Domeniul Bran va ajunge la proprietarul
de drept. Nu nepotii lui Dracula vor primi castelul, ci ai Reginei Maria. Dominic Habsburg va primi proprietati evaluate de reprezentantii sai legali la 25 de milioane de dolari.
Castelul cunoscut de intreaga planeta, datorita asocierii numelui sau cu cel al personajului lui Bram Stoker, Dracula, va fi retrocedat. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat in fata presei ca "acordul este aproape finalizat, dar va trebui sa se dea inainte decizia de retrocedare. Intai vom face retrocedarea si apoi vom semna acordul de mentinere a destinatiei de muzeu in urmatorii trei ani. Cred ca asta este cea mai buna formula". Desi "nu se poate anticipa", castelul ar trebui sa fie retrocedat in "doua, trei saptamani", dupa cum a mai declarat ministrul Iorgulescu. Trebuie spus ca reprezentantii lui Dominic Habsburg au mai cerut statului roman si alte proprietati din Bran care nu se afla insa in posesia MCC.
"CASTELUL BRAN, CASA COPILARIEI MELE". Fiul Arhiducelui Anton de Austria si al Printesei Ileana de Romania, nepot al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria a Romaniei, prezentare scurta a mostenitorului intinsului domeniu Bran. Vestea repunerii sale in drepturi asupra Branului l-a facut pe nepotul Reginei Maria foarte fericit. Reactie perfect normala daca tinem cont de marturisirea celui care-si desfasoara meseria de arhitect la New York. "La Bran mi-am petrecut toata copilaria, pana cand am fost fortati sa plecam, in ianuarie 1948. Imi amintesc tot. Perioada dintre primii cinci si zece ani din viata mea este cea pe care mi-o amintesc cel mai bine. A fost perioada formativa a vietii mele. Imi amintesc foarte mult momente fericite petrecute in castel si in casa noastra de iarna (fosta casa de oaspeti). Acolo se intampla mereu cate ceva, ne vizitau foarte multi oameni si eu il acompaniam pe tatal meu cand repara diverse lucruri, in spitalul mamei mele, la centrala electrica sau in garaj. Mai erau si minunata sarbatoare a Pastilor in frumoasa noastra biserica de lemn sau evenimentele prilejuite de venirea Anului Nou. Sau cand noi urcam pana la «Babele», in Muntii Bucegi, si ne jucam pe campurile pline, pline cu flori. N-am mai vazut niciodata atat de multe flori intr-un loc de atunci. Acestea sunt amintirile placute", afirma dl Dominic.
PLANURI DE VIITOR. "Sunt foarte emotionat, aproape ca nu-mi vine sa cred, si foarte fericit ca o injustitie este reparata. Amintirile de cand eram arestati la domiciliu si apoi expulzati, cu soldati care stateau langa mine atunci cand imi impachetam valiza si jucaria mea preferata, o vulpe, sunt amintiri pe care le-am purtat cu mine in toti acesti ani. Cred ca o data cu intoarcerea mea la castel voi face pace cu aceste amintiri." Dominic Habsburg ne-a vorbit si despre viitorul castelului si al domeniului Bran. "In acest moment, noi, sora mea si cu mine, nu avem nici un plan bine stabilit, cu exceptia aceluia de a gasi un destin onorabil pentru castel in conjunctie cu orasul Bran si tara. Planurile noastre de viitor trebuie sa respecte tara mamei mele si a bunicii mele si istoria Romaniei."
|
Dominic Habsburg |
LUNGUL DRUM AL RETROCEDARII. Dominic de Habsburg incearca de mai multi ani sa intre in drepturile sale de mostenitor al domeniului Bran, cunoscut si sub numele de scena "casa lui Dracula". "Prima cerere de retrocedare a domeniului Bran am depus-o la data de 13.08.2001 la Prefectura Brasov si la Primaria Bran si la data de 4.03.2003 la Muzeul Bran. Am cerut restituirea in echivalent, asa cum prevedea Legea 10 din 2001. Am evaluat imobilul si am stabilit valoarea sa la 25 milioane de dolari. Aceasta suma este pur estimativa. A doua cerere de retrocedare a fost depusa in luna august 2005, dupa ce Legea 10 a fost modificata si am putut cere retrocedarea domeniului in natura", afirma Corin Trandafir, avocat, reprezentant legal al lui Dominic Habsburg, de la Casa de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir. De la MCC, avocatii fiului Principesei Ileana cer Domeniul Bran; castelul plus imobilele de pe domeniu: Casa de Ceai, Casa administratorului, Casa Principesei Ileana, a portarului etc., parcul castelului cu cele doua lacuri, doua drumuri de acces, precum si tabernaculul Reginei Maria.
MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR SPERA LA MAI BINE. Dr. Virgil Stefan Nitulescu, secretar de stat pentru patrimoniul cultural national, afirma ca MCC este de acord cu retrocedarea Branului. "Consideram ca retrocedarea este intemeiata si am luat masurile necesare pentru eliminarea unor probleme de ordin procedural care au impiedicat pana acum emiterea deciziei de retrocedare, de catre Muzeul Bran. Ca urmare a semnarii deciziei de retrocedare, urmeaza ca cele doua parti sa semneze si un acord privind buna functionare a Muzeului Bran, pe perioada celor trei ani in care institutia publica va continua sa functioneze in castel", explica dr. Nitulescu.
La Bran, foarte multi oameni, atat vanzatori din bazar, turisti ori simpli locuitori, intreaba obsesiv. "Nu ar fi fost de preferat sa i se plateasca lui Dominic Habsburg suma de 25 milioane de dolari, cat au cerut reprezentantii sai in prima instanta, decat aceasta retrocedare in natura?" Raspunsul secretarului de stat este cat se poate de simplu si concis. "Da!" Una din ideile importante care merita retinuta se leaga de controlul asupra castelului pe care MCC il va putea sustine chiar si dupa expirarea perioadei de trei ani, timp in care Castelul Bran va ramane institutie publica, muzeu. "In urmatorii trei ani Dominic Habsburg nu va putea efectua nici o schimbare in cadrul domeniului. Ulterior, orice schimbare se va putea face numai in conditiile impuse de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice", apreciaza dr. Virgil Stefan Nitulescu.
LA BRAN INCEPE TRANSHUMANTA. Acum, cand ciobanii din zona Branului isi incep transhumanta, se intampla ca si castelul sa-si schimbe stapanul, intr-o transhumanta litera de lege; de la stat la "patron". Satenii privesc in zare cu inima indoita. Se tem sa nu-i prinda inundatiile pe feciorii satului, pe ciobani, dar se tem si ca, peste vreo trei transhumante incolo, vor pierde castelul, ceva mai rau decat potopul. Fara indoiala, Castelul Bran este principala atractie turistica a zonei. Agroturismul zonei s-ar intoarce intr-un primitivism atroce in care doar cateva pensiuni ar putea supravietui lipsei de turisti, in special vizitatori straini. O alta cunoscuta este aceea ca Branul inseamna pentru turisti Dracula, Castelul celui mai teribil si cunoscut vampir din lume. Fie ca se numeste Radutoiu Cosmin - vanzator de leguminoase, tanti Steliana - de la bazar sau nea Ion-cioban, toti se gandesc cu infrigurare la ce ar insemna Branul fara muzeul si castelul sau celebru, si in calculele nici unuia nu da cu "+", da doar cu suparari si falimente.
"TREBUIE SA FIE FOARTE ATENT". La Muzeul Bran, directorul Narcis Dorin Ion isi continua activitatea zilnica. Despre Bran... numai de bine! "Se tot zvoneste ca va face un hotel aici. Dar e greu. Aici in loc de birouri sa fie hotel, sunt doar 10-12 camere. Iar castelul este total impropriu pentru un hotel. Trebuie sa ai camera si baia, si nu ai cum aici. WC-urile le-am facut eu in 2004 si le-am facut jos, pentru ca sus nu ai cum. Aici se poate face altfel, pe terenurile din jur, poate sa ridice unul nou", comenteaza directorul zvonurile ultimei perioade de timp. "Eu m-am implicat foarte mult in administrarea si cunoasterea lui, desi, ma rog, am fost acuzat ca demitizez «fenomenul Dracula» si ca am scris de castel doar ca resedinta regala. Pana una-alta documentele asta spun. Iata ca nu urmasii lui Dracula primesc castelul inapoi, ci tocmai urmasii Principesei Elena si ai Reginei Maria. Important e ca ramane trei ani muzeu, pentru ca e o atractie turistica importanta, principala in zona asta. Parerea mea e ca si dupa cei trei ani castelul va ramane tot muzeu", spune dl Narcis Dorin Ion. Mostenitorul este un arhitect. Va ajuta acest lucru castelul pe viitor?
"Da. Dar importante sunt fondurile. Ca mostenitorul este arhitect este un argument in plus pentru restaurarea castelului si ca totul sa fie bine. Dar problema sunt fondurile, vorbim de niste sume care nu sunt chiar de nebagat in seama, mai ales ca este un monument de o asemenea vechime.
IMPLICARE
"Eu m-am implicat foarte mult in administrarea si cunoasterea lui. Am fost acuzat ca demitizez «fenomenul Dracula» si ca am scris de castel doar ca resedinta regala"
COSTURI
"Din ce am gasit in arhive, din 1957 s-au investit cam 2,5 milioane de dolari. S-a consolidat stanca, s-a restaurat vama, s-a facut o restaurare
la castel de prin anii
â80 pana prin â93. Mai sunt lucrari de executat, Casa Administratorului, Casa de Ceai" -
Narcis Dorin Ion, director Muzeu Bran
AMINTIRI
"Acolo, la Bran, se intampla mereu cate ceva, ne vizitau foarte multi oameni si eu il acompaniam pe tatal meu cand repara diverse lucruri, in spitalul mamei mele, la centrala electrica sau in garaj" -
Dominic Habsburg
FISA DE RESEDINTA REGALA
|
|
PREFERAT. Castelul Bran a fost una din resedintele preferate ale Reginei Maria si a Principesei Ileana |
Castelul Bran a fost construit din dorinta Regelui maghiar Ludovic I de Anjou si a brasovenilor. Regele vecin dorea consolidare trecatorii Branului in perspectiva incursiunilor tot mai dese ale ostasilor Imperiului Otoman. Brasovenii doreau sa-si consolideze pozitia geografica si pe cea economica. Prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377. Castelul este situat la 30 de kilometri de Brasov, fiind unul din cele mai importante monumente istorice si turistice din Romania. In 1920, Consiliul orasenesc Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Prin testament, Regina Maria l-a lasat mostenire fiicei sale, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, fiind abandonat si devastat. Castelul s-a redeschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala.
|