x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii corecți, bătaia de joc a Guvernului: La Fondul de Sănătate cotizează doar un român din 5, dar beneficiază toți

Românii corecți, bătaia de joc a Guvernului: La Fondul de Sănătate cotizează doar un român din 5, dar beneficiază toți

de Adrian Stoica    |    05 Aug 2022   •   07:45
Românii corecți, bătaia de joc a Guvernului: La Fondul de Sănătate cotizează doar un român din 5, dar beneficiază toți

Sistemul public de sănătate este de foarte mulți ani sub presiune, iar deficitul înregistrat de Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate demonstrează acest lucru.

Anul trecut, FNUASS a înregistrat un deficit de 165,7 milioane de lei, iar în prima jumătate a acestui an el a ajuns la 2,2 miliarde de lei. Deși legislația îi obligă și pe cei care declară că nu au venituri fiscale să se asigure, Guvernul evită să ia măsura împotriva lor. În schimb, utilizarea sistemului public de urgență, care este gratuit, a devenit o modă în rândul celor care fentează statul cu binecuvântarea lui.

Numărul românilor care aleg să fie corecți, să-și plătească taxele și impozitele impuse de statul român devine tot mai mic, dar Guvernul nu pare îngrijorat. Actualul Executiv îi dă înainte cu politica dezastruoasă de a lua mult de la puțini și nimic de la mulți. În ceea ce privește FNUASS, acesta este finanțat, în special, din contribuția persoanelor asigurate. Numărul acestora a scăzut însă permanent în ultimii ani, în timp ce numărul beneficiarilor de servicii publice de sănătate a crescut. Astfel, am ajuns în situația ca la finanțarea sistemului de sănătate să cotizeze circa 4 milioane de persoane, în timp ce de serviciile sale să beneficieze aproximativ 19 milioane. Practic, contribuția unui român care își plătește cotizația pentru asigurările sociale de sănătate mai susține aproape 5 români care nu plătesc.

Nu plătesc pentru că statul închide ochii

Românii sunt obligați, prin lege, să își asigure mașinile și sunt amendați dacă nu dețin o poliță RCA. Teoretic, așa este și în cazul locuințelor pentru care proprietarul este obligat să dețină o poliță de asigurare obligatorie, în caz contrar el fiind amendat. În schimb, dacă vorbim despre asigurare de sănătate, legislația prevede că persoanele care nu au venituri fiscale și nu sunt incluse în categoriile scutite de plata acestor servicii se pot asigura prin completarea și depunerea la ANAF a Declarației unice (Declarația 212). Valoarea asigurării se face la salariul minim brut pe economic, care este de 2.550 lei/lună de la 1 ianuarie, astfel că pentru 2022 aceste persoane ar trebui să plătească 1.530 de lei pentru a avea calitatea de asigurat,  după ce anul trecut suma a fost de 1.380 de lei. 

Neplata, varianta aleasă de majoritatea

Totuși, legea spune că pentru persoanele aflate în această situație asigurarea de sănătate este opțională, iar această precizare echivalează cu o invitație la neplata ei. 

Situația are un fenomen de masă, mai ales în zona rurală, unde foarte multe persoane sunt încurajate de Guvern, prin politicile sociale, să trăiască din ajutoare sociale. Oficial, nu lucrează, primesc bani de la stat, dar mulți dintre ei lucrează la negru. Teoretic, primăriile, prin serviciile sociale, au obligația de a derula anchete sociale, dar acestea se fac mai mult în dorul lelii. De exemplu, sunt multe persoane care au lucrat pe afară, și-au construit case, dar primesc ajutoare sociale pentru că nu au venituri, iar când sunt lovite de un necaz de sănătate apelează imediat la sistemul de urgență, care este obligat să le acorde asistență. Până anul aceasta erau scutite de plata asigurărilor de sănătate 19 categorii de persoane, iar de anul acesta s-au mai adăugat două: agricultorii și angajații din industria alimentară, după modelul aplicat angajaților din construcții. Așa că buni de plată au mai rămas doar fraierii în țara asta care mai cred că Guvernul Ciucă&Ciolacu are ochi și pentru ei.

Cine e corect e luat de prost de Ciucă&Ciolacu

În timp ce acestor români li se permite să beneficieze de ceva pentru care nu plătesc și să le râdă în nas pe holurile spitalelor de stat supraaglomerate celor care plătesc, ministrul Finanțelor, un specialist în economie cu facultatea făcută la buticul din colț (la fel ca și șeful său de partid, Marcel Ciolacu), a decis că poate strânge mai mulți bani executându-i la sânge pe cei care închiriază locuințe (a eliminat deductibilitatea de 40%, o măsură introdusă tot de PSD în urmă cu ceva ani),  îi taxează mai tare pe cei cu contracte part-time (asigurările și impozitele sunt plătite la valoarea salariului minim brut pe economie, indiferent câte ore lucrează persoana respectivă), iar de la 1 ianuarie va omorî și microintreprinderile. În schimb, noul Cod Fiscal nu include nicio măsură care să limiteze numărul persoanelor care nu contribuie cu niciun ban la bugetul statului, dar beneficiază de banii lui. Și ca bătaia de joc la adresa celor care țin pe umeri țara asta să fie completă, ministrul Muncii, Marius Budăi, un alt specialist în a vântura aiurea banii statului, vrea acum să majoreze ajutoarele sociale și de ele să beneficieze mai multe persoane

Veniturile încasate la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în anul 2021 au fost în sumă de 49.812,6 milioane de lei, cu 165,7 milioane lei sub prevederi, conform execuției bugetare. 

×
Subiecte în articol: Fondul de Sănătate