x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii, făcuți la buzunare de propriul stat

Românii, făcuți la buzunare de propriul stat

de Adrian Stoica    |    20 Iul 2022   •   07:15
Românii, făcuți la buzunare de propriul stat

România are, după Bulgaria, cele mai mici salarii, dar în schimb are cea mai agresivă taxare a forței de muncă din Europa Centrală și de Est (ECE). Fie că vorbim despre salariul minim pe economie sau despre salariul mediu din privat, impozitarea este mai mult decât dublă, dacă ne comparăm cu salariile angajaților din Cehia, de exemplu, potrivit ultimei ediții a Ghidului fiscal realizat de firma internațională de audit și consultanță în afaceri Mazars, care analizează regimurile fiscale din 22 de țări din UE, dar și din Moldova și Ucraina.

Analiza arată că România reușește performanța să depășească la acest capitol chiar și Germania. Noua revoluție fiscală promovată săptămâna trecută de guvernului Ciucă nu abordează problema impozitării forței de muncă, semn că și pentru actualul guvern reducerea presiunii fiscale în acest domeniu este un subiect tabu. Sigur, Guvernul își poate apăra politica fiscală prin faptul că veniturile României provenite din impozitele pe forţa de muncă sunt mai mici decât media UE, prin raportare la PIB. Dar totuși, el nu trebuie să ignore faptul că impozitele pe forţa de muncă raportate la veniturile forţei de muncă sunt mari în țara noastră, peste media comunitară. România are, în prezent, 5,71 de milioane de persoane salariate, iar dintre acestea, 4,5 milioane activează în mediul privat, iar circa 1,2 milioane lucrează la stat. 

Analiza companiei Mazars compară sistemele fiscale din cele 22 de țări prin sarcina fiscală, care indică procentul din venitul total perceput de stat sub formă de taxe și contribuții. Țările analizate prezintă fluctuații în ceea ce privește nivelurile salariale. Salariile minime în țările din Grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) variază între 500 și 650 de euro, ele sunt mult mai mici în Balcani și Republica Moldova (sub 400 de euro) și nu pot fi comparate cu cele de peste 1.700 de euro din Germania și Austria. În sectorul privat, nivelul salariului mediu în euro a crescut în medie cu peste 12%, ajungând la 14% și, respectiv, 19% în Serbia și Ungaria. Dintre țările Grupului de la Vișegrad, salariile medii brute au cele mai mari valori în Republica Cehă, în jur de 1.300 de euro, în condițiile în care impozitarea este una dintre cele mai scăzute, comparativ cu țările incluse în analiza Mazars.

Salariul minim, taxat cu aproape 40%

În România salariul minim brut pe economie a fost stabilit de la 1 ianuarie la 515 euro (2.550 de lei), iar cel net este de 315 euro (1.524 de lei), ceea ce înseamnă că statul taxează salariul cu 38,87%. Cu acest procent, România se află pe primul loc ca impozitare în rândul țărilor analizate. Cea mai mică fiscalitate se înregistrează în Albania (11,2%) și Cehia (11%), în timp ce Ungaria, cu 33,5%, se plasează a doua după țara noastră.

Salariul mediu, impozitat cu peste 42%

În ceea ce privește salariul mediu în mediul privat, acesta este în România de 1.231 de euro brut, iar net, de 720 de euro, ceea ce arată că statul reține 42,5% din acesta. Și raportat la acest salariu România are cea mai mare impozitare. De exemplu, în Bulgaria impozitarea este de 22%, în Cehia, de 19,15%, iar în Croația, țară care va intra de anul viitor în zona euro, impozitarea este de 29%. Dacă ne referim la Germania, aici impozitarea este de 36,79%.

Cum arată impozitarea pe venit

În prezent, impozitul pe venit este 10% în România, iar din acest punct de vedere țara noastră se înscrie în categoria statelor cu cea mai mică impozitare. Dintre cele 22 de țări analizate de Mazars, patru au încă această cotă de 10%, în timp ce restul au cote unice mai mari (Ungaria 15%, Rep. Moldova 12%,  Ucraina 18%), două cote sau cote progresive.

×
Subiecte în articol: impozit