x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministrul Mediului, acuzat că vrea să destructureze regia autonomă a pădurilor. Sindicatele cheamă în pădure DNA și DIICOT

Ministrul Mediului, acuzat că vrea să destructureze regia autonomă a pădurilor. Sindicatele cheamă în pădure DNA și DIICOT

de Diana Scarlat    |    10 Feb 2025   •   08:40
Ministrul Mediului, acuzat că vrea să destructureze regia autonomă a pădurilor. Sindicatele cheamă în pădure DNA și DIICOT

Reforma Romsilva, pusă sub semnul întrebării de angajați

Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva” susține că ministrul Mediului nu ar vrea să facă o reformă reală în această regie autonomă, în urma scandalului declanșat de pensionarea directorului care și-a încasat prima de 100.000 de euro și s-a întors pe un alt post de conducere. Acuzațiile din partea angajaților regiei vin după ce ministrul Mediului, Mircea Fechet, a lansat atacuri dure la adresa Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Pădurarii susțin că în acest scandal, marii câștigători vor fi companiile private din domeniul exploatării lemnului, care vor avea acces mai ușor la resursă. Angajații acuză existența unor grupuri de interese din jurul PNL, care își pregătesc terenul pentru a controla acest sector strategic.

Revolta angajaților din Romsilva, generată de anunțurile făcute recent de ministrul Mircea Fechet, referitor la reforma din temelii a regiei, ia amploare. Mai mulți angajați susțin că ministrul PNL nu este un preocupat în mod real de salvarea Romsilva, ci folosește contextul actual pentru a trece industria lemnului din mâinile statului către grupuri de interese din mediul privat. 

„Dacă această «reformă» merge mai departe, ne putem aștepta ca, în câțiva ani, pădurile României să nu mai fie gestionate de stat, ci de firme private apropiate de actuala putere. În loc să protejeze mediul, Fechet pare să pună umărul la transformarea pădurilor într-o simplă marfă, controlată de un cerc restrâns de «băieți deștepți» ai industriei lemnului”, a comentat un angajat al Romsilva, pentru Jurnalul.

Revolta se manifestă și pe Facebook, în unele grupuri din care fac parte angajații regiei autonome.

Angajații se plâng și de faptul că ministrul nu dă atenție problemelor mult mai grave care au fost semnalate de ei în ultimii ani și care afectează întreaga țară.

„România are probleme grave de mediu: poluări masive ascunse sub preș, râuri secate din cauza exploatărilor nesăbuite, defrișări abuzive și un sistem de protecție a mediului care funcționează doar pe hârtie. Dar ce face Mircea Fechet, ministrul Mediului? «Latră» pe Facebook despre Romsilva, într-un spectacol ieftin, menită să-l transforme peste noapte în „eroul pădurilor”. Dacă e să folosim o expresie românească autentică, Fechet a stat până acum „tolănit la umbră”, fără să miște un deget pentru problemele reale de mediu ale României. Acum, brusc, s-a trezit să facă «curățenie» la Romsilva, dar doar pentru a pregăti terenul pentru interesele private”, spune alt angajat al regiei.

Seceta prelungită e provocată

Una dintre cele mai teribile acuzații pe care pădurarii le aduc ministrului Mediului este legată de activitățile ilegale din păduri pe care ei le-au raportat de mai mulți ani, în privința captării apelor curgătoare, problemă pe care ministerul și Apele Române au ignorat-o permanent. Jurnalul a cerut autorității să verifice situația acestor captări ilegale din zonele montale, cu doi ani în urmă, dar răspunsul reprezentanților ANAR a fost că nu au fonduri și oameni suficienți pentru a-i trimite pe teren, să verifice. Acum, angajații Romsilva spun că au raportat chiar ei aceste probleme, dar Ministerul Mediului nu a luat nicio măsură, în timp ce seceta se agravează, din cauza stopării circuitului apei în natură - apa din râuri și pâraie este captată și curge doar prin conducte, astfel încât nu mai are ce să se evapore și să formeze nori.

„Râurile sunt secate de firmele care exploatează hidroenergie fără să respecte normele de mediu. Asistăm la dezastrul ecologic girat chiar de Ministerul Mediului. Așteptam ca ministrul să ia măsuri pentru eliminarea acestor exploatări, dar pare mai preocupat de propria campanie de imagine și de a distruge Romsilva”, spune alt angajat al regiei.

Regia ar putea fi „făcută bucăți”

Ministrul Fechet e acuzat și pentru faptul că îl lasă pe Dan Sîiulescu - directorul general al regiei, care a acordat bonusul de 100.000 de euro pentru pensionare - încă 5 luni la conducerea Romsilva. „Dacă situația e atât de gravă, de ce nu a fost schimbată întreaga conducere imediat? De ce doar câțiva sunt „țapi ispășitori”, iar alții sunt menținuți pe funcții?

Răspunsul e clar: nu e vorba de «reformă», ci, se pare, de un plan bine pus la punct pentru a rupe Romsilva în bucăți. ASFOR vrea control pe exploatarea lemnului, iar Fechet le face loc”, explică alt angajat. 

ASFOR este asociația care reunește firmele de exploatare și prelucrare a lemnului din România. Chiar de la această asociație a venit, inițial, ideea  reorganizării Romsilva și cea de separare a activităților de exploatare a masei lemnoase de cele de administrare a pădurilor. 

Angajații Romsilva amintesc și faptul că în scrisoarea transmisă pe data de 22 ianuarie 2025, cu ocazia întâlnirii oficiale cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, ASFOR justifica propunerea de separare a activităților Romsilva,  pentru a elimina conflictul de interese și a asigura o gestionare transparentă a pădurilor, iar tema a fost preluată, acum, de ministrul Mediului.

Angajații revoltați subliniază apropierea ministrului Fechet de președintele ASFOR, Ciprian Muscă. Până la închiderea ediției tipărite a ziarului, ministrul Mediului nu a răspuns la întrebările pe care i le-am transmis. Sindicatul cere anchetarea de către DNA și DIICOT a acestor legături ale ministrului cu eventuale grupuri de interese din mediul privat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×