x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Videochat în franciză. 700.000 de euro din imaginea româncelor în America

Videochat în franciză. 700.000 de euro din imaginea româncelor în America

de Dan Radu    |    27 Mai 2015   •   11:53
Videochat în franciză. 700.000 de euro din imaginea româncelor în America
Sursa foto: Adrian Manolache

Imaginea româncelor este un produs la mare căutare în străinătate. Un studio de videochat erotic din Bucureşti a avut un profit de 120.000 de euro, în primul an, 250.000 de lei ajungând în bugetul de stat sub formă de taxe şi impozite. Afacerea e în creştere, iar acum proprietarul vinde francize.

La o aruncătură de băţ de clădirea Guvernului, Studio 20, un centru „glamour” de videochat, se întinde pe 800 de metri pătraţi, aproape un etaj întreg de bloc. Din spatele uşilor închise răzbat ritmuri energice de muzică. Aici modelele sunt în şedinţe private cu clienţii. Alte camere ale studioului sunt încă goale. Avem camera celor care au fantezii cu tocilare – un pat circular cu bibliotecă (falsă) în spate, camera celor cărora le place stripteasul, cu o bară de dans în mijlocul încăperii, camera celor cărora le plac balerinele etc.

Robert Vanderty, proprietarul studioului, spune că a investit 200.000 de euro în decorarea spaţiului, însă nu neapărat pentru bucuria clienţilor, cât pentru a-şi menţine angajatele fericite. Studioul are şi o cameră de relaxare, bucătărie, vestiar. Pereţii sunt decoraţi cu fotografii glamour ale actriţelor internaţionale care au populat de-a lungul timpului fanteziile erotice ale bărbaţilor din toată lumea. Un perete întreg e ocupat de o vitrină plină de pantofi şi haine furnizate de un sex-shop. „E foarte important ca fetele să se simtă bine şi în siguranţă”, spune Vanderty.

Cum se ţine conectat un client

La Studio 20 lucrează 25 de modele, însă există planuri de a fi angajate până la 120. Pricipalele cerinţe de angajare sunt ca aceastea să arate bine, să vorbească limba engleză şi să ştie să manipuleze un bărbat. Ultima cerinţă este cea care face diferenţa dintre un model obişnuit şi unul de succes, spune Vanderty. „Aproape toţi cei care intră pe un videochat au o problemă psihică. E foarte important ca modelele să o descopere foarte repede şi să vorbească despre ea cu clienţii. Dacă un model ştie să facă asta, va ţine clientul pe chat pentru multă vreme”. Studiile nu sunt un criteriu pentru un astfel de job. „Ştiinţa de a manipula un bărbat nu ţine de educaţie. Te naşti cu ea sau nu. Nu se învaţă la şcoală”, spune proprietarul studioului.

Tariful este fixat de model în timp real. O şedinţă de videochat poate costa, la început, 0,99 cenţi, dar dacă clientul e receptiv, preţul poate urca până la 6 dolari pe minut. O şedinţă care ţine mult începe cu un show erotic şi se termină cu o conversaţie care poate avea efect de terapie.

„La început toţi clienţii au cam aceleaşi cerinţe: show me tits, show me puss y . Însă avem şedinţe private care pot dura şi opt ore. Un show erotic nu ţine opt ore. Majoritatea timpului e ocupat de conversaţie în care clienţii vorbesc de problemele lor”, spune Vanderty. „Am avut un american care a intrat pe videochat la scurt timp după ce îşi părăsise familia. Modelul nostru a început cu un show erotic, dar a sfârşit prin a-l convinge să se reîntoarcă la soţie”.

Creaţie artistică pentru export

Un model bun poate câştiga 2.500 de euro pe lună. Plata se face prin forma drepturilor de autor. Practic, studioul vinde la export o prestaţie artistică. Videochatul nu poate fi accesat din România. Majoritatea clienţilor vin din SUA, deşi există clienţi şi din Australia sau Asia. Studio 20 foloseşte platforma internaţională livejasmine.com, unde clienţii intră pentru a selecta modele din toată lumea. Aici modelele pot interacţiona cu clienţii care sunt online. „Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l înveţe un model. Cum să abordeze clientul şi cum să afle de la el, foarte repede, ce îi place sau ce problemă are. Atunci e asigurată o şedinţă privată”, spune Anca, unul dintre trainerii studioului. Trainerii sunt foste modele care le învaţă pe cele noi abc-ul videochatului. „Trebuie să ştii cum să abordezi un bărbat, trebuie să ştii să-l asculţi şi trebuie să fii o actriţă foarte bună”, spune Anca. Robert Vanderty spune că videochatul este una dintre puţinele afaceri din România în care poţi avea profit încă din primul an. Pentru anul acesta, studioul estimează venituri de 600.000 de euro, iar pentru 2016, de 1,5 milioane de euro. Acesta este şi motivul pentru care studioul a început să vândă francize.

Videochatul în lege

Videochatul este legal în România. Legea 196 din 2003 prevede că activităţile cu caracter pornografic pot avea loc atâta timp cât sunt inacces¬bile privirilor din exterior şi nu sunt folosite persoane cu dizabilităţi psihice sau sub 18 ani în show-urile erotice.
O altă lege de care cei implicaţi în videochat trebuie să ţină cont este ordinul nr. 218 din 2004, privind plata cu acces la distanţă - modul în care clienţii sunt taxaţi.

Videochat în franciză cu 40.000 €

- O franciză a Studio 20 se vinde cu minimum 40.000 de euro. Pentru această sumă, compania asigură decorarea studioului şi trainingul personalului timp de 4 săptămâni.

- Cel care cumpără franciza trebuie să aibă un spaţiu de minimum 200 de metri pătraţi şi minimum patru camere pentru videochat. Pentru spaţii mai mari, investiţia în franciză poate creşte la 100.000 de euro.

- Oraşul în care studiourile vor activa trebuie să aibă peste 100.000 de locuitori. S-au semnat deja precontracte cu oameni de afaceri din Cluj, Constanţa şi Târgovişte.

- Investitorii nu trebuie să mai fi activat în această branşă.

- Durata contractului de franciză este de 5 ani, timp în care studioul estimează o întoarcere a investiţiei (ROI) de 6-7 ori.
 

×