x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revelion indoliat

Revelion indoliat

02 Ian 2005   •   00:00

EVENIMENT
Peste tot in lume, ceremoniile planuite pentru intampinarea noului an au fost umbrite de spectrul dezastrului care a lovit in urma cu o saptamana Asia de Sud-Est. Oamenii au donat bani pentru supravietuitorii tragediei si s-au recules in memoria celor morti. De la Sydney la New York, la Londra sau la Berlin, ceremoniile de intampinare a noului an au fost umbrite de spectrul dezastrului care a lovit in urma cu o saptamana Asia de Sud-Est.

ANA ILIE

OPTIMISM. Cei doi lideri reformisti, ucraineanul Viktor Iuscenko (foto stanga) si georgianul Mihail Saakasvili (foto dreapta), spera ca Anul Cocosului le va aduce noroc
BUCURIE. Aproape un milion de americani au sarbatorit Anul Nou in strada, in Times Square
DE VIATA. Rusii au avut un an greu, dar tot au petrecut pe cinste in Piata Rosie din Moscova
GENEROSI. Berlinezii nu au renuntat la petrecerea de la Poarta Brandenburg
Desi autoritatile din toata lumea pregatisera spectacole fastuoase de artificii si multe surprize pentru noaptea dintre ani, tragedia umanitara din Pacific a umbrit petrecerile din intreaga lume.

DONATII. Printre primii care au intampinat Anul Nou au fost australienii. Pentru ca era prea tarziu ca autoritatile sa mai anuleze ceremoniile, australienii au tinut un moment de reculegere chiar inainte de miezul noptii, in memoria vecinilor lor loviti de furia naturii. Transmisia televizata a spectacolului de artificii din Portul Sydney s-a transformat intr-o actiune de colectare de fonduri pentru victimele valului ucigas si a reusit sa stranga 750.000 de dolari.

EUROPENII. Mai aproape de noi, pe batranul continent, europenii s-au aratat la fel de impresionati de tragedia asiatica. Francezii, care au pierdut mai mult de 120 de cetateni in dezastrul din Asia, au atarnat panglici negre in copacii care strajuiesc celebrul bulevard Champs Elysees.

In capitala germana Berlin, drapelele de pe cadirile guvernamentale au fost arborate in berna, iar cancelarul Gerhard Schröder a cerut ca banii pe care germanii ii cheltuiesc in mod normal pe artificii sa fie donati victimelor dezastrului. Cu toate acestea, marea petrecere anuala de la Poarta Brandenburg a decurs conform planului. Festivitatile de Anul Nou din Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda au fost anulate, pentru ca aceste tari au pierdut multi cetateni in dezastrul din Asia. La Londra, mii de persoane au pastrat doua minute de tacere in memoria victimelor tragediei, dupa care, in momentul in care legendarul ceas Big Ben a batut miezul noptii, o ploaie de artificii a luminat cerul noptii.

UN MILION. La New York, in Times Square, aproximativ un milion de persoane s-au strans pentru a celebra atat noul an, cat si cel de-al 100-lea Revelion american petrecut in strada.

In Ucraina, sfarsit de an cu mai multe semnificatii. 2005 incepe optimist, cu o schimbare de orientare la Kiev, dupa ce liberalul Viktor Iuscenko a reusit sa castige mult-disputatele prezidentiale. Noul presedinte s-a aflat la miezul noptii de 31 decembrie 2004 in mijlocul ucrainenilor, insotit de presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, liderul unei revolutii similare celei "portocalii" din Ucraina.

Desi au avut un an marcat de acte teroriste si probleme economice, rusii au gasit forta sa spere intr-un an mai bun, strangandu-se cu miile in Piata Rosie din Moscova.
CONTINUARE
×
Subiecte în articol: eveniment