x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Zgarie-norii din Sulina

Zgarie-norii din Sulina

03 Iul 2004   •   00:00

In vechiul orasel Sulina, turcii si, respectiv, olandezii au ridicat unele dintre cele mai inalte constructii din oras: farul si castelul de apa.

ALEXANDRU NASTASE

Vechiul far al Sulinei a fost ridicat la bariera de est a orasului in jurul anului 1802 de ocupantii turci. Preluat si restaurat de mai multe ori de romani si de strainii angajati la sediul Comisiunii Europene a Dunarii de Jos, farul a fost scos din functiune abia in anul 1982. Dupa Revolutie, in baza unor bani veniti esalonat de la Ministerul Culturii, edificiul a fost consolidat si refacut. Desi un bilet costa mai putin de un dolar (30.000 de lei), oamenii nu se inghesuie sa vada ve- chiul far, inalt de 19 metri.

Farul incanta strainii

Cea care are grija de constructie, taie bilete si este, la nevoie, si ghid se numeste Lenuta Lupu. Si-a gasit de lucru in timpul restaurarii farului si spune ca din vizitarea monumentului se aduna in fiecare sezon aproximativ 20 de milioane de lei. "Cei mai incantati de el sunt tot cetatenii straini. Ei au o cultura generala mai vasta si stiu sa aprecieze un monument. Multi stiu ca proiectul turnului este de inspiratie engleza si ca, initial, se foloseau lampi cu carbid, pentru ca in ultima perioada de functionare sa fie dotat cu un dispozitiv cu sacetilena si un bec", povesteste Lenuta Lupu.

Regina Olandei, interesata de Castel

"Castelul cu apa", in fapt statia de filtrare a apei orasului Sulina, a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu bani olandezi. Castelul are 30 de metri inaltime si are si azi aceeasi intrebuintare ca acum mai bine de 100 de ani. In 1980, cand regina Olandei a vizitat Romania, a cerut imperios sa ajunga si la Sulina pentru a vedea cu propriii ochi pe ce s-au dus banii Olandei. Potrivit localnicilor, a fost impresionata de constructie, dar ce i-a atras atentia a fost catedrala din oras, inca neterminata desi lucrarile incepusera pe la 1902. Cert este ca in 1984 - perioada in care demolarea bisericilor era la ordinea zilei - s-au gasit bani pentru finisarea bisericii.

Nivelul zero al Marii Negre a fost determinat la Sulina

In extremitatea de nord-est a vechiului far din Sulina exista un monument aparte. Acolo este locul unde celebrul fost capitan englez din razboiul Crimeei, Charles Augustus Hartley (cel care a regularizat cursul bratului Sulina), a determinat nivelul 0 al Marii Negre. Determinarea s-a realizat dupa ani de studii hidrologice efectuate de englez. Cu alte cuvinte, acela este locul dupa care ar trebui ca in Romania sa se masoare altitudinile tuturor formelor de relief. Cu toate acestea, in Romania, ca si in intreaga Europa, masuratorile de altitudine se realizeaza dupa nivelul 0 al Marii Nordului.

×
Subiecte în articol: reportaj sulina