x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a trezit din somn si Parlamentul

S-a trezit din somn si Parlamentul

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    25 Mai 2006   •   00:00
S-a trezit din somn si Parlamentul

Opt luni. Atat timp le-a luat parlamentarilor sa se urneasca pentru a face si ei ceva in privinta virusului aviar care a pus stapanire pe tara noastra. Deputatii au luat ieri decizia infiintarii unei subcomisii "de analiza a gripei aviare".

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a hotarat ieri ca, in plenul de luni, Comisia de agricultura sa propuna infiintarea unei subcomisii de ancheta. Potrivit secretarului liberal al Camerei, Dan Radu Rusanu, aceasta subcomisie "de analiza a gripei aviare" va trebui sa prezinte, in termen de 14 zile, un raport in plenul Camerei, urmand ca atunci sa fie prezent si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Conducerea Camerei a luat aceasta decizie dupa ce a analizat o nota a Comisiei de agricultura, in care se solicita ministrului Agriculturii sa prezinte o informare despre situatia creata de gripa aviara in sedinta de plen din 29 mai. Membrii Biroului Permanent nu au fost insa de acord. "Domnul ministru Flutur nu poate fi invitat in Parlament decat o data cu analiza subcomisiei, pentru ca acum ar trebui sa prezinte un raport fara o analiza pertinenta a unei comisii", a explicat Rusanu. El a precizat ca subcomisia va face la final propuneri in plenul Camerei, inclusiv de sanctio-nare a persoanelor vinovate, care vor fi supuse adoptarii.

PRILEJ DE CEARTA. Initiativa privind infiintarea unei comisii speciale pe tema gripei aviare a apartinut de-putatilor PSD, care au solicitat plenului, in urma cu mai bine de o saptamana, infiintarea ei. Plenul a aprobat atunci, cu un scor strans de 96 de voturi "pentru", 86 "impotriva" si patru abtineri, propunerea PSD privind infiintarea comisiei speciale. La cateva zile ei au reluat dis-cutiile pe aceasta tema si au respins propunerea PSD, optand pentru varianta ca membrii Comisiei de agricultura sa decida daca se impune o verificare pe tema gripei aviare. Subiectul a constituit insa un "bun" prilej de noi certuri si acuzatii reciproce pentru deputati. Reprezentantii Puterii i-au acuzat pe social-democrati ca nu doresc decat sa-si faca imagine politica prin cererea lor. Cearta a continuat pe tema puilor de la Codlea si a patronilor de la cele doua firme de pasari, dar si capacitatii ministrului Gheorghe Flutur sau a masurilor luate de Guvern. N-au lipsit nici bancurile din program. Peremistul Dragos Dumitriu si-a informat colegii ca autoritatile nu au luat nici o ma-sura pentru a combate focarul de gripa aviara din Bra-sov, ba mai mult, presedintele CJ, Aristotel Cancescu, a facut haz de necaz, alegand sa-i spuna un banc unui consilier care i-a cerut informatii cu privire la masurile care trebuie luate.

BANC. "Hai mai bine sa iti spun un banc. «Stii cum trebuie evitata gripa aviara? Nu va mai jucati cu pasarica si cu cocoselul»." Deputatii s-au amuzat. Asa cum au facut si cu alte ocazii cand pe ordinea de zi au avut probleme importante. Nici un grup parlamentar nu a initiat vreo motiune simpla pe tema gripei aviare, desi primele cazuri de pasari suspecte a avea gripa aviara au fost semnalate la inceputul lunii octom-brie anul trecut. Nu au facut nici un alt demers. Discutia privind infiintarea unei comisii de ancheta si finalitatea ei a venit ieri o data cu "impulsul" presedintelui Traian Basescu, care i-a chemat la raport la sfarsitul saptamanii trecute pe ministrii de resort, inclusiv pe premierul Tariceanu. Pana acum, aceasta problema a fost doar din cand in cand ridicata de deputati, in mod individual, prin intrebarile si interpelarile adresate ministrilor. Dar nici cu astea nu s-au omorat. Pe tema gripei aviare au fost formulate doar doua interpelari apartinand deputatilor Petru Calianu si Andrian Mihei (PC), si opt intrebari, din care jumatate au fost facute de reprezentanti ai PNL, dupa cum arata site-ul acestui for legislativ.

SENAT. Nici colegii senatori nu au dat dovada de mai mult zel. Si aici tot PSD-ul a luat "initiativa", amenintand ca va depune zilele acestea o motiune simpla impotriva ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, urmare a modului defectuos de gestionare a crizei gripei aviare. Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a anuntat ca formatiunea sa va depune la Senat motiunea simpla ce va avea ca tema agricultura si in care se va solicita "expres" demiterea ministrului Flutur.

PC vrea raport pe gripa aviara

Conservatorii au solicitat ieri autoritatilor responsabile un raport asupra cauzelor care au dus la explozia gripei aviare in Romania. Potrivit presedintelui Comisiei de agricultura din Senat, Corneliu Pascu, principalul responsabil care ar trebui sa prezinte acest document este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara. Senatorul conservator a mai solicitat suspendarea imediata a importului de carne de pasare din tarile care nu respecta normele Uniunii Europene de crestere si sacrificare.

De asemenea, conservatorii considera ca ar trebui interzisa comercializarea importurilor din tarile care nu respecta criteriile europene sanitar-veterinare pe piata libera si folosirea acestora numai in procesare si industrializare. Nu in ultimul rand, Partidul Conservator solicita intrarea imediata in vigoare a ordinului nr. 95/2006 al Autoritatii Sanitar-Veterinare care aliniaza normele romanesti la cele europene in privinta cresterii si sacrificarii pasarilor de carne. (Dana Piciu)

Amenintare la securitatea tarii

Senatorii din comisia de aparare considera ca, in acest moment, dimensiunea la care a ajuns raspandirea gripei aviare aduce atingere securita-tii nationale, a declarat ieri presedintele acestei comisii, George Maior. Ca atare, ei i-au propus consilierului prezidential pentru securitate si aparare Sergiu Medar, invitat la audieri in comisie, ca aceasta problematica sa fie dezbatuta in CSAT. Maior a precizat ulterior ca, desi Medar a fost de acord ca fenomenul gripei aviare pune in pericol securitatea nationala, raspunsul consilierului prezidential la aceasta solicitare "nu a fost unul foarte clar".

RAPORTUL SRI. Vicepresedintele comisiei, senatorul liberal Norica Nicolai, a criticat modul in care a fost alcatuit raportul SRI pe tema raspandirii virusului aviar, considerand ca acesta a fost realizat intr-un mod neprofesionist, caci contine "o serie de elemente tratate superficial ca tip de informatie". Totodata, Nicolai a ridicat semne de intrebare in ceea ce priveste o posibila existenta a unor grupuri de interese economice, din Romania sau din exterior.

CERCURI DE INTERESE. "Ca si comisie de aparare, ne intereseaza daca exista cercuri de interese si daca aceste interese sunt sustinute de institutii si autoritati din Romania, pentru ca aceasta ridicare permanenta a gradului de alerta publica creeaza un sentiment de insecuritate generala. Va trebui sa vedem daca, pentru interese economice, aceste cercuri nu doresc cumva sa se mentina aceasta stare in tara", a sustinut senatorul liberal. Intrebata daca are informatii legate de existenta unor astfel de grupuri de in-terese, Nicolai a amanat raspunsul pe alta data. Tot ieri, deputatii din comisia de resort au cerut conducerii Serviciului sa dea explicatii cu privire la nota legata de gripa aviara. (Aniela Nine)

ANCHETA
"Ca si comisie de aparare, ne intereseaza daca exista cercuri de interese si daca aceste interese sunt sustinute de institutii si autoritati din Romania, pentru ca aceasta ridicare permanenta a gradului de alerta publica creeaza un sentiment de insecuritate generala. Va trebui sa vedem daca, pentru interese economice, aceste cercuri nu doresc cumva sa se mentina aceasta stare in tara" - Norica Nicolai senator PNL, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Senat

CERERE DE INFORMATII CATRE CNI
Comisia senatoriala de aparare a solicitat ieri prin vocea presedintelui George Maior (foto) sa "beneficieze de produsele pe care le creeaza Comunitatea Nationala de Informatii". Solicitarea a fost facuta in prezenta consilierului prezidential Sergiu Medar, invitat la Comisia de aparare pentru audieri. "Credem ca putem sa avem un cuvant de spus in ceea ce priveste evenimentele tratate de CNI si solicitam aceasta si ca sa existe un control mai bun. Neexistand un control, se pot crea confuzii la nivelul opiniei publice in legatura cu anumite fenomene, care provin din zona serviciilor de informatii", a declarat ulterior presedintele comisiei senatorul PSD George Maior. (Aniela Nine)
×