x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Studenta romanca ce a pierit in accidentul din Spania luase 10 la examenul de licenta si a fost un elev model - olimpica in liceu

Studenta romanca ce a pierit in accidentul din Spania luase 10 la examenul de licenta si a fost un elev model - olimpica in liceu

de Cristinel C. Popa    |    21 Mar 2016   •   17:53
Studenta romanca ce a pierit in accidentul din Spania luase 10 la examenul de licenta si a fost un elev model - olimpica in liceu

O romanca a pierit in accidentul rutier petrecut duminica dimineata in Spania. O fata micuta de statura, cu un zambet trist, sfioasa. Retrasa, Chiar si pe profilul sau de pe facebook avea putine informatii postate. Cateva imagini doar: de la Vf. Omu, de la Pietrosul Rodnei si din alte locuri frumoase. Munti, natura, drumetie, asa cum ii sta bine unui masterand la Geografie ce iubeste, firesc, natura, natura pe care a admirat-o pana in secunda fatala, atunci cand autocarul s-a rasturnat pe acel drum blestemat al Europei. Totul s-a sfarsit pentru Veronica Matcovici, o fata frumoasa de doar 23 de ani! Profesorii si cei care au cunoscut-o nu-si revin din socul produs la auzul  vestii ca fata a murit in accidental de duminica  dimineata, din Spania. Autocarul in care se afla tanara si alte 60 de studente Erasmus care se intorceau de la un  festival desfasurat la Valencia s-a rasturnat.

13 fete, dintre care 7 italience, doua germane,  o romanca, o frantuzoiaca, o austriaca  si o uzbeca, cu varste intre 19 si 26 de ani, au  murit. Printre ele, si Veronica, fosta eleva a Colegiului  National din Iasi. “Facultatea de Geografie si Geologie si comunitatea geografica ieseana este profund consternata la vestea disparitiei unei studente geografe in tragedia de ieri din Spania….Suntem alaturi de familie in aceasta grea incercare. Dumnezeu s-o odihneasca in pace”, au transmis colegii si profesorii de la Facultatea de Geografie si Geologie din Iasi.

“E o pierdere mare si pentru facultatea noastra” (de geografie, din Iasi - n. red.)

Autocarul transporta asadar circa 60 de studenti  Erasmus de diferite nationalitati. El s-a dat peste cap de mai multe ori in apropiere de Tarragona. 40 de fete au fost ranite, iar 13 au murit din cauza  ranilor. Veronica Matcovici, studenta din Iasi care si-a  pierdut viata, era in anul intai la Master la  Facultatea de Geografie si Geologie. Pana sa ajunga la facultate, ea a fost eleva a Colegiul National din Iasi. Una dintre colegele de clasa a spus: “Nu am cuvinte sa descriu sentimentul pe care-l traiesc acum, cand stiu ca Veronica noastra draga nu mai este!”. Prof. Dorin Fiscutean, directorul Colegiul National a spus: “A fost o eleva extraordinar de  cuminte, muncitoare, sarguincioasa, un copil  la locul ei, modest, plina de calitati. Era in anul intai la Master, era pasionata, a  fost si olimpica, imi pare extraordinar de rau pentru Veronica”. 

La fel de suprinsi si indurerati s-au aratat si profesorii si colegii de la Facultatea de Geografie si Geologie. “Lucrul cel mai important consta in faptul ca tragedia nu este atat pentru noi, cat pentru familie. E o pierdere enorma, extrem de nefericita si pentru facultatea noastra. Cand un copil in plina ascensiune doritor sa acceada in lumea stiintifica, cu studii in strainatate, in Spania, dispare intr-un accident stupid, ce poate fi mai dureros?”, a spus prof.dr. Constantin Rusu, de la Facultatea de Geografie a Universitatii Al. I. Cuza Iasi. Alexandru Ghetau, liderul sindicatului studentilor de la Facultatea de Geografie si-a exprimat si el regretful fata de pierderea colegei sale: “Regret acest lucru, eu am vazut la  televizor, am vazut aseara si n-aveam nicio  idee, nici n-am bagat de seama pentru ca tara  noastra e destul de mare, sunt atatea centre  universiatree si chiar n-am bagat de seama.  Doar dimineata ce-am auzit si... Dumnezeu s-o ierte!”, a spus colegul sau, Alex Ghetau.

Veronica Matcovici avea 23 de ani. Indragea drumetiile in munti, adora natura si oamenii, de aceea urma si studiile de Master la  sectiunea Turism a Facultatii de Geografie si  Geologie. In toamna urma sa plece intr-o alta calatorie, in  Belgia.

Din pacate, a pierit in tragicul accident din Spania.

×