x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Retard din cauza spitalizarii indelungate

Retard din cauza spitalizarii indelungate

de Paula Anastasia Tudor    |    05 Iul 2005   •   00:00
Retard din cauza spitalizarii indelungate

Nasuf are 3 ani si este un baietel sanatos. De la varsta de 6 luni, casa lui este in Spitalul Judetean Medgidia. Locuieste intr-un patut metalic, cu plasa de sarma. Din cauza spitalizarii prelungite si nejustificate, Nasuf a capatat un retard psihomotor. Ar putea fi salvat daca ar trai intr-o familie, dar parintii lui, care nu-l vor, l-au abandonat in acelasi spital si pe fratele mai mic al lui Nasuf...

Nasuf este un baietel de aproape 3 ani abandonat in Spitalul Judetean Medgidia. Nu si-a serbat nici o zi de nastere pentru ca nu se stie exact cand a venit pe lume. Dupa 8 luni de abandon, in acelasi spital a fost adus fratele mai mic al lui Nasuf... "Copilul este clinic sanatos, dar are o usoara intarziere in dezvoltarea psihica din cauza spitalizarii indelungate", scrie despre Nasuf, in raportul Spitalului Municipal Medgidia, Sectia Pediatrie. In situatia lui am mai gasit alti trei copii.

Constanta este un punct de intalnire a destinelor, dar este si un punct de scindare a acestora. Aici trenurile vin si pleaca, implinind sau frangand inimi si vieti. Si daca multe din inimi se unesc pe plaja, multe destine se despart in maternitate.

DATE DIFERITE. In judet exista cinci maternitati: la Mangalia, Cernavoda, Medgidia, Harsova si, bineinteles, in Constanta, unde se nasc 70% din totalul copiilor care vin pe lume in tot judetul. Aici raman si cei mai multi abandonati. Conform datelor furnizate de catre Mirela Gene, directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta, aici sunt parasiti, in medie, cam 19 copii in fiecare luna: 8 in maternitate, 6 in sectiile de pediatrie si 5 in celelalte sectii. In baza de date a DGASPC, la 21 iunie 2005, in unitatile sanitare din judet erau abandonati 45 de copii. 29 numai in orasul Constanta: 15 in maternitate, 13 pe pediatrie, 1 pe chirurgie pediatrica; 6 la Medgidia; 9 la Mangalia; 1 la Cernavoda. Asistentul social al Spitalului Judetean Constanta stie tot de 29 de copii, dar in fisele sale, 21 dintre ei sunt in maternitate si 8 pe pediatrie.

In registrele Directiei de Sanatate Publica Judeteana (DSPJ) apar insa la aceeasi data, alte cifre: 26 de copii in Constanta; 3 in Harsova; 11 la Medgidia; 12 la Mangalia; 1 la Cernavoda. In total, 53 de copii! Cifrele difera de la o statistica la alta. "Numarul de copii abandonati in spital a fost intotdeauna mare", spune dr. Popescu Mirceni, inspector cu Asistenta Mamei si Copilului al DSPJ. "La inceputul anului am avut si 60 de copii in spital." Li se spune si acum tot abandonati, desi anul trecut aceasta titulatura ar fi fost un privilegiu pentru ei: deveneau candidati la adoptie si plecau definitiv intr-o casa de om. Acum, au cale lunga pana ajung la acest statut, pot ramane in spital cu lunile sau cu anii...

ASTEPTAND ITALIA. "Cele mai multe mame vin fara buletin de identitate, nasc si apoi fug din spital. Unele dupa jumatate de ora, altele dupa cateva zile", imi spune dr. Teodora Bucur, sefa Sectiei Neonatologie din Spitalul Judetean Constanta. "Copiii provin din mame care vin vara pe Litoral si termina aici ce au inceput prin alte parti, din mame sarace - cazuri sociale, familii dezorganizate, dar si din mame care pur si simplu nu au chef sa-si asume o asemenea responsabilitate." In mod paradoxal, multi dintre copiii abandonati in spital sunt sanatosi. Cu o greutate la nastere de peste 3 kg si cu un scor Apgar de peste 8. Iar in spital, care prin definitie e o aglomerare de oameni bolnavi, riscul ca ei sa se contamineze creste exponential cu perioada de spitalizare.

Dr. neonatolog Teodora Bucur mi-a povestit prin ce trec acesti micuti oropsiti, laolalta cu cadrele medicale care, pentru o buna bucata de vreme, le devin mame. E foarte pornita, se vede cat de mult suflet lasase in saloanele copiilor. A inceput si mi-a spus tot dintr-o suflare. "Ce sa fac, i-as lua acasa, toate i-am lua acasa - dar nici asta nu se poate, situatia lor nu este clara. A fost aici o fetita - o frumusete - , toata lumea o iubea si o voia acasa - si noi. Au venit si din exterior familii care o doreau si i-ar fi oferit totul, dar nu era eligibila pentru adoptie - a fost trimisa la Vaslui (tot la DPC), ca sa-si astepte mama, care e in Italia. Cu greu au putut cei de la Directie sa-i dea de urma, acum o asteapta sa o convinga. Ea «face» Italia, ce-i trebuie ei copil? Nici aici nu-i putem tine, in maternitate nu exista conditii decat pentru copiii pana in 28 de zile." Patuturile sunt de fapt un fel de cosulete, imbracamintea consta in scutece, mancarea - numai lapte praf. Iar copiii cresc, paturile devin neincapatoare si periculoase, imbracaminte nu exista decat prin mila personalului medical, care o aduce ori de acasa, ori de pe la diverse cunostinte care au copii mai maricei.

DREPTURI. Legea 272/2004, art.8, alin. (2) - Copilul este inregistrat imediat dupa nastere si are de la aceasta data dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, daca este posibil, de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit, crescut si educat de acestia. "A venit la 6 iunie, a nascut si a fugit dupa jumatate de ora. Acum a venit sa-si ia copilul - la 21 iunie. Cum sa i-l dam? S-a internat cu certificatul de nastere (n.r. - are 15 ani). Dar de unde sa stim daca e al ei? Acum sta si asteapta pe holuri. Ar trebui sa invete si ei ca trebuie respectate niste reguli. Ei nu vin cu acte, pleaca atunci cand li se nazare - cu sau fara copil. Noi nu putem sa-i dam copilul, pentru ca nu avem nici o dovada ca e al ei. Daca il gasim aruncat la gunoi, cum s-a mai intamplat, cine va fi de vina?", imi povesteste dr. Teodora Bucur cazul fetei care statea spasita pe banca din fata cabinetului. Cea care sustinea ca e mama copilului era destul de incoerenta, la o intrebare simpla si repetata in timp mi-a dat trei raspunsuri diferite. Asistentul social trebuie sa identifice mamele care prezinta risc de abandon si sa incerce consilierea acestora. Insa unele dintre cele care nasc fug imediat. Celelalte sunt identificate dupa modul in care se interneaza - fara acte - si se iau masuri preventive: li se fac poze si li se cer date care, de obicei, sunt false. Cand mama a parasit copilul, se sesizeaza Politia si DPC, iar aceste doua institutii pornesc o ancheta de gasire a mamei sau a familiei largite.

BLOCAJ. Legea 272/ 2004, art. 11(2): "In termen de 5 zile de la sesizarea prevazuta, se intocmeste un proces-verbal de constatare a parasirii copilului, semnat de reprezentantul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, reprezentantul politiei si al maternitatii; cand starea de sanatate a copilului permite externarea, in baza procesului-verbal, DGASPC va stabili masura plasamentului in regim de urgenta pentru copil". Masura plasamentului de urgenta inseamna plasarea in asistenta maternala. "Dar actualmente, in Constanta, plasamentul copilului abandonat cu varsta 0-2 ani din maternitati si din sectiile de pediatrie este blocat din cauza crizei financiare existente", marturiseste Mirela Gene, directorul adjunct al DGASPC. Dr. neonatolog Teodora Bucur sustine ca "deja se simte o crestere a numarului de copii in maternitate de cand cu blocajul asta". Tot Legea 272/2004, art. 11, alin (3), prevede ca "in termen de 30 de zile de la intocmirea procesului-verbal, politia este obligata sa intreprinda verificarile specifice privind identitatea mamei si sa comunice rezultatul acestor verificari DGASPC." Insa "se intampla rar sa se finalizeze ancheta in 30 de zile", recunoaste Mirela Gene. Apoi, conform legii, daca mama este gasita, este consiliata sa-si inregistreze copilul. Daca nu, dosarul copilului se inainteaza catre Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS). Conform art.(6) "in termen de 5 zile de la primirea documentatiei, SPAS are obligatia de a obtine dispozitia de stabilire a numelui si prenumelui copilului si de a face declaratia de inregistrare a nasterii la serviciul de stare civila competent". Aici apare o alta problema: trec cel putin 40 de zile de la nastere, iar daca inregistrarea copilului intarzie peste 15 zile, se percepe de catre primarie o amenda de 280.000 lei. Nu fac exceptie nici cazurile sociale, nici macar SPAS, care este organism din cadrul primariei.

INEXISTENTII. Cand este vorba de copii in varsta de peste 1 an, inregistrarea nasterii se face numai prin actiune judecatoreasca. Bineinteles, la fel se intampla si in cazul adultilor care nu au certificat de nastere. Asa ca acei copii care au parinti fara certificat trebuie sa astepte pana se rezolva statutul parintilor! Si acest lucru dureaza! Apoi parintii trebuie sa aiba bani pentru asta. Tinand cont ca vin din sate indepartate si ca pe langa amenda trebuie sa plateasca si transportul... si eventual o taxa de urgenta... Se lasa pagubasi si prefera sa lase copilul neinregistrat, pentru ca e mai mare daraua decat ocaua. Iar copilul fara certificat de nastere nu beneficiaza de alocatie si nici de asistenta medicala gratuita. "Medicii de familie nu-i iau in consideratie pentru ca, atat timp cat nu exista cod numeric personal, nu sunt punctati de catre CJAS. Pentru acesti copii, nu se deconteaza nimic de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Din punctul lor de vedere (si nu numai al lor), acesti copii nu exista", ma lamureste Mihaela Dinisov, director adjunct al DSPJ Constanta. "Eu cu inca 20 de asistenti comunitari abia am reusit sa inregistram 50 de copii in cinci luni", declara dr. Popescu-Mirceni, inspector cu asistenta mamei si a copilului. (Va urma)

Reintregirea familiei in spital

FARA MILA. Andreea Bianca este condamnata de parintii care, dupa ce au abandonat-o in spital, refuza sa semneze pentru operatia ei
Merita sa-ti astepti parintele 2 ani si jumatate, pe un pat de spital, privind inspre usa?! In Spitalul Municipal Medgidia sunt 10 copii parasiti. Nasuf R., baietelul care va implini (probabil) 3 ani luna aceasta, a fost adus in spital la 9 decembrie 2002 de o ruda, care afirma ca baiatul s-a nascut in iulie 2002, pe mama o cheama Mavie si este plecata din localitate.

FRATII. Nasuf nu si-a cunoscut niciodata mama, dar si-a intalnit aici fratele mai mic. Pe Birol R., nascut la 26 august 2003, abandonat de aceeasi Mavie in maternitate si apoi transferat la pediatrie. De atunci, cei doi frati au ramas impreuna in Spitalul din Medgidia... Nasuf, "veteranul", nu are certificat de nastere, dar are un diagnostic pe care scrie: "Distrofie, anemie hipocroma, rahitism carential, retard psihomotor din cauza spitalizarii indelungate". Acest copil ar putea fi recuperat usor, daca ar intra intr-o famile care sa-l doreasca si sa-l iubeasca. In urma anchetei facute de organele de politie, asistentul medical comunitar si organizatia "HOLT Romania", s-a descoperit ca mama celor doi baieti abandonati si reuniti familial in spital locuieste fara forme legale in Constanta. In schimb, asistentul social al DGASPC Constanta i-a instiintat pe cei din spital ca l-a gasit tatal celor doi copii. "O sa vina sa-i ia!" "Au trecut de atunci doua saptamani... dar tatal n-a venit", imi spune cu tristete si fara mari sperante Florina Draghiceanu , asistenta-sefa a sectiei de pediatrie.

CONDAMNATA. "Si mai avem un caz, o fetita. S-a nascut la 15.11.2002, o cheama H. Andreea Bianca si sta internata din 15.02.2003. S-a nascut cu probleme mediacale - o malformatie care se poate rezolva prin interventie chirurgicala, dar... parintii nu vor sa dea semnatura pentru operatie."

S-au dus la Constanta, au internat-o la chirurgie pediatrica, dar, pentru ca parintii nu au vrut sa "puna degetul", fetita s-a intors la Medgidia la fel de malformata. Si sta asa in spital, iar medicii nu au ce-i face, pentru ca, prin lege, parintii care nu-si dau acordul au drepturi asupra copilului. Iar malformatia coroborata cu spitalizarea indelungata au dus la encefalopatie cronica infantila, "o forma de intarziere mintala datorata malformatiei cu care s-a nascut si care nu s-a putut remedia. Intotdeauna o malformatie atrage si astfel de probleme", ma lamureste asistenta-sefa Florina Draghiceanu. "Primaria a adus parintii aici pe sus, dar tot ei erau cu gura mare ca, intamplator, in acel moment nu eram aici in birou. Ne-au spus ca nu stim noi cum e sa ai burta goala, ca..., dar aratau destul de bine, nu ca niste cazuri sociale."

ALTE CAZURI. Anul trecut, din Spitalul Medgidia au fost reintegrati in familii sase copii. In prima jumatate a acestui an - cinci... "Eu am un dosar, cu adrese catre toata lumea, catre DGASPC si catre Primarie, spune asistenta-sefa. Cei de la DGASPC la randul lor, instiinteaza Consiliul Local, care trebuie sa faca un plan de servicii pentru ei. In vremea asta, copiii cresc aici, unde nu e locul potrivit pentru ei." Cazuri similare cu cele din Medgidia sunt si in Spitalul din Harsova: doi copii din aprilie 2001 si unul din iunie 2002 - in fisa carora e trecut acelasi cumplit diagnostic: "Retard psihomotor din cauza spitalizarii indelungate"…

CLIENTII
Unii dintre copii pleaca la un moment din maternitate, dar nu intr-o familie, ci spre sectia de pediatrie. In afara de ei, in pediatrie mai sunt si copiii polispitalizati, cei adusi periodic de parinti in spital si lasati aici cateva luni, ca-n taberele de vacanta. Pentru toti constituie o problema cu dimensiuni de fenomen. Nu se gaseste nici o solutie pentru ei, atat timp cat parintii ii pot lasa si lua cand vor, atat timp cat acasa traiesc in conditii care favorizeaza imbolnavirile repetate. Acestia sunt copiii de care parintii isi mai amintesc... rar... sau pentru scurt timp. "Vin dupa cinci luni, ii iau acasa, dupa trei patru luni ii aduc inapoi bolnavi si uita sa-i mai ia." Acesti copii sunt departe de a avea statutul de abandonat si nici nu se poate face mare lucru pentru ei, deoarece parintii nu-i vor, dar nici nu-i dau. Sunt si finaluri fericite: dupa 10 luni, unui baietel foarte frumos si sanatos i s-a gasit zilele trecute tatal, care a fost foarte incantat sa-l ia acasa. "Frumuselul a plecat acasa la Dolj, la tatal care acum aflase de el", mi-a povestit o asistenta din sectie. Din pacate, asemenea cazuri sunt extrem de rare.

PEDIATRIE
Seviciul II de Pediatrie se gaseste la etajul 9 al Spitalului Judetean Constanta. Copiii stau in camere cu trei sau patru paturi. Abandonatii sunt opt la numar... doua fetite gemene de 10 luni, care au probleme medicale. Sunt oarbe. Exista un proiect ca ele sa fie operate la Bucuresti, dar nimeni nu poate sa spuna de ce nu s-a intervenit pana acum, caci operatia era tot in faza de proiect si acum o luna. O alta fetita abandonata, S. Sibela, fusese externata din spital la 15 februarie. Dupa fix doua luni au adus-o inapoi in spital, iar de atunci nu a mai venit nimeni la ea, nici macar sa o vada. Sibela mai are alti trei frati acasa.

Vintila N. a fost internat la 7 decembrie 2004 pentru o atrezie a intestinului. A fost operat, iar acum este bine. Avea sase luni cand a venit in spital. Acum a implinit 1 an si nu a mai venit nimeni dupa el. Nu are certificat de nastere. M. Demirel este al 11-lea copil la parinti. Mama are 43 de ani, tatal 57. El a are doar patru luni. A fost internat la 11 iunie si nimeni nu s-a mai interesat de soarta lui. M. Maxun are, la cei aproape 2 ani ai sai, internari repetate. Nu are certificat de nastere. Ca cetatean al Romaniei, el nici macar nu exista! Ca el mai sunt si altii, in toate spitalele din Romania.

"Nu este sanatos nici pentru ei sa stea in spital, acest lucru ii afecteaza atat fizic cat si psihic. Programul de asistenta maternala este singura solutie pentru acesti copii", spune Mihaela Disinov. O varianta incerta, adaugam noi, avand in vedere scandalul de luna trecuta, cand sute de asistenti maternali din Constanta au protestat in fata Prefecturii, pentru ca nu-si primisera salariile si, in plus, fusesera amenintati ca ei vor trimisi in somaj iar copiii - in centrele de plasament.
×