x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Vestul ţării dă la peşte în Ungaria

Vestul ţării dă la peşte în Ungaria

de Andrei Ando    |    05 Mai 2008   •   00:00
Vestul ţării dă la peşte în Ungaria

ALTERNATIVĂ ● Mii de români au sărbătorit 1 Mai peste graniţă
În timp ce la Sibiu, petrecăreţii au "distrus natura" de dragul mititeilor şi al manelelor, la Braşov, cetele Junilor au încîntat cu o paradă de excepţie a sărbătorii tradiţionale. Arădenii şi timişenii au ales să "evadeze" în Ungaria, deoarece acolo, spun ei, "te simţi om, civilizat".



ALTERNATIVĂ ● Mii de români au sărbătorit 1 Mai peste graniţă
În timp ce la Sibiu, petrecăreţii au "distrus natura" de dragul mititeilor şi al manelelor, la Braşov, cetele Junilor au încîntat cu o paradă de excepţie a sărbătorii tradiţionale. Arădenii şi timişenii au ales să "evadeze" în Ungaria, deoarece acolo, spun ei, "te simţi om, civilizat".

Nu este nici o exagerare. În lipsă de programe organizate de Primăria din Arad, mii de arădeni au trecut graniţa, ca să sărbătorească ziua de 1 Mai fie la iarbă verde, fie la o bază de agrement din jurul graniţei. Sute de oameni au ales să pescuiască. Pescăriile de la Oroshaza, Mezohegyes, Battonya, Dombegyhaza, Pitvaros au fost asaltate de pescari arădeni şi timişoreni. La 60 de kilometri de graniţă (80 de kilometri de Arad), Oroshaza a fost cea mai îndepărtată opţiune a pescarilor, care spun însă că merită – nicăieri în judeţul Arad nu găsesc condiţii similare. Lacul Teglas (Cărămidărie) este cel mai căutat de pescarii arădeni. Aici sînt peşti de cultură, de 10-15 kilograme, care se pot prinde contra unei taxe de 2.000 de forinţi (30 RON). "Regulile sînt foarte stricte, în comparaţie cu alte pescării particulare, care permit să iei şi peşti, de obicei între 3 şi 5 kg incluse în taxa de pescuit. Aici se plăteşte orice peşte prins: crapul – 650 forinţi kilogramul, şalăul – 1.000 forinţi kilogramul, iar plătica, bibanul, carasul – 300 forinţi kilogramul", ne declară Vasile Bărdan, ademenit la balta din Ungaria de un vecin de apartament.


CIVILIZAŢIE. "Cu ungurii nu te joci. La ei, orice crap peste 3 kg trebuie eliberat obligatoriu, nu se poate cumpăra. De asemenea, orice amur peste 5 kilograme trebuie eliberat", ne spune Stelian Dronca. La Mezohegyes (35 km de Arad), pescarii unguri s-au plîns proprietarului bălţii că nu mai au loc de români şi i-au cerut să intervină pentru a găsi o soluţie: fie de lărgire a pescăriei, fie de creştere a tarifului, pentru a scădea clientela în condiţiile păstrării rentabilităţii. Pescăria a fost suprapopulată de arădeni şi timişoreni şi este căutată, deoarece în cadrul taxei, 2.800 forinţi (43 RON) pe zi, ţi se permite să iei 6 kilograme de peşte. Sute de arădeni au trecut graniţa şi la ştrandurile de la Oroshaza şi Gyula. Asta deoarece la Ştrandul Neptun din Arad, în ciuda faptului că Primăria a investit aici 3 miliarde de lei şi a promis că bazinele refăcute vor fi gata pînă la 1 Mai (rectificînd apoi şi promiţînd că măcar un bazin va putea fi folosit), termenul de finalizare a lucrării nu a fost respectat, aşa că nici un bazin nu a fost deschis. La Gyula au la dipoziţie 19 bazine (din care unul olimpic, acoperit cu un balon cu aer cald, unde se antrenează şi echipa naţională de polo a Ungariei), toate funcţionale, inclusiv un centru welness. Totul pentru un bilet de intrare care nu depăşeşte 25 RON. Avînd în vedere afluenţa enormă de români, proprietarii teraselor şi-au angajat personal vorbitor de limbă română ori şi-au trimis angajaţii la cursuri obligatorii, intensive de română, aşa s-a întîmplat şi la ştrandul din Gyula, dar şi la mall-ul din Szeged! La Szeged, arădenii au fost aşteptaţi de oficialităţi cu vin de trandafir şi dulceaţă de roze, la festivalul special organizat cu acest prilej.

RESPECT. "Mă doare sufletul, pentru că văd că alţii se respectă şi ne respectă, numai la noi acasă nu sîntem o prioritate. Contează tot alte lucruri, numai noi nu. Venim în Ungaria, pentru că aici te simţi om, civilizat, chiar dacă eşti străin, te simţi bine", ne-a mărturisit Valentin Moţ, care a ajuns în ţara vecină cu socrii şi cu părinţii.

×
Subiecte în articol: reportaj