Pirotehnistii au distrus ieri, pe poligonul Cislau din judetul Buzau, ultimul lot de mine antipersonal detinute de Armata Romana. Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a fost cel care a apasat butonul pentru detonare.
La eveniment au mai participat reprezentanti ai unor ministere si organizatii nonguvernamentale, ca si atasati militari straini acreditati la Bucuresti. Distrugerea minelor conformeaza tara noastra cu âConventia privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal si distrugerea acestora", semnata la Ottawa in 1997. Armata Romana a pastrat un stoc de 2.500 de bucati din cele peste 1 milion pe care le-a avut in dotare. Acestea vor fi folosite pentru a pune la punct sistemele de detectare a minelor si pentru alte exercitii militare. Declaratiile de la Ottawa, din 5 octombrie 1996, si Bruxelles, din 27 iunie 1997, prin care comunitatea internationala era indemnata sa renunte la acest tip de mine, au stat la baza Conventiei de la Ottawa.Tara noastra a semnat protocolul la 3 decembrie 1997 si l-a ratificat in anul 2000.
Romania a jucat un rol important in lupta impotriva minelor antipersonal, fiind una din primele tari care au semnat Conventia de la Ottawa. Tara noastra s-a implicat in numeroase operatiuni, sub egida ONU si NATO, care au vizat detectarea si distrugerea minelor in zone de risc din intreaga lume. Statul roman a asigurat copresedintia Comitetului Permanent al Conventiei de la Ottawa pentru distrugerea stocurilor de mine antipersonal, intre septembrie 2002 si septembrie 2003, impreuna cu Elvetia.
Carmen Plesa