x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ridzi, penală cu acte de la DNA

Ridzi, penală cu acte de la DNA

de Violeta Fotache    |    Dana Piciu    |    28 Iul 2009   •   00:00
Ridzi, penală cu acte de la DNA
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Teatrul a ieşit prost. Actriţa Monica Iacob Ridzi a fost devoalată de DNA că în timp ce se dădea nevinovată pe la televizor, de fapt ea încerca de zor să influenţeze personajele implicate în afacere să ascundă anchetatorilor ceea ce-au făcut. Denunţată şi interceptată, Monica Ridzi riscă să intre cu acte în regulă în galeria marilor corupţi. Atât de tânără...

Deputaţii au adoptat ieri prin vot cererea Parchetului de începere a urmăririi penale a fostului ministru Monica Iacob Ridzi.

Cu o largă majoritate, 192 de voturi pentru şi numai 35 împotrivă, deputaţii au dat undă verde anchetării penale a Monicăi Ridzi. Anterior deciziei plenului, comisia juridică avizase favorabil solicitarea Parchetului. Nici nu putea fi alta recomandarea, după ce membrii Comisiei juridice au studiat refe­ratul procurorilor care zugrăvesc, cu declaraţii, acte şi interceptări, o Monica Iacob Ridzi cu totul alta decât nevinovata care s-a dat în apariţiile publice. Cu voie parlamentară, Monica Iacob Ridzi va fi protagonista dosarului penal nr. 147/P/2009, aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru câteva infracţiuni pe care le-a comis în acest an.

de 18 ori pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi. O singură abţinere.

Aşa au avizat ieri deputaţii din Comisia juridică solicitarea procurorului general de aprobare a începerii urmăririi penale a ministresei "soldăţel disciplinat la partid". Cazul urma aseară să intre în dezbaterea ple­nu­lui. Nici nu putea fi alta recomandarea, după ce membrii Comisiei juridice au studiat refe­ratul procurorilor care zugrăvesc, cu declaraţii, acte şi interceptări, o Monica Iacob Ridzi cu totul alta decât nevinovata care s-a dat în apariţiile publice. Cu voie parlamentară, Monica Iacob Ridzi va fi protagonista dosarului penal nr. 147/P/2009, aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru câteva infracţiuni pe care le-a comis în acest an.


RIDZI, DATĂ ÎN GÂT DE CRIN ANTONESCU
Dacă în drept acuzaţiile formulate de DNA la adresa ex-ministresei pot părea o bagatelă celor care nu se pricep (abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial; fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie; instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept), în fapt acţiunile doamnei Ridzi, probate şi cu interceptări, o introduc în rândul marilor corupţi.

Aflăm din referatul DNA că la baza dosarului  se află un denunţ formulat de PNL, prin re­pre­zentantul său legal, Crin Antonescu. De­nun­ţul a ajuns la DNA, via Parchetul General, la 23 iunie 2009. Antonescu denunţa că Monica Iacob Ridzi şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, prin atribuirea în mod ilegal către două societăţi comerciale a unor contracte a căror va­loa­re totală depăşeşte suma de 3.000.000 RON.

Actele premergătoare efectuate de procurorii anticorupţie au scos la iveală mai multe "coordonate ale activităţii infracţionale": "Înche­ie­rea dintre MTS a celor trei contracte de servicii cu SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL fără ca, în prealabil, să se fi organizat şi derulat vreo procedură de atribuire potrivit OUG nr. 34/2006; ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achi­zi­ţiilor publice prin întocmirea ulterioară de înscrisuri care atestă în mod nereal că înainte de încheierea celor trei contracte s-a derulat procedura de achiziţie; accesarea fără drept a sistemelor informatice ale MTS şi ştergerea înregistrărilor care probau data creă­rii falselor documente de atribuire, con­ţinutul lor şi identitatea anga­ja­ţilor MTS care au contribuit la confecţionarea lor; organizarea defectuoasă a recepţiei serviciilor ce formau obiectul contractelor cu consecinţa efectuării unor plăţi duble pentru o parte din prestaţii, supraevaluarea altora ori plăţi pentru servicii neefectua­te; alocarea de sume din bugetul MTS şi utili­za­rea lor prin direcţiile judeţene de tineret pentru prestaţiile ce formau obiectul contrac­te­lor încheiate cu agenţii economici menţionaţi".


TREI VARIANTE DE BUGET

Vârsta Ioana Elena, pe vremea când era consilier personal al ministrului Afacerilor Ex­ter­ne şi asociat la mai multe firme din Bucureşti (printre care şi SC Red Apple Communication SRL), respectiv martie 2009, s-a întâlnit cu Iacobescu Bogdan Petre, administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Pu­blicitate Mark SRL. Doamna i-a comunicat lui Iacobescu că în anul 2009 MTS şi alte instituţii publice urmează să efectueze achiziţii având ca obiect servicii de publicitate-comunicare şi organizare de evenimente. Ulterior, după ce Vârsta Ioana a fost numită consilier personal al ministrului Tineretului şi Sportului, aceasta a iniţiat în primele zile ale lui aprilie 2009 o nouă întâl­ni­re cu dl Iacobescu la sediul SC Red Apple Communication SRL. Acolo aceasta i-a promis afaceristului facilitarea încheierii unui contract cu MTS, în valoare maximă de un mi­lion de euro, având ca obiect organizarea de manifestări dedicate Zilei Na­ţio­­nale a Tineretului (2.05.2009). Afaceristul a primit toate deta­liile "operaţiunii". Ba, mai mult, înaltul func­ţio­­nar al MTS i-a cerut acestuia nu doar propu­ne­ri pentru denumirea evenimentului, ci şi trei variante de proiect cu urmă­toarele bugete: 300.000 de euro, 400.000 de euro şi, respectiv, 500.000 de euro.


PLĂŢI MOMITE CU CONTRACTELE MTS
În aceeaşi perioadă, precizează procurorii anticorupţie, Ioana Vârsta, prin intermediul lui Alexandru Stancu, reprezentant al societăţii Red Apple Communication, a comandat în numele acestei firme la societatea Noral Deve­lopment furnizarea şi personalizarea a 130.000 de baloane cu inscripţia "De două ori Mai tânăr" şi la societatea Up Date Advertising furnizarea şi personalizarea cu aceeaşi in­scrip­ţie a 24.000 de tricouri, 24.000 de şepci, 10.000 de brelocuri şi 45.000 de pixuri. Tot la ce­rerea Ioanei Vârsta, Alexandru Stancu i-a contactat pe Iacobescu şi pe George Răzvan Nica-Udangiu, administratori la Artisan Consul­ting şi Compania de Publicitate Mark, soli­ci­tându-le să achite în avans sume de bani către furnizorii precizaţi.

Procurorii arată că cei doi au refuzat, spunându-i Ioanei Vârsta că nu au încheiat contractul cu MTS, situaţie în care Red Apple Communication a achitat în 17 aprilie celor doi furnizori, cu titlul de avans, sumele de 17.000, respectiv 7.000 de lei. În următoarele zile, Vârsta l-a asigurat în mod repetat pe Iacobescu că i se va atribui contractul cu MTS vizând evenimentele de la data de 2 mai şi i-a cerut să achite integral produsele co­man­date de ea prin Red Apple Communication.

Astfel, procurorii DNA arată că, pentru a crea aparenţa că produsele au fost comandate de  societatea Artisan Consulting, Alexandru Stancu l-a determinat pe administratorul Noral Development, Alexandru Norberto Ungu­reanu, să semneze un contract cu Artisan Consulting, datat 17 aprilie 2009, ce avea ca obiect furnizarea aceloraşi produse comandate anterior firmei lui Ungureanu de societatea Red Apple Communication. Norberto a acceptat şi, după ce a semnat contractul, i l-a predat lui Stancu, care ulterior i l-a transmis lui George Nica-Udangiu. Acesta din urmă l-a semnat în urma aceloraşi asigurări ce i-au fost transmise de Ioana Vârsta via Ia­co­bes­cu Bogdan că li se va atribui contractul cu MTS, no­tează DNA.


PRINSĂ ÎN LAŢ ŞI CU MICROFOANELE DNA
În ecuaţie au intrat şi alţi doi angajaţi ai MTS: Paul Diaconu, directorul Direcţiei Generale Economică şi Resurse Umane, şi Marius-Mihail Mărcuţă, care la acea dată îndeplinea funcţia de consilier în Direcţia de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne la MTS.

Vârsta i-a transmis lui Iacobescu ofertele întocmite de ea, respectiv de Mărcuţă Marius-Mihail şi Paul Diaconu în numele societăţii Artisan Consul­ting şi societatea Compania de Publicitate Mark, care au fost predate la MTS. Valorile din aceste documente au fost stabilite de Ioana Vârsta în aşa fel încât să creeze aparenţa că firmele au oferit preţuri diferite şi că firma câş­tigătoare a fost stabilită în urma evaluării ofertelor. Pentru a ascunde înţelegerea de natură infracţională dintre ea şi Iacobescu, precum şi pentru a crea aparenţa respectării principiului concurenţei, i-a cerut acestuia să nu semneze nici una dintre oferte, ci să desemneze în acest scop reprezentanţi care nu deţin calitatea de asociat sau administrator la ambele firme. Bogdan Petre Iacobescu s-a conformat.

Procurorii DNA arată că fostul ministru Monica Iacob Rid­zi, precum şi Claudiu Radu şi Lelia Andreea Preo­teasa au cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, una dintre dovezile în acest sens fiind e-mail-urile ce i-au fost transmise de Vârsta. Pentru a preîntâmpina eventualele opoziţii, Ridzi şi consi­liera sa au dat în mod direct asi­gurări propriilor angajaţi care au sem­nat contractele că s-a respectat procedura de achiziţie. Modul în care s-a realizat recepţia serviciilor contractate demonstrează înţele­ge­rea prealabilă de natură infracţională între ministrul Monica Maria Iacob Ridzi, angajaţii MTS şi reprezentanţii celor două societăţi comerciale.

Anchetatorii au descoperit mai multe documente false, dar au ca probatoriu şi inter­cep­­tări şi înregistrări audio-video a discuţiilor purtate în mediul ambiental de Preoteasa Andreea Lelia cu Mărcuţă Marius şi Cazan Ruxandra Ileana, între ei şi cu alte persoane, din care reies implicarea directă în comiterea faptelor, precum şi denunţul formulat de consiliera Preoteasa Andreea Lelia.

Potrivit DNA, după ce a fost audiată, Preoteasa a fost chemată la MTS de directorul de cabinet al ministrului, Cazan Ruxandra Ileana, seara, după ora 19:00, unde era aşteptată nu doar de ministru, ci şi de soţul acesteia, precum şi de alţi doi implicaţi în afa­ce­re. Aceştia au chestionat-o pe denun­ţă­toa­re în detaliu cu privire la obiectul audierii la DNA, manifestând un interes deosebit pentru a afla dacă organele de urmărire penală au intrat în posesia corespondenţei pe care şi-au tran­smis-o reciproc prin e-mail vizând evenimentul organizat de MTS la 2.05.2009.

Sus-numiţii şi-au exprimat temerea că aceste probe, dato­rită conţinutului lor, pot servi la extinderea acu­za­ţiilor de coru­pţ­ie şi asupra lor. Acesta este mo­tivul pentru care i s-a cerut specialistului IT Me­şină Dan Paul, la cererea doamnei Ridzi, să şteargă definitiv urmele din calculatoarele MTS şi de pe memory-stick-uri. Şi asupra acestuia protagoniştii au făcut presiuni pentru a nu divulga procurorilor cele petrecute.

×