x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rotativa, pusă în pericol de mișcările sindicale

Rotativa, pusă în pericol de mișcările sindicale

de Diana Scarlat    |    29 Mai 2023   •   07:00
Rotativa, pusă în pericol de mișcările sindicale

Data la care Marcel Ciolacu va prelua guvernarea pare să se îndepărteze din ce în ce mai mult, pe măsură ce protestele sindicale apar în principalele domenii de activitate.

Conflictul cu angajații din învățământ s-a agravat, iar de săptămâna aceasta încep acțiuni de protest cei de la CFR și SANITAS. Guvernul a ignorat, în ultimele două luni, protestele angajaților din Institutul Național de Statistică și greva consilierilor de probațiune. Situația începe să semene cu cea din 2009-2010, când aproape toate sindicatele protestau zilnic. Rotativa guvernamentală ar presupune ca Marcel Ciolacu să preia toate problemele nerezolvate de Guvernul Ciucă, ceea ce e puțin probabil să se întâmple, pentru că ar fi sinucidere politică.

Situația grevei din învățământ s-a agravat la sfârșitul săptămânii trecute, când Guvernul a venit cu propuneri inacceptabile pentru protestatari. Sindicatele cer o creștere salarială de 25%, nu în bonusuri, vouchere sau „cardurile sărăciei”, ci în bani. Orice altă variantă este de neacceptat pentru profesori și pentru personalul nedidactic din unitățile de învățământ.

Guvernul Ciucă pare a nu avea soluții pentru a satisface solicitările din Educație. Ministerul Justiției nu a avut soluții nici măcar pentru a corecta salariile calculate greșit pentru circa 680 de consilieri de probațiune, deși aceștia și-au câștigat drepturile în instanța de judecată și hotărârea nu se aplică.

La fel au fost ignorați, de aproape o lună, angajații de la INS, deși au semnalat o situație aberantă care face ca un expert din teritoriu să aibă salariul cu peste 20% mai mic decât un șofer angajat la aceeași instituție, la sediul central.

 

Se blochează alte două domenii vitale

 

De pe 10 mai au început să strângă semnături pentru declanșarea grevei generale și sindicaliștii din Federația Sanitas. Consiliul Național al Federației care îi reprezintă pe angajații din Sănătate și Asistență socială a constatat că actualul guvern „continuă să nu își onoreze angajamentele asumate și să tergiverseze adoptarea unor soluții satisfăcătoare pentru salariații membri de sindicat”, au transmis sindicaliștii, într-un comunicat de presă.

SANITAS cere aplicarea în totalitate a Legii salarizării nr. 153/2017.

Și în cazul acestor categorii profesionale sunt angajați care nu și-au primit drepturile salariale cuvenite, iar sindicaliștii spun că autoritățile nu manifestă nicio intenție reală de a respecta prevederile legale. „Mai mult, Ministerul Finanțelor a făcut public un proiect de ordonanță de urgență care impune măsuri total nefavorabile celor două sisteme: reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate prin bugetele aferente acestui an, în condițiile în care instituțiile medicale și de asistență socială fac față cu greu inflației și creșterii galopante a prețurilor, și blocarea angajărilor, ceea ce înseamnă că în Sănătate și Asistență socială se va lucra în continuare cu un deficit de personal care se agravează de la lună la lună", a transmis Federația.

 

Vor opri lucrul peste două săptămâni

 

Sindicatele din Sănătate și Asistență Socială au avut o acțiune de protest pe 23 mai, iar pașii spre greva generală continuă. „Cerem aplicarea în totalitate a legii salarizării, plata sporurilor la nivelul anului 2023, asigurarea voucherelor de vacanță și creșterea normei de hrană. Plus negocierea contractului colectiv de muncă”, a precizat Viorel Hușanu, președinte SANITAS București.

Pe 8 iunie este programat un nou protest de stradă, iar pe 15 iunie ar putea intra și acești angajați în grevă generală.

 

Trenurile nu vor mai circula, din iulie

 

Astăzi pichetează sediul Ministerului Transporturilor și sindicaliștii din CFR, principala nemulțumire fiind legată tot de salarizare.

„Cerem soluționarea favorabilă a revendicărilor angajaților CFR, în special pentru aplicarea legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. De asemenea, protestăm pentru condițiile de muncă, dar și pentru că vrem trenuri de călători cu mai multe vagoane”, a explicat Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari.

Ceferiștii mai spun că din cauza lipsei bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023, nu există bani nici măcar pentru repararea trenurilor existente, nu doar pentru achiziții de locomotive și vagoane noi, deși s-a aprobat, anul trecut, contractul de servicii publice pe zece ani.

„Acesta ar fi trebuit să fie primul an în care CFR ar fi putut să achiziționeze trenuri noi. De asemenea, ordonanța austerității a tăiat încă 10% din bugetul prevăzut pentru compensații, ceea ce înseamnă că avem un buget mai mic decât anul trecut, în condițiile în care toate prețurile s-au dublat”, mai spune liderul de sindicat.

Următorul protest al ceferiștilor e programat pentru 26 iunie, apoi va fi organizat un miting în fața Guvernului, la 1 iulie, iar după ce vor parcurge toți pașii prevăzuți de lege, vor declanșa greva generală și angajații CFR, urmând să blocheze trenurile în vârf de sezon estival. Dacă participă la grevă și cei de la CFR Infrastructură, se blochează și trenurile private.

 

Solicitările noastre au fost clare: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice și emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

 

Comunicat comun al sindicatelor din învățământ

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: rotativă miscari sindicale