x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Viorile româneşti, admirate la cea mai mare expoziţie de instrumente muzicale din lume

Viorile româneşti, admirate la cea mai mare expoziţie de instrumente muzicale din lume

de Raluca Cret    |    13 Apr 2013   •   18:58
Viorile româneşti, admirate la cea mai mare expoziţie de instrumente muzicale din lume

E o lume exclusivistă şi conservatoare, în care doar cei mai buni reuşesc să supravieţuiască. E o industrie atât de specializată şi atât de pretenţioasă încât orice greşeală înseamnă ieşirea de pe piaţă. Se cunosc între ei şi împreună conduc producţia, distribuţia şi serviciile din sectorul instrumentelor muzicale. Greii greilor din acest domeniu s-au întâlnit în perioada 10-13 aprilie la Frankfurt, unde a avut loc cea mai importantă expoziţie din sectorul instrumentelor muzicale, Musikmesse.

România a fost reprezentată cu mândrie de instrumentele muzicale fabricate la Reghin, al căror renume a depăşit demult graniţele ţării. Vasile Gliga, lutierul, este prezent la expoziţie pentru a 15-a oară consecutiv. Şi-a adus cele mai bune instrumente, viorile cu sunetele fine, contrabaşii cu tonurile grave. Standul mureşenilor se distinge de departe dintre construcţiile ultramoderne ale halei gigant de la Frankfurt Messe. A fost construit pentru a reflecta cât mai bine tradiţia zonei şi istoria producţiei de instrumente muzicale din România, iar membrii echipei poartă costume populare. Au fost aşezate cu infinită grijă viori, viole, violoncele şi contrabaşi - sunt pe patru calităţi - maestru, profesional, student şi şcoală.  Sunt prezentate şi instrumente de maestru speciale, unice în expoziţie, cu intarsie de abanos sau sculptură pe spate, faţă, eclisă sau melc.

Vizitatorii se opresc, admiră şi întreabă. Anul trecut au fost prezenţi 70.000 de oameni, iar în acest an numărul oaspeţilor se aşteaptă să fie mai mare. Privesc uimiţi cum, din mâinile lutierului, se naşte o vioară. Nu au mai văzut niciodată cum lemnul începe să cânte, transformându-se într-o operă de artă. Vasile Gliga le zâmbeşte şi răspunse cu răbdare la întrebările curioase. Aici, la Frankfurt, e lumea în care se întâlnesc, uneori pentru prima dată, producătorii şi utilizatorii finali. Aici vin profesorii, maeştrii, soliştii, pentru a încerca rezonanţa lemnului din Carpaţi. Şi de fiecare dată pleacă uimiţi de calitatea instrumentelor româneşti. 

Preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Vasile Gliga consideră că participarea la un asemenea eveniment este deosebit de importantă, în primul rând pentru conturarea unei imagini despre evoluţia pieţei în domeniu, dar şi pentru întâlnirea cu clienţi de pe toate continentele, în vederea stabilirii unor noi contracte.

Anul acesta, la Frankfurt au fost expuse peste 30.000 de produse, de la instrumente clasice, la cele mai moderne soluţii informatice în sectorul muzical. 



×