Pe Via Albeti din Milano, romanii nostri care pun gaz si apa lucreaza mai bine decat italienii, si asta pen-tru ca, daca esti pe meleag strain, trebuie sa fii de doua ori mai bun, ca sa nu aiba nimeni ce comenta.
Christian Silva/JURNALUL NATIONAL "MACARONAR". Daca fura de la italieni meserie, baietii pot castiga 12 euro pe ora |
Pe Via Albeti din Milano, romanii nostri care pun gaz si apa lucreaza mai bine decat italienii si asta pentru ca, daca esti pe meleag strain, trebuie sa fii de doua ori mai bun, ca sa nu aiba nimeni ce comenta. Emil Pop este cel care i-a strans azi pe cei cincisprezece confrati la munca onesta. I-a educat in grai si meserie la firma unui italian. Aici si-au facut "stagiatura" tineri absolventi de liceu, padurari, muncitori simpli din Targu-Mures. Mihai Suceava e din Targu-Mures si lucreaza cu Emil de prin 2000, de cand a dat Bacalaureatul. Emil nu ia pe oricine la munca, iar pe Mihai l-a verificat in prealabil, sa vada daca-i om de incredere ori ba. L-a trimis la firma prietenului sau, italianul, ca sa invete meserie. IEFTIN, PASTE CU PAINE. Arhitectul Asti prefera sa isi ia ucenici romani pe care sa-i invete cum se branseaza la conducta de gaz si apa si asta pentru ca "italienii sunt lenesi", ar spune Emil Pop. "Firma respectiva are nevoie de personal. Pana nu de mult a lucrat cu o cooperativa unde se duc toti somerii italieni, dar ei sunt fara chef, nu pun mana pe matura, pe lopata. Vor sa conduca doar camionul. Nu au «voglia di lavorare»." Romanii, in schimb, merg pe incredere, sunt ieftini si dau randament. Mihai a stat la firma italianului cam trei ani, timp in care a invatat limba, meseria. "Daca te integrezi bine, poti evolua si castiga mai bine", spune Emil despre muncitorii sai. Printr-un parteneriat incheiat cu firma arhitectului, Emil le plateste pe timpul "studentiei" salariul romanilor, insa banii vin, de fapt, de la italian. Mihai castiga la inceput cam 5 euro pe ora. Acum a ajuns la 10 euro. I-a fost greu, mai ales cu mancarea lor, dar acum n-ar refuza specialitatile din branza si carne de porc. "Mancam paste cu paine, toti radeau, dar altfel nu le puteam manca deloc." DE LA ZERO CU RESPECT. Pe Via Alberti picamerul e in actiune pentru cei sase care s-au specializat. Noua dintre ei invata meserie pe alta strada. "Italienii sunt primitori, cel putin in fata", este de parere Marcel, care s-a descurcat de minune patru ani la italian. "Daca ar fi trebuit sa vina un strain la noi in tara cu siguranta nu am fi stiut ce sa facem cu el, oare l-am fi acceptat printre noi cum ne accepta ei?". Inca din prima zi de Italia a fost indrumat cu grija si rabdare. Gresea mai mereu, nu intelegea limba, saritor era ca sa nu dezamageasca. Marcel lucra intr-o fabrica de textile din Targul-Mures, cand a auzit printr-un amic ca Emil i-ar putea gasi servici. Nici n-a ezitat sa spuna "da" hotarat, desi "dorul de tara inca il roade". Fata cea mica, de un an si opt luni, a fost facuta asa, "intre deplasari", insa de cinci ani de cand e la Milano a luat-o de la zero cu tot. Si-a pus pe picioare apartamentul, nu-i mai lipseste nimic. "Ne mai certam noi aici, dar cand ajungi acasa totul se uita."
Citește pe Antena3.ro
Christian Sliva/JURNALUL NATIONAL SEFUL. Emil Pop ii invata pe romani sa munceasca in stil european |
BAZA SI IGNATUL DE VARA
|
Baza este casa muncitorilor romani. Pe cand se ocupa cu redecoratul apartamentelor, Emil a facut langa magazia de scule camere muncitorilor. Le-a pus caldura, apa si astazi stau cam toti acolo. E mult mai simplu, spun baietii. Nu platesc chirie, nu dau bani pe transport, iar mancarea nu e o problema, caci la Emil se stie ca te vei simti mai tot timpul roman. De Sarbatori patronul scoate din buzunar bani pentru porci. Ii transeaza cu baietii si fac pomana porcului. Cheama invitati, fac carnati si caltabosi. Fiecare mai aduce de acasa cate ceva. Doru e un mare petrecaret cand vine vorba de porc, iar cei de acasa stiu, caci ii trimit lunar slana, vin, branza de burduf si moare de varza. "Pai, cum, daca nu e acritura aici!" Daca raman fara bautura, baietii si-au gasit o "hasienda" de unde cumpara vin italienesc, "dar cu gust asa, mai apropiat de al nostru". La baza dau cele mai tari petreceri, cand nu pleaca cu totii la restaurantul lui Florin, unde mananca pe saturate preparate de peste. Prin august, mai taie o data porcul, la "ignatul de vara". Atunci pun carnea in butoaie, ca nu cumva sa duca lipsa de mirosul de soric afumat.
|