x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Restul e tacere" - Batalia de la Vidin, filmata la Calugareni

"Restul e tacere" - Batalia de la Vidin, filmata la Calugareni

de Sebastian S. Eduard    |    12 Iul 2006   •   00:00

Nae Caranfil a filmat ieri cateva dintre cele mai spectaculoase cadre din "Restul e tacere", cel de-al cincilea lung metraj al sau. Un film paradoxal, cu mult umor, sensibil si emotionant, despre ciocnirea Occidentului cu Orientul, intr-un Bucuresti in care romanii "isi inmoaie mititeii in sampanie".

MOTOR! Sub cerul clocotitor, dorobantii... mai trag o dubla

Nae Caranfil a filmat ieri cateva dintre cele mai spectaculoase cadre din "Restul e tacere", cel de-al cincilea lung metraj al sau. Un film paradoxal, cu mult umor, sensibil si emotionant, despre ciocnirea Occidentului cu Orientul, intr-un Bucuresti in care romanii "isi inmoaie mititeii in sampanie".

Soare ucigator. Mlastinile Neajlovului zac molcom si impersonal printre dealurile de la Calugareni. La stanga, un grup de rosiori. La dreapta, unul de dorobanti si un altul de calarasi. In spate, lenesi, "turcii" se odihnesc sub corturi. Ei vor filma mai tarziu, acum este randul romanilor.

ZIUA 5. Nae Caranfil va termina filmarile in iarna

ACTIUNE, MOTOR! Tunarii incep sa isi incarce tunurile in timp ce dorobantii si calarasii trec in fuga prin fata camerelor. In spate, un gradat isi racneste ordinele. Unuia dintre figuranti ii cade cusma de pe cap. Stop! Inca o data!.

Este a cincea zi de filmare, iar zilele pe platou se dovedesc din ce in ce mai grele.

PE PLATOU. Regizorul isi inchipuie cum 35 de ani dupa Razboiul de Independenta, la 1911, o echipa de filmare condusa de Grigore Brezeanu (Marius Florea Vizante) incearca sa reconstituie, cu mijloacele vremii, bataliile purtate pentru a filma "Independenta Romaniei", pelicula care marcheaza inceputul unei istorii cinematografice de aproape 100 de ani. Acum, pe dealurile de la Calugareni se filmeaza cateva scene de batalie din imprejurimile Vidinului. Din ironiile istoriei, dar si cinematografiei. Inamicii sunt aceiasi - turcii.

"Din considerente practice", declara Nae Caranfil, cel care a cucerit inimile publicului roman cu "Asfalt Tango" si apoi cu "Filantropica", "filmam acolo unde Mihai Viteazul i-a invins pe turci". "Restul e tacere" este un film paradoxal, cu mult umor, sensibil si emotionant. De unde titlul? Poate si datorita personajului principal din filmul lui Brezeanu. Acesta sufera ca, actor de teatru, nu poate sa-l interpreteze pe Hamlet - "Restul e tacere" sunt ultimele cuvinte ale sale, in piesa lui Shakespeare - si in loc sa joace rolul printului Danemarcei este obligat sa fie "numai" regele Romaniei. "Este foarte mult vorba despre moarte, desi la filmul meu se va rade foarte mult", spune Caranfil.

BLITZ KRIEG. Moment de pauza in spatele frontului

AMBITIE. "Este cel mai ambitios lucru pe care l-am scris vreodata", marturiseste Caranfil, "iar acest fapt s-a intamplat cu 18 ani in urma". Intr-adevar, acest film de autor, un vis mai vechi al lui Nae Caranfil, s-a aflat gata de a se concretiza cu 12 ani in urma. "Restul e tacere" este primul scenariu pe care Nae Caranfil l-a scris, inainte de Revolutie. In 1993 a intrat chiar in productie cu el, dar a fost nevoit sa opreasca totul inainte de inceperea filmarilor. Ulterior, cineastul a obtinut cu acest scenariu doua premii in strainatate: Trofeul Martin & Rossi la Festivalul International de Film de la Paris 1995 si Trofeul Hartley & Merrill - premiul al doilea, Los Angeles 1999.

ASTEPTARE. "Este cel mai complex film pe care l-am produs pana acum si, fara discutie, cel mai scump film romanesc din ultimii 25 de ani", a declarat pentru Mediafax Cristian Comeaga, directorul Domino Film, care a mai lucrat cu Nae Caranfil la "Asfalt Tango" si "Filantropica". "Asta inseamna ca este si productia cea mai ampla si cea mai solicitanta din ultimii ani. Mii de figuranti, masini construite, sute de costume confectionate, filmari in cinemascop, zece saptamani de filmare si in vara, si in iarna. Un film pe care asteptam sa-l facem de foarte mult timp."

Filmarile se vor incheia in preajma Craciunului, iar premiera filmului este asteptata pentru toamna anului viitor.

2,4 milioane de euro
costa productia "Restul e tacere". Aceasta reprezinta cea mai mare suma mobilizata de un film romanesc in ultimul sfert de veac si marcheaza al cincilea lungmetraj al regizorului

DISTRIBUTIE
Marius Florea "Vizante" si Ovidiu Niculescu vor fi protagonistii filmului care, conform autorului, "amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama intr-o larga desfasurare simfonica". Alaturi de ei, Mirela Zeta, Silviu Biris, Nicu Mihoc, Valentin Popescu, Florin Zamfirescu si alti actori vor evolua sub bagheta lui Nae Caranfil. Figurantii vor fi imbracati in costume create de Doina Levintza, automobile restaurate sau construite special pentru acest film vor traversa decorurile proiectate de Calin Papura, iar directorul de imagine, Marius Panduru, va filma intreaga desfasurare in format cinemascop.
×
Subiecte în articol: special film restul caranfil tacere nae caranfil