x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Sorana Gâtlan, uber alles. Din Botoşani la Viena, apoi pe marile scene ale lumii

Sorana Gâtlan, uber alles. Din Botoşani la Viena, apoi pe marile scene ale lumii

de Cristinel C. Popa    |    07 Noi 2011   •   21:00
Sorana Gâtlan, uber alles. Din Botoşani la Viena, apoi pe marile scene ale lumii

Talentata violonista romana Sorana Gatlan (26 de ani) se numara printre putinii interpreti care canta pe o vioara speciala Laurentis Storioni veche de 220 de ani. Copil precoce, Sorana a cantat la sase ani, ca solista (la numai cinci luni dupa ce a luat pentru prima oara vioara in mana!), pe scena Filarmonicii din Botosani. Dupa un parcurs merituos in Romania s-a stabilit de mai multi ani la Viena, unde si-a definitivat si studiile muzicale. Locuieste cu chirie in capitala muzicii, insa mare parte a timpului si-l petrece pe drumuri intre un concert si altul prin diferite tari ale lumii. Are intotdeauna valiza pregatita, insa s-a intamplat sa-si schimbe pantofii chiar si pe strada. E nedespartita de vioara sa speciala, batrana Storioni, estimata la cel putin jumatate de milion de euro, al carei drept nelimitat de utilizare l-a obtinut printr-un concurs dificil la care au participat 300 de tineri talentati din Viena si din lume. Pe 7 noiembrie, Sorana a participat alaturi de colega si prietena sa Ana Topalovic (violoncel) cu care formeaza “Vienna String Duo' (VSD) la lansarea primelor “creatii' ale grupului, un CD si DVD, la “Theater Center Forum' din Viena. Pe 17 noiembrie, inainte de concertul de la televiziunea de stat din Viena vor avea un altul la “Die Ausstellung' Gallerry din aceeasi capitala a muzicii.

Turneu cu marele dirijor Claudio Abbado

Pe Sorana am intalnit-o recent la Iasi cu ocazia unui concert special organizat de TVR Iasi. A tinut sa vina in capitala Moldovei pentru a canta din nou in locul de unde a plecat, in fata primilor ei profesori, a celui dintai public drag. “Anul acesta avem programate concerte in Australia, Italia, Spania, deja sezonul este plin', a spus ea. Un an presarat de succese, care au culminat cu castigarea, in septembrie, a unui premiu in Germania, triumf care va avea ca rasplata si imprimarea a inca unui disc. Sorana a primit de-a lungul carierei mai bine de 20 de premii nationale si internationale, printre cele mai importante fiind clasarea in fruntea participantilor la concursul “Jeunesses Musicales', in 2004, iar in Romania, pe cand nu avea inca 12 ani, obtinerea Trofeului “Lira de Aur' la concursul “Ciprian Porumbescu'. E mandra ca poate canta pe o vioara speciala.

“In 2005, la doua luni dupa ce am ajuns la Viena, a fost un concurs. S-au inscris foarte multi violonisti, vreo 300. Eu nu am stiut pentru ce cant, am venit imbracata in blugi, toata lumea era ca pentru concert. Am cantat prima si am castigat vioara. O mare performanta. E important sa canti pe un instrument valoros. Si lui Michael Schumacher daca ii dai o masina obisnuita nu face performanta. Se simte instrumentul, cu el poti depasi un anumit nivel, simti si o placere ce nu poate fi comparata cu nimic. Nu sunt multi in lume care sa cante pe un asemenea instrument. Preturile unor astfel de bijuterii variaza intre 1 si 5 milioane de euro', spune Sorana. Intre realizarile sale importante se numara si colaborarea cu mari dirijori, intre care Pierre Boulez, considerat al doilea dirijor al lumii, sau valorosul Seiji Ozawa. “Am participat si la ultimul turneu din cariera lui Claudio Abbado, cu orchestra lui. Am avut concert in Japonia la Tokyo Opera City Hall, la Yokohama. Am cantat si in direct la BBC. Am cunoscut multe personalitati din lumea muzicii. Pe Anna Netrebko, marea solista, pe Julia Fischer, Alexei Igudesman, Maxim Vengerov, Enio Morricone, William Maselli, mare dirijor si compozitor de la New York, dar si pe altii'.

Cu catelul Sushi pe meridianele muzicii

Inainte de a concerta la Iasi a evoluat in Portugalia. Acolo venise de la Bruxelles, din Belgia. Si, ca o vedeta care se respecta, fiind si o mare iubitoare de animale, isi poarta cu ea in turnee si cainele, un chihuahua adorabil, Sushi pe numele sau (foto). “In ce hotel are voie intra oficial, unde nu, il bag in geanta. Ma insoteste si la repetitii. Atunci cand cant stie ca trebuie sa stea cuminte si se culca, iar cand termin vine la mine', povesteste Sorana. De altfel, pana si catelul ii apreciaza muzica: atunci cand Sushi e agitat, daca incepe vioara sa cante se potoleste. Pentru caine si vioara are Sorana o grija deosebita in turnee: “Cand plec in calatorie pun toate lucrurile de valoare langa vioara pe care o tin langa corpul meu. Si cand sunt la o terasa stau cu mana pe vioara, nu ca ar fura-o cineva, ci fiindca este parte din fiinta mea. Pentru mine are o valoare inestimabila. Daca hotii au fura-o degeaba ar incerca. Are o stampila inauntru care atesta ca nu poate fi vanduta. S-a intamplat sa fure un Stradivarius pe care l-au aruncat ulterior in apa din frustrare si frica ca ar putea fi prinsi'. In ce priveste cainele sau, acesta ii ofera un echilibru emotional: “Lumea nu intelege ca atunci cand esti numai pe drumuri nu ai o balanta din punct de vedere psihic, fizic. Acest catel imi ofera un sprijin emotional. Daca nu pot fi cu mama sau cu tata, macar sa fiu cu catelul'. Sorana mai spune ca in urma cu opt ani a adoptat un maidanez la Iasi. Cartus, cum l-a numit, are si astazi un loc de cinste in bloc, pe presul din fata apartamentului familiei sale. “Cand e bolnav este dus la doctor, alta data cand l-au luat hingherii a trebuit sa fie platita o suma de bani pentru a fi eliberat', isi arata Sorana alta latura sensibila a personalitatii sale.

Cariera

Sorana Gatlan s-a nascut in 1985, la Botosani, tatal fiind si el muzician. La 10 ani a venit la Iasi, la Colegiul National de Arta “Octav Bancila', iar la 16 ani a mers la Bucuresti, unde a terminat liceul si a urmat un an Conservatorul. In 2005 a plecat in Austria, iar in 2011 a terminat masterul la prestigioasa Universitate de Muzica din Viena. Activitatea sa artistica a implicat numeroase proiecte solistice, dar si de muzica de camera in diferite ansambluri. A cantat pe scene importante in Austria, Ungaria, Polonia, Franta, Spania, Italia, Germania, Suedia, Japonia. In 2006 a devenit membra a fundatiei internationale Yehudi Menuhin, iar in 2007 a obtinut o importanta bursa de la “Fürst Dietrichstein’sche Stiftung'.







×