe care i-am bagat in casa, imi iau fratii si ne ducem la primarie.
Si-o sa facem sa se auda de problema noastra pana la Bucuresti", zice suparat Constantin. El si fratii lui, impreuna cu alte 60 de familii din Ivesti au luat bani de la camatari si s-au angajat ca pe 30 decembrie a.c. sa dea inapoi datoria, plus o dobanda de 20%.
OFICIALII. La 2 noiembrie, un elicopter cu ministrul Laszlo Borbely la bord a aterizat pe terenul de sport din comuna. Prefectul de Galati si primarul comunei l-au intampinat pe oaspetele de la Bucuresti. O coloana oficiala de masini s-a plimbat printre casele sinistratilor. Camatarii au auzit ca sinistratii asteapta bani de la stat si de atunci vin la portile oamenilor sa afle daca sumele au fost virate.
TEMERI. Privind noile case ridicate in Ivesti, consatenii ii invidiaza pe sinistrati si le pare rau ca nu i-a lovit si pe ei napasta. O batrana din marginea neinundata se plange ca nu are curent electric. "Eu n-am fost inundata decat pana in gradina. Mie imi cere 12 milioane sa-mi pun lumina, iar la sinistrati nici 500.000", spune dintr-un oftat femeia. Intr-adevar, consilierul Partidei Rromilor confirma ca, "la inceputul anului viitor, 47 dintre casele sinistratilor vor fi racordate gratuit la lumina". Invidiati de vecini, inselati de autoritatile locale, sinistratii stau in batatura casei si mai au doar un singur necaz - camatarii, care ii ameninta ca vin sa le ia banii si casele.
DIN NOU PE MALUL RAULUI
|
| IROSIRE. Zece containere stau nefolosite pe stadion |
Comuna Ivesti are 12.000 de locuitori, dintre care 780 sunt rromi. Mare parte dintre acestia s-au aflat printre victimele inundatiilor, astfel ca in prezent sunt cei mai afectati de hotararile Prefecturii si de implicarea camatarilor in reconstructia caselor. Localnicii traiesc din lucrul cu ziua prin comunitatile mai instarite din imprejurimi. Din cauza ca sunt saraci, nimeni nu a vrut sa ii primeasca langa satul lor, iar ivestenii sinistrati au trebuit sa-si refaca locuintele pe vechile terenuri, pe malul raului Barlad, care a rupt malurile vara trecuta. Pe terenul de fotbal din comuna, Crucea Rosie a amplasat zece containere locuibile destinate sinistratilor care nu au mai putut locui la rude. Patru familii au dorit sa intre in baraci pe timpul iernii, insa au renuntat cand primarul le-a sugerat ca vor fi puse sa plateasca lumina si incalzirea.
|