x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a încălcat dreptul la apărare

S-a încălcat dreptul la apărare

de Violeta Fotache    |    04 Apr 2009   •   00:00

Avocaţii omului de afaceri Gigi Becali au pierdut primul duel juridic purtat cu acuzare, dar speră să-l câştige pe cel din recurs care se va judeca cel mai probabil luni, după cum ne-a precizat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.



El a ridicat la Judecătoria Sectorului 1 excepţia de nulitate absolută a referatului privind propunerea de arestare preventivă, pe motiv de încălcare a dreptului de apă­rare, audierea fiind făcută "în lipsa vreunui apărător".

Instanţa le-a respins excepţia şi a trecut la judecata pe fond. Pri­mul audiat a fost Gigi Becali. "Acesta a spus că este o înscenare, că are la bază o înţe­le­ge­re între poliţişti şi hoţi", ne-a spus avocatul Cătălin Ciubotă, unul dintre apărătorii finanţatorului echipei Steaua, după ce a studiat dosarul aproape trei ore.

Gheorghiţă Mateuţ a completat într-o pauză a şedinţei de joi noaptea. "La dosar există interceptări ale unor convorbiri telefonice între Ilie Alexandru, care nu este Sandu Geamănu, ci este un puşcăriaş în Belgia şi nepotul său, Ilie Petru, din care reiese că primul îl învăţa pe al doilea cum să facă pentru a ajunge în situaţia de a-l şantaja pe Becali. Puşcăriaşul îl mai învăţa să-i ceară lui Becali, în schimbul tăcerii, 10.000 sau 50.000 de euro, nu mai reţin exact", ne-a declarat Mateuţ.

La dosar există decla­raţiile a doi dintre cei trei hoţi - Ştefan Măr­gean, David Stan şi Nicolae Tinel. "Mărgean şi Stan îl acuză pe clientul meu, dar în afară de asta nu sunt probe, iar imaginile sunt filmate în beznă", a spus Mateuţ.

În dosar mai există şi informaţia că Becali ar fi încercat să-i oprească pe cei doi să facă plângere, oferindu-le "sume în euro". "La 4 februarie 2009 au început urmărirea pe­nală «in rem» adică pentru faptă deşi încă din data de 2 ianuarie apăruseră numele celor care au fost acum reţinuţi. Cu alte cu­vinte puteau să înceapă urmărirea «in personam», faţă de persoane, dar asta i-ar fi încurcat puţin în procedurile privind probele din perioada actelor premergătoare urmăririi penale. A fost o şmecherie.", ne-a declarat Mateuţ. "

Ancheta a pornit după ce un taximetrist a sunat la 112, abia ulterior au apărut la dosar plângerile celor sechestraţi", a mai subliniat Mateuţ. Taximetristul anunţase la 112 că s-au tras 5-6 focuri de armă şi că maşina cu care s-a făcut răpirea urmărea Mercedesul lui Becali de mai mult timp, aşa cum reiese din înregistrarea apelului. "Gigi Becali a spus instanţei că-i pare rău acum că nu a anunţat poliţia, dar a spus că-i pare rău şi pentru că nu le-a dat hoţilor banii ceruţi pentru a nu ajunge în situaţia asta", a subliniat Mateuţ.

×
Subiecte în articol: special