x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rodica Culcer, trecută în rezervă pe salariu nesimţit

Rodica Culcer, trecută în rezervă pe salariu nesimţit

01 Feb 2011   •   20:50
Rodica Culcer, trecută în rezervă pe salariu nesimţit
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional
149448-dragosstoica-20090119124630010.jpgDeclaraţiile de avere pe ultimii ani arată că Rodica Culcer prestează pe bani frumoşi pentru ca regimul Băsescu să dea bine pe sticlă. Şi asta chiar dacă, în 2007, a stat mai bine de două luni în concediu medical, iar din octombrie 2008 până în iulie 2010 a luat salariu de directoare fără să-şi exercite atribuţiile pentru care a fost plătită. Dar iată care sunt faptele.

În iunie 2005, Valentin Nicolau (foto) demisionează de la şefia TVR, după ce anterior refuzase să o angajeze pe Culcer la şefia Ştirilor în locul lui Lucian Sârb, în ciuda inter­venţiilor de la Cotroceni. În august 2005, Rodica Culcer câştigă concursul pentru postul de director al Direcţiei de Ştiri al TVR, condusă de Tudor Giurgiu.

Doi ani mai târziu, în 2007, Rodica Culcer începe să se îmbolnăvească. Potrivit unor surse din TVR, în februarie 2007 a stat 10 zile în concediu medical, în martie – 21 de zile, în aprilie – 20 de zile, iar în mai – 13 zile. În total, 64 de zile.

Între Tudor Giurgiu şi Rodica Culcer au existat mai multe tensiuni. De altfel, pe 4 martie 2007, Giurgiu şi-a declarat intenţia de a întrerupe colaborarea cu mai mulţi directori din televiziunea publică, inclusiv cu Rodica Culcer.
În replică, Culcer spunea, la momentul respectiv, că singura modalitate prin care poate fi demisă este acordarea notei 5 la evalu­area performanţelor profesio-nale. Această evaluare nu a avut însă loc, pentru că Rodica Culcer se afla în concediu medical.

Chiar după demisia lui Tudor Giurgiu, în mai 2007, Culcer se însănătoşeşte subit şi vine la muncă. Prestează ca directoare la Ştiri până în octombrie 2008. Atunci, Consiliul de Administraţie al TVR condus de Alexandru Sassu i-a eliminat toate atribuţiile editoriale, după ce pe post a fost difuzată caseta "Palinca şi Caltaboşii", moment încheiat prin demisia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş. În iulie anul trecut, o dată cu demiterea lui Alexandru Sassu şi numirea unei conduceri la televiziunea publică de către Parlament, Rodica Culcer a revenit la cârma Ştirilor TVR.

Deşi a fost în concediu medical şi lăsată fără atribuţii, Rodica Culcer nu a fost afectată financiar. Astfel, potrivit declaraţiei de avere pe 2008 (anul fiscal 2007, anul îmbolnăvirii), ea a avut un venit anual net din salariu de teveristă de 116.832 lei. Ceea ce înseamnă un salariu net lunar de 9.736 lei (aproape o sută de mili­oane lei vechi). În 2009 şi 2010 (anii fiscali 2008 şi 2009, ani lăsată fără atribuţii), Rodica Culcer a câştigat chiar mai mult ca directoare a Ştirilor TVR, pentru fiecare din cei doi ani declarând venituri nete de 119.130 lei. Şi mai mult decât soţul ei, Petre, la Eurochim Impex SRL: 23.766 lei, respectiv 33.600 lei net.

Aceleaşi declaraţii de avere arată că Rodica Culcer este potentă financiar şi imobiliar până şi pentru un bugetar care câştigă suta de milioane pe lună. Ultima declaraţie de avere postată pe site-ul TVR, datată 29 octombrie 2010, arată că Rodica Culcer are conturi de 14.000 lire sterline la Prudential – Londra, 8.000 de lire sterline la Skandia – Londra şi 63.000 lei la BRD.

Pe lângă veniturile salariale, Rodica Culcer mai declară drepturi de autor anuale de la  Evenimentul Zilei, Formula As şi Revista 22 de 50.540 lei, precum şi dividendele soţului, în sumă de 112.000 lei. De asemenea, ea deţine împreună cu soţul ei un teren intravilan, un teren forestier şi alte două extravilane. De asemenea, ea declară 6 apartamente: 4 în Bucureşti, unul la Tg. Jiu şi unu la Londra. În declaraţia de avere pe 2008 scrie că valoarea de impozitare a apartamentului londonez este de 64.000 lire sterline. Din închirierea lui a câştigat în 2008 6.000 de lire sterline, în 2009 – 6.000 de lire, iar în 2010 – 4.200 lire sterline. Apartamentul din Londra a fost achiziţionat în 1999, iar anul dobândirii coincide cu cele 6 luni de stagiu la programele de actualităţi Newshour şi Europe Today ale Serviciului Mondial BBC în limba engleză.

Dai în Culcer, dai în TVR!
La 26 ianuarie, Rodica Culcer dă un interviu site-ului reportervirtual.ro în care respinge acuzaţiile că ar fi cerut sprijinul Cotroceniului pentru a fi şef la Ştirile TVR. Fostul şef al TVR Valentin Nicolau declarase pentru Jurnalul Naţional că, în ianuarie 2005, Traian Băsescu i-a cerut prin intermediul consilierului prezidenţial de atunci Adriana Săftoiu să-l demită pe Lucian Sârb de la conducerea Departamentului de Ştiri al TVR şi să o numească în acest post pe Rodi­ca Culcer.

"Valentin Nicolau vor­beş­te aiurea, eu nu i-am luat locul lui Lucian Sârb, pentru că nici nu aş fi avut cum. El a venit pe post după un concurs, iar cunoscătorii ştiu că în TVR, dacă ai câştigat un concurs, e aproape imposibil să fii dat afară. Lucian chiar a avut emisiune, sâm­bă­ta, cu mine director. Eu am avut o relaţie foarte bună cu Lucian Sârb. Este un domn. Când era în negocieri cu Money Channel, l-am chemat şi l-am întrebat ce decizie a luat. Lucian a plecat din TVR în iunie, iar concursul a fost în august. E prima dată când cineva îmi cere opinia, s-au scris numai prostii, iar articolul din Jurnalul este o mizerie", a declarat Rodi­ca Culcer pentru Reporter Virtual.

Ea a găsit o replică şi pentru fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu care declarase în Jurnalul că întâl­ni­rea din ianuarie 2005 a avut loc la ce­rerea lui Valentin Nicolau şi nu a avut drept scop numirea Rodicăi Culcer la şefia Ştirilor TVR, ci situaţia creată în jurul Consiliului de Admi­nistraţie al TVR prin câştigarea de către Corina Creţu (PSD) a unui mandat de parlamentar şi plecarea ei din CA.

"Nu s-a pus deloc problema să fie dat afară Lucian Sârb. Domnul Nicolau a spus că pentru a o aduce pe Rodica Culcer ar trebui dat afară Lucian Sârb. Eu nu i-am spus să dea pe cineva afară, ci l-am întrebat doar dacă i se poate prelungi contractul Rodicăi Culcer", ne-a declarat Adriana Săftoiu.

"Jurnalul se află într-o campanie împotriva TVR. Nu am cerut niciodată nimic Cotroceniului şi nu am făcut sluj nicăieri. Nu ştiu de ce Adriana Săftoiu a spus acest lucru, însă eu, în 2005, în august, am dat concurs pentru postul de director al Direcţiei ştiri. Nu aveam ce contract să prelungesc, pentru că nu exista nici un fel de contract cu TVR, eu nu mai lucrasem în TVR din 2002, de când mă dăduse afară Năstase (Adrian Năstase – n.n.). Eram chiar şo­me­ră atunci, pentru că mă azvârliseră şi de la Realitatea TV şi Radio Total", a declarat Rodica Culcer.

În replică, Valentin Nicolau ne-a de­clarat că "Rodica Culcer confirmă că Săftoiu minte. Omite să spună că ime­diat după ce eu mi-am dat de­mi­sia, directorul Ştirilor Lucian Sârb şi-a dat şi el demisia din funcţie, nu şi din TVR (a căzut la înţelegere cu Săf­toiu, de fapt), făcând posibil simulacrul de concurs prin care Culcer a aterizat în pozitia mult râvnită din TVR".
Cât despre declaraţia lui Bă­ses­cu, din februarie 2005, prin care îi ura "să ajungă în formol", Nicolau spu­ne că "este de fapt apărarea lui Tra­ian Băsescu la scandalul creat de e-mail-ul plecat de la Cotroceni şi scă­pat în presă, e-mail în care se vorbea de negocierile lui Claudiu Saftoiu şi Andrei Pleşu cu ziaristul Radu Călin Cristea, căruia consilierii prezi­den­ţiali îi propuneau la începutul anului 2005 (februarie?) postul de pre­ş­e­din­te director general (PDG)  al TVR, post pe care eu încă îl ocupam cu ac­te în regulă! Stupefiant a fost ca Ra­du Călin Cristea a confirmat dis­­cu­ţiile avute (jos pălăria!).

Mai mult, când Pleşu a încercat să se disculpe, dl Ra­du Călin Cristea a avut o reacţie de in­dig­nare scriind un articol tăios şi confirmind încă o dată propu­nerea pri­mi­­tă. Concluzia este eviden­tă: Traian Bă­sescu prin oamenii săi a în­cercat imediat după instalarea la Co­­tro­ceni schimbarea celor doi oa­meni cheie pentru funcţionarea TVR. Mai întâi di­rectorul Ştirilor (eşuată, neob­ţi­nând colaborarea mea) şi apoi PDG-ul. Evident, pentru a controla te­le­vi­zi­unea publică, lucru care acum i-a reuşit pe deplin".

PS: Precizăm că dezvăluirile din Jurnalul Naţional nu sunt un atac la TVR, ci la adresa slugilor regimului portocaliu care cheltuiesc bani pu­blici în interes de partid. De asemenea, constatăm că ne-am întors în anii ’90, iar prin acest demers jurnalistic urmărim depolitizarea postului public de televiziune.

Aşteptăm nemulţumirile dumneavoastră!
Jurnalul Naţional vine în sprijinul tuturor celor care au abonamente la TVR şi le oferă posibilitatea de a-şi face cunoscute nemulţumirile despre serviciile postului public de televiziune la adresa tvr@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: rodica culcer tvr