x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Salt in gol, fără urme

Salt in gol, fără urme

de Violeta Fotache    |    02 Iun 2007   •   00:00
Salt in gol, fără urme

Bogdan Costache, elevul care a murit din prea multă dragoste pentru profesoara sa, a plonjat de la etajul 9, lăsănd in urmă, pe pervaz, doar căteva amprente digitale nu foarte evidente. Anchetatorii au găsit in rucsacul pe care acesta il avea in spate, cănd s-a aruncat, un bileţel adresat iubitei sale, Corina. In care vorbeşte despre viitorul lor impreună, nicidecum despre un "adio".


In varianta sinuciderii, elevul Bogdan Costache, mort din dragoste pentru profesoara de romănă Corina Vasile, a făcut saltul in gol aproape fără să lase urme. Şi asta in timp ce in ghiozdan avea pentru Corina promisiunea de
a fi impreună in viitor.

Ancheta privind imprejurările in care a murit tănărul de 18 ani Bogdan Costache, din prea multă dragoste pentru profesoara de romănă Corina Vasile, a continuat ieri cu audieri de martori. Variantele avute in vedere de procurori incă de la inceputul cercetărilor sunt omorul, sinuciderea şi accidentul, pănă in prezent nefiind exclusă din calcul nici una. Totuşi, "toate indiciile de pănă acum susţin varianta sinuciderii", după cum ne-a declarat purtătorul de cuvănt al Parchetului Capitalei, procurorul Ştefan Crişu. Anchetatorii continuă insă să incerce să-i identifice pentru a-i audia pe acei martori care au declarat unei televiziuni centrale că ar fi auzit cum Bogdan ar fi strigat: "Nu mă aruncaţi!". Cert este pănă acum că soţul "profei" a fost aproape scos din cercul suspecţilor.

ULTIMUL BILET, O PROMISIUNE DE VIAŢĂ. In ghiozdanul lui Bogdan, pe care il avea asupra lui atunci cănd a plonjat, după cum reiese din anchetă, procurorii au găsit un bilet destinat iubitei Corina. "Te iubesc Corinuşu meu scump!!! Iţi mulţumesc că exişti şi că mă iubeşti. Intr-o zi vom forma o familie, iubito! Iţi promit că o să te fac soţia mea, mama copiilor mei. Jo tem ma şeri!" Biletul de dragoste conţine promisiunea unui viitor impreună. Acel "intr-o zi vom forma o familie, iubito!" poate indica faptul că Bogdan se impăcase cu ideea unei despărţiri. Dar promitea să fie doar una temporară. Deocamdată nu se cunoaşte momentul in care a fost scris acest bilet şi nici de ce puştiul nu l-a mai dăruit totuşi destinatarei, deşi il scrisese clar in acest scop. Ne intrebăm ce anume l-a determinat totuşi pe Bogdan să nu-şi ţină promisiunea intr-un fel fatal.

MAMELE AU VRUT SĂ-I DESPARTĂ. Mama şi tatăl lui Bogdan au fost reaudiaţi de procurori joi seară, prilej pentru aceştia să-şi reconsidere poziţia iniţială in care au negat existenţa unei relaţii de iubire intre fiul lor şi profesoară. Din declaraţia mamei, Gherghina, rezultă că deşi iniţial s-a impotrivit acestei relaţii, ea a sfărşit prin a fi de acord de dragul fiului său, chiar dacă mama Corinei i-a cerut la un moment dat, telefonic, să facă ceva să-i despartă. Femeia n-a ştiut decăt despre una dintre intălnirile dintre fiul său, amantul, şi Dragoş Vasile, soţul profei: "Ştiu că s-a intălnit cu soţul ei doar atunci cănd el i-a găsit in casă. Asta mi-a spus mama ei." Imediat după ce l-a adus pe tatăl copilului la locul unde s-a petrecut nenorocirea, soţul Corinei a dispărut, potrivit declaraţiei lui Nicolae Costache. Fugise cu soţia, de frică, in Parcul Herăstrău.


Amantul plonja, iar soţul mănca

Mai mulţi martori audiaţi in acest dosar il scot din "cercul de suspecţi" pe soţul profesoarei, plasăndu-l in altă parte decăt apartamentul din care a plonjat trupul elevului Bogdan Costache. Anchetatorii au stabilit cu certitudine că acesta se afla la locul de muncă, firma SC Rutar Construct SRL. "La data de 24 mai 2007 am ajuns la firma fiului meu ca de obicei, pe la ora 7:30 dimineaţa. Pe la ora 8:30 a apărut şi Dragoş la firmă. Pănă in jurul amiezii Dragoş a stat la birou. Pe la 13:00-13:30 a coborăt in bucătărie să mănănce. In timp ce mănca a sunat telefonul, Dragoş a răspuns. El mi-a spus că l-a sunat Corina şi i-a cerut un număr de la Salvare. Dragoş a continuat să mănănce şi după mai multe minute a sunat iarăşi telefonul. Asculta la telefon, s-a ridicat şi a plecat pe scări către biroul său. Nora mea a intrat in birou la Dragoş şi cănd a ieşit mi-a spus că l-a sunat Corina şi i-a spus că s-a aruncat un elev de la geamul lor. După telefon, Dragoş a plecat de urgenţă acasă", a declarat o femeie.
Premierul Tăriceanu l-a atenţionat ieri pe ministrul Educaţiei că trebuie să adopte măsuri de sancţionare a profesoarei. "Există o minimă obligaţie de atitudine de moralitate in şcoală şi că asemenea relaţii nu sunt permise intre profesori şi elevi", a spus premierul.


Trei degete

Urmele lăsate de Bogdan in locuinţa Corinei sunt foarte puţine. In afara ochelarilor lui de soare, găsiţi pe canapea, criminaliştii au descoperit doar patru amprente, din care doar una a fost identificată ca fiind de la degetul mare al măinii drepte a lui Bogdan. Aceasta a fost descoperită pe geamul interior al ferestrei de unde ar fi sărit. Celelalte trei urme papilare au fost prelevate de pe rama de jos a ferestrei.
Aceste amprente digitale nu au avut destule elemente pentru a putea fi atribuite cu certitudine ca aparţinăndu-i lui Bogdan Costache. A pus trei degete şi a sărit?



Declaraţie mamei

"Subsemnata Costache Gherghina, in completarea declaraţiei date anterior declar următoarele: o cunoşteam pe Corina, mi-a prezentat-o fiul meu cănd a venit cu ea acasă. Nu am ştiut de la inceput că ea este sau a fost profesoara lui şi nici că ea este măritată.
M-am supărat cănd am aflat vărsta ei, spunăndu-i lui Bogdan s-o lase că nu este pentru el, dar m-a implorat să-l las in pace. De sărbători am primit un telefon de la mama Corinei, pe care nu am văzut-o niciodată, care imi spune că ea este măritată, imi spune vărsta ei exact şi mă roagă să fac eu ceva să-i despart. Eu i-am spus că incerc să fac tot posibilul dar nu ştiu dacă reuşesc pentu că Bogdan o iubea foarte mult, ceea ce am şi făcut.
Am discutat cu Bogdan şi nu m-a lăsat să mă iau de ea, că altfel nu mai vine cu ea acasă şi nu mai vine nici el. De teamă ca copilul meu să nu facă vreo nenorocire, eu am acceptat orice ca el să fie fericit. Venea foarte des la noi, o indrăgisem toată familia, era ca un membru de familie, eram fericită pentru că ii vedeam cum se iubesc de faţă cu toată lumea, vecini, prieteni, bunici, colegele mele. Bogdan nu mi-a spus niciodată că el vrea să facă vreo nebunie dacă se ceartă cu Corina in sensul că ar vrea să se sinucidă. Nici ea nu mi-a spus vreodată că ar fi vreo problemă cu Bogdan, iar el nu dădea nici un semn mai aparte că ar fi atăt de supărat. Se comporta normal. Noi toată familia am ştiut de relaţia lor şi chiar şi că intreţinea relaţii intime. Bogdan chiar mi-a spus, cănd l-am intrebat ce are de gănd cu ea că-i măritată, că să stau liniştită că ea va divorţa. Bogdan chiar m-a intrebat ce părere am dacă, după ce dă bacul şi intră la facultate, ii dau voie să se mute cu Corina pentru că divorţează. Eu n-am avut nimic impotrivă, doar că l-am sfătuit să-şi ia serviciu pentru că eu nu pot să-i intreţin şi nici nu avem unde să stăm cu toţi, noi avănd doar 2 camere. Ultima dată i-am văzut impreună in ziua de 23 mai, cănd ea a venit să-l ia la teatru unde mai mergeau şi elevii ei şi s-au intors la noi acasă in jur de ora 22:00, după piesa de teatru. Au comentat amăndoi piesa, au măncat ceva, i-a adus fetiţei mele flori, fiind ziua ei de naştere, dar Bogdan era puţin supărat şi ii reproşa că nu a fost atent cu el in timpul piesei de teatru. Eu i-am luat ei apărarea zicăndu-i să nu mai facă crize de gelozie, că nu e cazul. După ciondăneala lor in joacă, am considerat eu, el a condus-o la poartă pentru că era cu maşina, in jurul orei 24:00, iar eu m-am băgat in pat şi cănd a venit Bogdan după circa 10 minute, eu nu am mai vorbit cu el. Nu l-am văzut nici in ziua de 24 pentru că eu şi soţul am plecat inaintea lui la servici.
Am ţinut să completez această declaraţie in momentul in care am primit vestea eram şocată şi nu am putut să găndesc tot ce aş fi vrut să spun. Bogdan făcea totuşi meditaţii cu Corina, de obicei joia.
Ştiu că s-a intălnit cu soţul ei doar atunci cănd el i-a găsit in casă. Asta mi-a spus mama ei.
Atăt am avut de declarat."
Gherghina Costache,
31.05.2007



Prima declaraţie a tatălui

Subsemnatul COSTACHE NICOLAE,
Locuiesc impreună cu soţia Gherghina şi fiica noastră Alina Georgiana. Tot cu noi locuia şi fiul nostru Bogdan-Alexandru care era elev la Colegiul Tehnic Griviţa in clasa a XII-a. Fiind ultimul an la liceu Bogdan făcea meditaţii la Limba romănă şi la matematică. La matematică făcea meditaţii cu o profesoară care locuieşte pe Str. Dionisie Lupu. Nu cunosc mai multe detalii despre aceasta, insă soţia a cunoscut-o printr-un coleg de serviciu. Meditaţia la matematică avea loc la domiciliul profesoarei. La Limba romănă Bogdan făcea meditaţii cu o profesoară de 26-27 ani, nu cunosc decăt prenumele Corina şi predă la Liceul Lucian Blaga.
Din căte cunosc Corina a predat Lb. romănă şi la Colegiul Tehnic Griviţa, dar nu ştiu dacă a fost şi profesoara lui Bogdan.
De la inceputul lunii noiembrie 2006, Bogdan a mers la Corina acasă pentru a face meditaţii la Limba romănă.
Bogdan era entuziasmat de ceea ce explica Corina la meditaţii.
Din luna ianuarie 2007 am inceput să facem meditaţii la Limba romănă cu fiica noastră Alina cu aceeaşi profesoară la recomandarea lui Bogdan. Meditaţiile cu Alina se ţineau acasă la noi. Pentru meditaţiile pe care le dădea Corina cu Bogdan şi Alina plăteam 40 RON şedinţa de 2 h. Meditaţiile la Lb. Romănă se făceau numai in cursul săptămănii după-amiază atăt in cazul lui Bogdan căt şi al Alinei.
In data de 23.05.2007 am venit de la muncă in jurul orei 21:00. Acasă era doar soţia mea şi cu Alina, am intrebat pe soţie unde este Bogdan iar acesta mi-a spus că este la un spectacol la Teatrul Naţional impreună cu Corina şi alţi elevi de la Liceul Lucian Blaga, cel la care predă Corina.
Bogdan a sosit acasă in jurul orei 22:00 in timp ce eu mă uitam la meci. Am văzut că este bine dispus după care a plecat in camera lui. Aseară a fost ultima dată cănd l-am văzut. Astăzi 24.05.2007 după ce am terminat programul de lucru in jurul orei 14:10 am fost sunat de Corina care mi-a spus că e urgent urmănd să ne intălnim la pasajul subteran de la Podul Grand situat inspre Str. Turda. Nu mi-a spus motivul, apoi a inchis. Am sunat-o inapoi şi mi-a spus din nou să vin urgent. Am ajuns la Podul Grand in jurul orei 15:00. In momentul in care am ajuns am sunat pe Corina insă mi-a respins apelul. La scurt timp am fost sunat de către un bărbat care s-a prezentat ca fiind soţul Corinei. In timp ce vorbeam cu acesta la telefon am văzut că se afla la o distanţă de mine de căţiva metri. Mi-a spus că Bogdan s-a aruncat de la etaj şi că este mort. Mi-a povestit că in timp ce se afla la muncă in zona Dristor a fost sunat de soţia sa ca să dea telefon la Salvare. Am mers cu soţul Corinei cu tramvaiul o staţie pănă la Str. Turda după care am mers pe jos căteva sute de metri. La baza blocului l-am văzut căzut pe fiul meu, iar in apropiere se aflau lucrători de poliţie care incercuiseră zona.
In momentul in care am ajuns la faţa locului nu l-am mai văzut pe soţul Corinei. Precizez că in anul 2006 la inceputul anului şcolar, Bogdan a avut relaţii apropiate cu o profesoară de informatică de la el din şcoală. Ştiu că era cu 3-4 ani mai mare insă nu-mi amintesc exact. O singură dată aceasta a venit acasă la noi insă nu am stat de vorbă cu ea pentru că eu plecam. Fata respectivă avea 23-24 ani, aproximativ 1,60 m inălţime, părul lung pănă la umăr vopsit in şuviţe blonde. Relaţia lor a durat 2-3 luni. Ulterior la o şedinţă cu părinţii am aflat de la diriginta lui Bogdan că fata cu care avea o relaţie a fost profesoară la Colegiul Tehnic Griviţa şi in momentul in care conducerea şcolii a aflat de relaţia lor şi-a dat demisia. După ce fata respectivă şi-a dat demisia, pe Bogdan nu l-am mai auzit vorbind de ea.
Precizez că Bogdan petrecea destul timp in faţa calculatorului şi vorbea pe mesenger cu colegii şI prietenii lui. Ştiu că se inţelegea foarte bine cu colegul său de bancă, poreclit Tilică.
Aceasta este declaraţia pe care o dau, o susţin şi o semnez.
Nicolae Costache
24.05.2007




×