Marele dezavantaj al pedepsei capitale. Se mai intampla, rar, dar se intampla ca justitia sa greseasca. Sa pedepseasca un nevinovat. Cand condamnatul e inchis, greseala mai poate fi reparata. Nu si cand victima erorii judiciare a fost executata.
In toata lumea au fost situatii cand nevinovatii au platit pentru faptele altora. In cazul pe care il relatam, personajul nostru a platit pentru slugarnicia si miselia unor militieni, procurori si judecatori, care, de frica lui Ceausescu ori poate de dragul unei promovari, s-au grabit sa gaseasca autorul unei crime. Si l-au gasit… in persoana unui nevinovat.
VIZITA DE LUCRU. Tractoristul Georgel Calciu din comuna giurgiuveana Hotarele a fost condamnat la moarte acum 17 ani pentru o crima comisa de altcineva. Pedeapsa cu moartea a fost comutata la 20 de ani de temnita. Norocul lui. Dupa opt ani de puscarie, adevaratul faptas a iesit la iveala si Calciu a fost eliberat. Iata povestea:
IUNIE 1987. Era o zi obisnuita de vara cand Georgel Calciu, care lucra la CAP pe atunci, om gospodar de altfel, se indrepta la volanul tractorului sau spre ferma de legume. In drum s-a intalnit cu fata presedintelui Cooperativei, Dumitru Florea. Fata era suparata, din cate-si mai aminteste barbatul, si isi tinea mainile la ochi, sa-si ascunda lacrimile. Barbatul a salutat-o si a trecut mai departe sa-si vada de-ale lui. In aceeasi seara, intrebat fiind de catre Dumitru daca stie ceva de fata lui care nu ajunsese acasa, Calciu i-a povestit in ce imprejurari a va-zut-o. A doua zi, fata a fost gasita violata si injunghiata, iar Calciu a fost arestat.
ANCHETA IN PRIPA. Corpul neinsufletit al fetei a fost gasit de unchiul acesteia. Nenorocul a facut ca la 2 kilometri de locul crimei sa se afle Ceausescu, venit in vizita de lucru sa supravegheze constructia canalului Dunare - Bucuresti. Satenii povestesc cum ca Ceausescu ar fi aflat de nenorocire si ar fi ordonat ca in 24 de ore sa fie gasit un vinovat. Zis si facut. Georgel Calciu - ultimul care ar fi vazut victima in viata - a fost arestat si dus la Giurgiu. Sotia lui, Georgeta, a fost si ea interogata si batuta. La o saptamana dupa ce s-a intors in sat, femeia si-a pierdut mintile.
JUDECATA. Procesul lui Georgel Calciu s-a tinut in cladirea CAP-ului. Astfel, mii de oameni au participat la procesul lui. Judecata a fost transmisa si prin statia de amplificare, pentru curiosii care nu mai avusera loc in cladire si pentru locuitorii comunelor invecinate, ingramaditi pe terenul de fotbal. Spre uimirea tuturor celor care stiau ce fel de om era cel judecat, Georgel a fost condamnat la inchisoare pe viata. Curtea Suprema avea sa-i comute pedeapsa la 20 de ani de temnita.
DEZNODAMANT. Barba-tul a trecut prin toate penitenciarele grele: Rahova, Jilava, Gherla, Pitesti si Poarta Alba. Chiar si acolo a continuat sa fie un om muncitor. A avut 20 de evidentieri si nici o sanctiune. A fost brigadier si a condus sectia de marochinarie. Dupa opt ani, cand l-au eliberat pentru buna purtare, gardianul-sef i-a strans mana. Cand a ajuns acasa, a gasit doar jalea pe care o lasase in urma. Parintii lui murisera, iar sotia nu-l mai recunostea. In â€TM95 i-a murit baiatul, iar in â€TM98 s-a dus si sotia dupa el. Consatenii l-au primit ca pe un om care a ispasit pentru vina altuia. Astfel se poarta cu el si in prezent.
HOTARARE
"Refuz sa mor pana ce justitia nu va inlatura pata pe care a aruncat-o asupra numelui meu" - Georgel Calciu
ASASIN NEPEDEPSIT
La Spitalul Penitenciar Jilava Calciu s-a intalnit cu un cioban din sat, inchis pentru ca furase doua butelii. Viorel Chivaran i-a povestit ca avea 13 ani cand a fost omorata copila lui Florea si l-a vazut pe adevaratul asasin tabarand asupra fetei in lanul de grau. De frica a fugit cat l-au tinut picioarele. Asasinul indicat de martorul ocular era Nicolae Parvu, chiar logodnicul fetei. Dupa ce s-a spovedit, ciobanasul a dat numaidecat o declaratie in baza careia Calciu a supus instantei revizuirea dosarului. Alt martor il auzise pe acelasi Parvu, ulterior gasirii cadavrului, cum se plangea unui prieten ca va fi inchis. Cand tractoristul a fost rejudecat, spre a fi reabilitat, a reusit sa aduca in fata judecatorilor cativa consateni care i-au confirmat alibiul. Nimeni nu le luase in serios declaratiile, la procesul din 1987. La o reevaluare a probelor si martorilor, atat tribunalul Bucuresti, cat si Curtea de Apel au stabilit in 1999 nevinovatia tractoristului. Atunci au iesit la iveala abuzurile celor care anchetasera cazul. Curtea Suprema a infirmat deciziile celor doua instante. Anul trecut, in mod inexplicabil, Parchetul General a refuzat sa promoveze recursul in anulare cerut de Calciu. De ce inaltele institutii se tem de reabilitarea celui condamnat pe nedrept? Poate pentru ca unii dintre magistratii care au pronuntat sentinte strambe sunt azi in posturi inalte…
Continuare: A stat la un pas de Ceausescu si de Gaulle
Citește pe Antena3.ro