x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unde mai poți merge în vacanță, la prețuri mici. Zonele mai puțin populare sunt cele mai ieftine

Unde mai poți merge în vacanță, la prețuri mici. Zonele mai puțin populare sunt cele mai ieftine

de Diana Scarlat    |    22 Dec 2023   •   07:40
Unde mai poți merge în vacanță, la prețuri mici. Zonele mai puțin populare sunt cele mai ieftine

Cei care nu și-au făcut încă planuri pentru Revelion și caută oferte, pe ultima sută de metri, s-au lovit de prețuri foarte mari, mai ales în zonele montane din România. Acestea sunt și cele mai aglomerate, iar tarifele cresc, în luna decembrie, pentru că cererea este foarte mare.

Dar mai sunt alternative: pensiunile din localitățile montane și submontane sau din alte zone turistice mai puțin aglomerate. Oferte bune sunt și pentru cei care vor să petreacă trecerea în noul an pe litoral, unde hotelurile cu centre SPA sunt deschise și au inclus programe speciale. La fel sunt și ofertele de pe litoralul Bulgariei. Altă alegere bună ar fi stațiunile balneo-climaterice din România, unde s-au dezvoltat atât infrastructura, cât și un nou concept de agrement și evenimente pentru toate categoriile de turiști.

Un pachet complet pentru Revelion, cu trei nopți de cazare, a ajuns să coste peste 1.000 de euro de persoană, în stațiunile montane cele mai aglomerate, iar cei care nu și-au făcut rezervări din timp, pentru a beneficia de reduceri, plătesc în această perioadă și dublu față de prețurile inițiale. Vestea bună este că mai sunt agenții de turism care au oferte chiar la jumătate de preț, în aceleași zone, dar există și posibilitatea de cazare la pensiuni din localități mai puțin populare care sunt și mai puțin aglomerate, cu servicii turistice de foarte bună calitate.

„Cei care abia acum caută un loc unde să facă Revelionul mai au timp să apeleze la o agenție de turism și mai sunt șanse să găsească un pachet la un preț foarte bun. Personal, recomand pensiunile rurale din România și hotelurile din stațiunile balneoclimaterice sau montane precum Borșa, Slănic Moldova, Semenic, Rânca. Cei care vor să meargă și la schi au oferte foarte bune în stațiunile montane din Bulgaria -- Bansko, Borovets și Pamporovo”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, consultant în turism.

 

Încă se fac oferte speciale

Agențiile de turism au lansat oferte „last minute”, doar pentru câteva zile, cu ultimele camere care mai sunt disponibile în unele hoteluri. Chiar și în Poiana Brașov, la un hotel de 4 stele, se mai poate cumpăra un pachet turistic pentru Revelion cu puțin peste 400 de euro de persoană, cu 3 nopți de cazare, având incluse mic dejun și cina festivă. 

„Avem astfel de oferte pentru mai multe hoteluri, pornind de la 2.160 de lei pe noapte, de persoană, cu mic dejun și cina de Revelion incluse, sau de la 2.520 de lei, cu demipensiune și cina festivă, toate la hoteluri de 4 stele. Sunt hoteluri care au menținut reducerile de 50% pentru copiii cu vârste de până la 12 ani, pentru paturi suplimentare în cameră”, a explicat și Lucian Bădîrcea, CEO al agenției de turism IRI Travel.

Aceste ultime camere disponibile se vând „ca pâinea caldă” și de obicei se pot găsi în ofertele agențiilor care au contracte foarte bune cu hotelierii.

 

Proprietarii pensiunilor oferă mai mult

Tot 3 nopți de cazare, la 4 stele, dar în regim all inclusive, cu cină festivă și program artistic, sunt în ofertele pensiunilor din zonele mai puțin cunoscute, cum ar fi Satul Prunilor, din nordul județului Dâmbovița, unde cazarea se face în vile construite pe modelul vechilor conace boierești. Zona este la circa 35 de kilometri distanță de Sinaia. 

În localitățile învecinate sunt și pensiuni care se pot închiria integral, la prețuri mult mai mici decât cele actuale. De exemplu, pentru un grup mare, care vrea să închirieze o pensiune cu 6 camere, pentru trei nopți, dar fără mese asigurate și fără petrecere organizată de gazde, prețul ajunge și la 100 de lei pe noapte, de persoană. Cele mai multe s-au închiriat din timp, dar există încă unele care nu s-au închiriat. Cei mai mulți clienți ai acestor pensiuni sunt grupurile mari de tineri care preferă să-și organizeze singuri petrecerile și să se autogospodărească, având acces la bucătărie.

 

Petreceri tematice, gastronomie și SPA

Alte oferte foarte bune sunt la Băile Herculane și la Băile Felix, unde un pachet complet de Revelion costă circa 500 de euro de persoană, având incluse intrările la piscine și SPA, mâncare tradițională și evenimente speciale, create pentru toate categoriile de public – de la ateliere de creație pentru copii și concerte, până la pomana porcului în aer liber sau petreceri cu DJ și spumă, la piscină.

În zona de nord a Moldovei, în județul Neamț, mai sunt și oferte cu 300-350 de euro de persoană, la pensiuni cu 3 sau 4 nopți de cazare, cu mese tradiționale și program artistic pentru mai multe zile. Absența peisajelor montane este compensată aici de tradiții și gastronomie, dar și de calitatea bună a serviciilor turistice. De la pensiune sau hotel se pot face și excursii, în împrejurimi, la Cheile Bicazului, Cetatea Neamțului, Lacul Roșu sau la mănăstiri.

 

Trendul petrecerilor la malul mării se extinde

Există și o categorie de turiști, din ce în ce mai bine reprezentată, care pentru sărbătorile de iarnă și în special pentru Revelion alege litoralul. Sunt oferte foarte bune și pentru turiștii care vor să meargă la mare pentru a petrece trecerea în noul an. Cele mai căutate sunt hotelurile cu acces la piscină și SPA, atât în România, cât și în Bulgaria. 

Chiar și fără centre SPA sau piscine, litoralul a devenit atractiv pentru turiștii care vor să-și petreacă Revelionul altfel decât până acum și se extinde acest trend. Un bun exemplu este Vama Veche, unde sunt oferte pentru Revelion care pornesc de la 150-200 de lei pe noaptea de cazare, fără mese incluse și fără organizarea petrecerii de către gazde, la mai multe pensiuni.

Deși cele mai multe hoteluri sunt închise iarna, cererea pentru perioadele de sărbători este în creștere, în ultimii 5-6 ani, iar hotelierii vin acum și cu oferte speciale. Un Revelion la mare, cu 3 nopți de cazare, la 4 stele, all inclusive și cu cină festivă costă în jur de 400 de euro de persoană.

 

Și Capitala este atractivă pentru cei care vor să petreacă Revelionul la unul dintre evenimentele organizate în aer liber. Chiar și la hotelurile care nu au oferte speciale sau evenimente, gradul de ocupare este mare, fiind și turiști străini care au început să vină în România, pentru trecerea în noul an.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×