Belitsa este o mica asezare in regiunea Rila din Bulgaria. Pierduta prin padurile muntilor din jur, localitatea isi risipeste ulitele catarandu-si casele din vale spre deal.
KARINA KNAPEK
Un drumeag noroios se pravaleste din sens invers si se revarsa in asfaltul soselei. Rotile masinii improasca glodul in parti, iar furia motorului ciuleste urechile salbaticiunilor. De sus, de pe platou, satul nu se mai vede. Se aude doar cerul din care atarna muntii de jur imprejur.
Aici, la 11 km urcati din Belitsa, a fost inaugurat sambata, 5 iunie, cel mai mare parc de ursi din Europa. Un proiect impresionant menit sa stopeze una dintre cele mai salbatice si mai primitive forme de distractie - ursii dansatori. Plecati la jumatatea secolului trecut din Romania, tiganii ursari s-au raspandit in satele bulgaresti din sudul Dunarii. De atunci puii a sute de ursoaice si-au vazut mamele omorate de oameni. Aceeasi oameni care apoi ii luau acasa, le puneau belciug si lant, le taiau ghearele si ii invatau sa "dansese" pe table incinse la foc. De acolo mai departe, suferinta intregii vieti a puilor de urti starnea in targuri hohotele de ras ale puilor de om.
Pana nu demult in balciurile din Bulgaria aproximativ 30 de ursi, dansatori inca, se schimonoseau stramb in coregrafia grotescului spectacol. Convoiul de carute cu coviltir fusese inlocuit cu caravane de masini care remorcau custile animalelor. Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten si-a propus acum trei ani sa recupereze ursii dansatori de la tigani si sa ii readapteze condisiilor lor naturale de viata. Un proiect curajos intr-o tara frumoasa, locuita de oameni cu mentalitatea grijii zilei de maine.
Pentru cei 15 ursi aflati deja in rezervatie, larma balciurilor de altadata a ramas undeva adanc imprimata. Din cand in cand, la revederea oamenilor, explozii sonore de trambite, claxoane sau chiote de zarva duminicala explodeaza inauntrul lor si ii fac sa se miste in cerc timp de cateva ceasuri, ca pe vremea cand aveau belciugul cu lant.
Citește pe Antena3.ro
FOTOREPORTAJ