x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Te iubesc, România!"

"Te iubesc, România!"

de Oana Georgescu    |    20 Iul 2008   •   00:00
"Te iubesc, România!"

Are 23 de ani, este studentă a Facultăţii de Drept din Bucureşti, are o voce superbă, cîntă şi vorbeşte perfect româneşte. Consideră România ca fiind o a doua ţară pentru ea.

Are 23 de ani, este studentă a Facultăţii de Drept din Bucureşti, are o voce superbă, cîntă şi vorbeşte perfect româneşte. Consideră România ca fiind o a doua ţară pentru ea.


Este "vedeta" comunităţii şi sufletul tuturor acţiunilor culturale şi artistice ale Ambasadei Vietnamului la Bucureşti. A înregistrat pînă acum patru discuri cu muzică vietnameză, chineză şi românească. "Vietnam şi România sînt două ţări apropiate ca mărime, avînd culturi şi tradiţii îndelungate. Aş dori să redau versurile unui cîntec vietnamez: "Dacă aveţi timp, veniţi în ţara mea/ Să vă bucuraţi de frumuseţea mării, de-a lungul copacilor de cocos/ Cu cîntece frumoase de leagăn, cîmpii verzi şi cu bambus.... Noi sîntem prietenoşi şi cu inima bună, mîndri de ţara noastră, pentru că dacă nu îţi iubeşti ţara, nu poţi fi cu adevărat om", începe Huyen în mod poetic. Era studentă în anul II la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Hanoi, cînd a primit o bursă din partea Ministerului Afacerilor Externe. "Am fost recomandată de ambasadorul de atunci al României în Vietnam. Îl întîlnisem pe ambasador şi pe soţia sa la un eveniment organizat la Operă şi m-au rugat să le traduc ceea ce spunea prezentatorul. Ne-am împrietenit repede, iar povestirile lor despre România m-au atras de la bun început ca un magnet. Nu pot să explic de ce...".


CÎNTECUL. Familia sa deţine o societate renumită în Vietnam, iar tatăl său, avocat, ţine foarte mult la meseria şi cariera sa. Aceeaşi pasiune i-a transmis-o şi lui Huyen care a hotărît să studieze Dreptul. De fapt a învăţat limba română cu ajutorul manualelor de Drept editate în engleză (vorbeşte la perfecţie engleza, franceza şi chineza). "Fiecare limbă străină îmi dă posibilitatea de a înţelege mai mult despre cultura ţării respective. Cele mai dificile lucruri pentru vietnamezii care doresc să înveţe româna este că nu există dicţionare sau ghiduri de conversaţie. Cu ajutorul profesorilor şi prietenilor am reuşit să învăţ prin intermediul manualelor de la Facultate sau al cursurilor în limba engleză. Îmi doresc din toată inima să cooperăm pentru a edita şi elabora un manual de limba română şi un dicţionar pentru vietnamezi".

A scos un CD cu titlul "Te iubesc, România". De ce "Te iubesc, România?". "M-au impresionat cîteva cîntece româneşti pe care le ascultam la colegii şi prietenii din Bucureşti, fără să înţeleg însă nimic. După şase luni m-am întors în Vietnam cu un cadou de suflet pentru familia şi prietenii mei vietnamezi: cîntecul "Dacă ploaia s-ar opri" al formaţiei Cargo, pe care l-am ascultat la televizor şi care m-a impresionat enorm. Aşa cum a fost şi piesa Mirabelei Dauer, "Fotoliul din odaie". România este ca o a doua ţară pentru mine. Din dragoste pentru poporul român, am înregistrat albumul «Te iubesc, Romînia», care cuprinde şase cîntece de dragoste", mărturiseşte Huyen, fană declarată a interpretelor Mirabela Dauer şi Angela Similea. "Prin albumul «Te iubesc, România» sînt prima cîntăreaţă vietnameză care s-a integrat într-o cultură complet diferită, în general şi în muzica românească în particular. M-am străduit să dau tot ce am mai bun şi să încerc o abordare nouă, latino a cîntecelor foarte cunoscute din muzica românească, cu speranţa că voi primi apreciere şi un bun venit etern în ţara dumneavoastră. Cred că vocea mea, prezenţa scenică şi felul meu de a fi şi de a simţi sînt perfecte pentru cîntecul de dragoste şi piesele lirice. N-aş putea cînta altceva".


PASIUNI. De unde pasiunea şi talentul pentru muzică? Din... leagăn! Părinţii i-au cîntat mereu, iar primele cadouri adevărate au fost o chitară, o orgă, un pian şi un curs de canto. Primele spectacole le dădea în fiecare week-end acasă, pentru vecini şi prieteni, alături de tatăl şi sora sa care cîntau la chitară şi vioară. Huyen iubeşte mai presus de orice tradiţiile, cultura şi istoria Vietnamului şi ale României şi adoră călătoriile. Se întoarce în ţara sa de două ori pe an – vara şi de Crăciun, unde regăseşte aceleaşi patru anotimpuri ca şi în România. Printre altele, a fost invitată de onoare la Campionatul Mondial de Qwan Ki Do (disciplină vietnameză din Artele Marţiale) găzduit la Bucureşti şi marcat de prezenţa fondatorului – Maestrul Pham Xuan Tong (sau Maître Tong, cum i se spune). Ce pasiuni mai are Huyen? Shopping-ul, arta culinară şi călătoriile... Şi, desigur, îşi doreşte să iubească şi să fie iubită... Dar, pentru muzică şi Drept renunţă la multe. Muzica este relaxare, o ajută să-şi exprime sentimentele, iar Dreptul îi dă o viziune profundă despre oameni şi relaţiile sociale. În Vietnam petrece aproape tot timpul cu familia şi prietenii, citeşte beletristică şi tratate de Drept Internaţional sau imprimă noi piese în studio.

Am întrebat-o, firesc, ce va face după absolvirea Facultăţii de Drept. "Viitorul are mereu ceva neprevăzut" – spune Huyen, pe care nu poţi să nu o compari cu o păpuşă de porţelan. "Noi vietnamezii avem un proverb: «Sînt trei lucruri care determină viaţa unei persoane: şansa dată de Dumnezeu, locul unde te-ai născut, ai trăit şi ai muncit şi în al treilea rînd, relaţiile sociale în care ai fost implicat». Cred că viitorul este determinat de ceea ce faci astăzi. Mă bucur că am şansa să mă apropii de poporul român şi vă mulţumesc pentru acest lucru. Consider că omul, în genere, a apărut înaintea Legii. Dreptul, ca ştiinţă socială, reglementează relaţiile sociale, cu scopul de a dezvolta şi ridica gradul de civilizaţie al unui popor. De aceea voi urma o carieră în domeniu".

×
Subiecte în articol: romania straini de romania