x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revendicări dubioase: Mogul imobiliar

Revendicări dubioase: Mogul imobiliar

de Petru Zoltan    |    20 Noi 2009   •   00:00

Restituirile ilegale a unor imobile naţionalizate de regimul comunist au devenit specialitatea avocatului timişean Ioan Lazăr, care încearcă din răsputeri să pună mâna pe două imobile din Timişoara. Pentru cele două imobile statul român a plătit despăgubiri proprietarilor de drept. Imobilele au fost revendicate şi de avocatul Ioan Lazăr, cu ajutorul unor documente dubioase. După câţiva ani de procesele, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Târgu Mureş. Luni, judecătorii se vor pronunţa în celebra cauză, care a fost mediatizată pe larg în ultimii ani.

În urma restituirilor, în baza Legii 10 din 2001, zeci de mii de oameni s-au trezit aruncaţi în stradă, iar avocaţii care au speculat legislaţia s-au transformat în moguli imobiliari. Avocatul timişean a controlat o bună parte a afacerilor cu case naţionalizate din Timişoara. Ajutat de rude şi apropiaţi, avocatul încearcă din răsputeri să pună mâna pe moştenirea a două surori cu cetăţenie germană, deşi femeile au fost despăgubite atât de Germania, cât şi de România. Interesant este că cele două surori susţin că nu l-au împuternicit pe avocatul timişean să deschidă acţiuni de revendicare în numele lor pentru că au fost deja despăgubite de două ori.

Statul român a naţionalizat, în anul 1956, două imobile care îi aparţineau lui Gutekunst Petru. Unul situat în Strada Palanca nr 1, celălalt în Str Suceava nr 12, ambele situate în Timişoara. Pentru cele două imobile, surorile Kuszmann Gabriela şi Maria Zelina Ganter Procopetz, stabilite în Germania ­ în calitate de moştenitoare ale defunctului Gutekunst Petru ­ au primit despăgubiri în valoare de 60.000 de mărci din partea Oficiului Despăgubiri din oraşul Freiburg. În anul 1996, moştenitoarele au angajat un avocat pentru a obţine despăgubiri şi din partea României.

Pentru averea confiscată de comunişti au primit despăgubiri de aproximativ 500 de milioane de lei, iar imobilele au rămas în posesia oamenilor. După ce au primit banii, avocatul Ioan Lazăr revendică şi el în numele celor două femei aceleaşi imobile, deşi ele susţin că nu l-au mandatat pe avocat să le reprezinte.

FURAŢI CU NOTARU'
De teamă că vor fi aruncaţi în stradă, proprietarii şi chiriaşii celor două imobile nu au stat pe gânduri şi au depus plângeri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara împotriva lui Lazăr Ioan, Pavel Ioaniceanu şi Fara Leahu Virgil. Nu au fost iertate nici cele două surori din Germania. Dosarul a fost preluat de procurorul Constanţa Cârstea, care a început urmărirea penală împotriva celor implicaţi în această afacere dubioasă, pentru că: "Prin folosirea unor acte false, ascunderea unor documente şi prezentarea eronată a realităţii făptuitorii se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune".

La începutul anului 2007, procurorul Elvis Elonor Se¬men a trimis o solicitare Înaltei Curţi de Casaţie şi Jus¬ti¬ţie prin care cerea strămutarea judecării dosarului pentru că printre inculpaţi se află un avocat renumit, un no¬tar activ şi fostul şef al notarilor publici. Luni, judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureş se vor pronunţa în acest dosar.

×
Subiecte în articol: special